Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Airbus Defence and Space ve Voyager Space, Sevilla'daki ESA Uzay Zirvesi'nde Starlab için anlaşma imzaladı. Uluslararası Uzay İstasyonu sonrası dönemde Starlab uzay istasyonu için iş birliklerinin ana hatlarını çizen üçlü bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladılar. Mutabakat Zaptı için belirtelim. Tarafların ortak olarak bilim ve teknoloji gelişimini teşvik etmeyi planladıklarını belirtiyor. Aynı zamanda da Uluslararası Uzay İstasyonu sonrası alçak Dünya yörüngesi (LEO) varış noktalarıyla birlikte iş birliği potansiyelini de keşfetmeyi planladıklarını gösteriyor.
İş birliği başlangıçta Starlab uzay istasyonu aracılığıyla Avrupa için uzaya sürdürülebilir erişim fırsatlarının araştırılmasına odaklanacak. ESA, Airbus, Voyager ve Starlab ile ilgili detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Spot The Station ile Uzay İstasyonunu Tespit Edin!
''Starlab ile Uluslararası Uzay İstasyonunun Başarısına Doğru İlerlediğimiz için Kritik Önem Taşıyor''
Ancak bununla sınırlı kalmayacak. Bunlar şunları içeriyor:
-Astronot görevleri ve sürekli uzun vadeli araştırma faaliyetlerinin yanı sıra ticari iş geliştirme için ESA ve Üye Devletler için Starlab uzay istasyonuna erişim.-Yaklaşan görevlere ilişkin araştırma projelerine katkılar, gelişmiş robotik ve otomasyon/yapay zeka dahil (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) çeşitli alanlarda Avrupa teknolojisinden yararlanma, sağlık ve yaşam bilimleri gibi Avrupa bilim önceliklerini ilerletme.-Düşük Dünya yörüngesi hedefi olarak Starlab uzay istasyonunu ve ESA tarafından geliştirilen potansiyel bir Avrupa ulaşım sistemini (kargo ve mürettebat) içeren, açık erişim politikası adına standartlaştırılmış arayüzlerden yararlanan eksiksiz bir 'uçtan uca' ekosistemin kurulması.
Bu anlaşma için belirtelim. ESA'nın Uluslararası Uzay İstasyonundan, ticari hizmetler de dahil olmak üzere 2030'dan sonra alçak Dünya yörüngesindeki insan ve robotik altyapıların sürekli kullanımına doğru sorunsuz bir geçiş sağlama isteğini yansıtıyor.
Avrupa Uzay Genel Müdürü Josef Aschbacher şu açıklamalarda bulundu. "ESA, ticari Starlab uzay istasyonuna yönelik transatlantik endüstri girişimini takdir ediyor. Söz konusu istasyonun da Avrupa'daki önemli endüstriyel ve kurumsal katkıları ve bu istasyonun kullanımı açısından sahip olduğu güçlü Avrupa ayak izinin potansiyelini takdir ediyor. Ekiplerimiz Avrupa ve ABD'deki Starlab ekipleriyle yakın çalışmayı dört gözle bekliyor."
Voyager Space Başkanı Matt Kuta ise şu ifadelerde bulundu. "Avrupa Uzay Ajansı ile yapılan bu anlaşma, uzay alanında uluslararası iş birliğini geliştirmeye devam ettiğimiz için kritik önem taşıyor. Aynı zamanda da Starlab ile Uluslararası Uzay İstasyonunun başarısına doğru ilerlediğimiz için de kritik önem taşıyor. Avrupa'nın uzaydaki ayak izini genişletmek için bekliyoruz. Yeni nesil ticari uzay araştırmalarında da lider kalmalarını sağlamak için Airbus ve ESA ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz."
Avrupa'ya Bağlı Bir Ortak Girişime Sahip Olması Bekleniyor
Airbus Defence and Space CEO'su Mike Schoelhorn da şu ifadelerde bulundu. "Airbus olarak, ESA'nın geleceğe bakmaya devam etmesinden ve Starlab'a bu kadar yoğun ilgi göstermesinden çok memnunuz. Bu yeni nesil uzay istasyonundaki iş birliğimiz, ESA ile Airbus arasında çok çeşitli mürettebatlı ve mürettebatsız uzay aracının geliştirilmesi ve işletilmesinde uzun ve başarılı bir ortaklığa dayanıyor."
Voyager ve Airbus, ilk olarak Ağustos 2023'te anlaşma yaptıklarını duyurdu. Alçak Dünya yörüngesinde sürekli insan varlığını ve Uluslararası Uzay İstasyonu sonrası dönemde mikro yer çekimi bilimi ve araştırma fırsatlarının kesintisiz geçişini desteklemek için bir transatlantik ortak girişim kurma yönünde bir anlaşma olduğunu belirtelim. Ayrıca Starlab'ın, Avrupa Uzay Ajansı'na ve onun üye devlet uzay ajanslarına doğrudan hizmet verecek Avrupa'ya bağlı bir ortak girişime sahip olması bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...