Almanya Saarland Üniversitesi’nden Marc Teyssier isimli bir tasarımcı antromorfik bir webcam tasarladı. İnsan gözünü taklit ederek yapılan tasarım oldukça ilgi çekici. Eyecam insan gözü gibi etrafa bakınma, gözü yukarı-aşağı hareket ettirme, göz kırpma, dahası mimik yapma gibi hareketler yapabiliyor.
Marc Teyssier, geçtiğimiz günlerde cihazın tanıtımını web sitesine ve Youtube kanalına yüklemiş. 2021 Yılında geliştirilen Eyecam, gizlilik ve mahremiyet kavramlarını bir daha sorgulatıyor. Günümüzde ülkelerde önlem amacıyla yapılan kapanma ve kısıtlamalar sebebiyle herkes evlerine çekildi. Birçok öğrencinin ilk öğrenim, lisans, yüksek öğrenim dahil eğitimleri online olarak yapılıyor. İş mülakatları, toplantılar, Zoom, Skype, Perculus'la gerçekleşen insan etkileşimleri arttı. Bunun yanı sıra kamera vasıtasıyla bu görüşmeleri yapmamız kameraları daha çok kullanmamıza yol açtı. Ancak uzun zamandan beri hayatımızda olan güvenlik kameraları varlığını devam ettiriyor. Bizi dışarıdan izleyen bu kameralar okul, devlet binaları ve şirket binaları gibi birçok yerde bulunuyor. Peki bu kameraların hayatımıza girmesi bu kadar normalleşirken bizim bu kameraları izlememiz nasıl bir his olurdu? Ya da Skype görüşmesi yaparken varlığını pek de belli etmeyen bir webcam yerine, göz taklidi yapan bir Eyecam olsaydı nasıl olurdu? Kameraların sürekli bizi izlediği bir dünyada kameralar yerine geçen bir Eyecam izle(n)me eylemi hakkında bizlere neler düşündürebilir?
İşte Marc Teyssier’in tasarladığı insan gözüne tıpatıp benzeyen bu webcam bunları düşünmemizi sağlıyor.
Eyecam Nedir?
Eyecam, içine HD kamera yerleştirilen bir göz bebeği yanı sıra harekete geçirilmiş göz kapakları, hareketli göz bebekleri ve hareketli kaş içeren bir cihazı içerir. Eyecam sadece insan gözü gibi görmeyi değil, insan gözü gibi hareket etmeyi de amaçlar. Cihaz 6 farklı göz kası hareketini oluşturmak için konumlandırılmış altı servo motordan oluşur. Bu motorların kontrolü Arduino Nano ile yapılır. Göz bebeğinin içine yerleştirilen kamera Rasperry Pi Zero’ya bağlı ve bilgisayarla birleşen klasik bir web kamerası görünümünde.
Eyecam'in, insan gözünde olduğu gibi çevresini yorumlayabilmesi ve anlaması amaçlanmış. Bir Eyecam'in, bilgisayar kullanıcısını tanıması mümkün mü ya da onun tepkilerini anlaması mümkün mü gibi soruları akıllara gelmiyor değil.
Bir silikon üzerine yerleştirilen gerçekçi cilt ve onun üzerine eklenen kaş ve göz kapaklarıyla bu cihaz tamamlanmış oluyor. Eyecam tanıtım videosunda görüleceği gibi cihazın mimik yapması oldukça dikkat çekici özellikleri arasında.Cihaz sabah olduğu zaman gözlerini açıyor ve adımlarınızı takip edebiliyor. İnsan gözünü baz aldığı için cihazın sağ- sol, aşağı yukarı hareketler yapıldığı görülebiliyor. Eyecam'i, istediğiniz zaman kapatmak ise mümkün.
Eleştirel Kamera Tasarımı
Eleştirel tasarımdan ilham alınarak yapılan Eyecam, gelecekte insan ve cihazlar arasındaki ilişkinin boyutlarına dair bir tartışma sunuyor. Cihazların bizi izlerken yaptıkları gibi bizim de onları izlememiz ya da onların bizi nasıl izlediğini düşünmemize bir katkı sunuyor. Aynı zamanda gelecekte cihazların tasarımlarının ne kadar ilginç olabileceğine dair de bir fikir sunuyor.
Eyecam, kullanıcılara şu tarz soruları da sorduruyor: Algılama cihazlarının tasarımı biz onları görmeyecek şekilde küçük, şeffaf ve siyah mı olmalı yoksa insan gözü biçimli bir webcam mi tercih edilmeli? Eyecam, gizliliği güçlendirebilir mi? Kullanıcıya izlendiğini hissettirmek nasıl bir deneyim sunar?
Aynı zamanda Eyecam, açık kaynak ve açık donanım bir cihaz. Tüm araştırmacılar, tasarımcılar ve teknoloji meraklılarının geliştirmesine açık bir şekilde bekliyor.
Eyecam şimdiden ürkütücü, tuhaf bir tasarım olarak görülüyor. Kullanıcılarda gizlilik, mahremiyet ve izle(n)meye dair karışık hisler yaratacak veya düşündürecek tarzda bir tasarım olduğu tartışmasız.
Kaynakça
https://www.webtekno.com/gercek-goz-gibi-takip-edebilen-web-kamera-h108655.html
[1] https://marcteyssier.com/projects/eyecam/
[2] https://www.youtube.com/watch?v=JMxr8Nq-w_w&ab_channel=MarcTeyssier
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...