Facebook podcastleri platformundan kaldırmaya karar verdi. Sosyal medya devi bu hafta yeni podcastlerin yüklenmesine izin vermeyi bırakacağını, gelecek aya kadar ise platformundaki bütün podcastleri tamamen kaldıracağını duyurdu. Bütün bunlara ek olarak Facebook, kısa biçimli ses özelliği olan Soundbites’ı da sonlandıracak ve önümüzdeki haftalarda ses merkezini kapatacak.
Şirket, Nisan 2021’de birden fazla ses paylaşma projesi başlatmış, fakat bu podcastler diğer platformlarda başarılı olsalar bile Facebook bir türlü istenen sonucu alamamıştı. Bunun üzerine Facebook, projenin üzerine gitmek veya projeye daha fazla yatırım yapmak yerine, projeyi tamamen bitirme yolunu seçti. Bu hareket, sosyal medya platformlarının, katılımı artırma stratejilerine olan ilgisinin bir anda artıp, bir anda azalmasının bir yansıması olarak yorumlandı.
Facebook Live’a Entegre Edilecek
Firma ayrıca, yapılacak bu değişiklikle beraber yeni bir özelliğin de geleceğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Canlı Ses Odaları (Live Audio Rooms), Facebook Live’a entegre edilecek ve kullanıcıların tipik video/ses kombinasyonuna ek olarak yalnızca sesle canlı yayın yapmalarına olanak tanınacak. Bir nevi firma, Twitter üzerinde şu an oldukça revaçta olan Spaces özelliğini kendi platformuna taşıyacak. Facebook ayrıca, kullanıcılara podcastlerin yakında kullanılamayacağını kendisinin bildirmeyi planlamadığını ve bu işi podcast yayıncılarının kendilerine bıraktığını söyledi. Konu hakkında Bloomberg‘e demeç veren bir Meta sözcüsü, “En anlamlı deneyimlere odaklanabilmemiz için sunduğumuz özellikleri sürekli olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir: Facebook Tarihinde İlk Kez Günlük Kullanıcı Sayısında Aktif Düşüş Gözlemlendi

Facebook Adına Hızlı Bir Hareket
Bütün bunların yanı sıra bu hareket, oldukça hızlı bir dönüş olarak yorumlandı. Öncelikle Facebook, platformunda bulundurduğu bütün podcastleri bir ay içinde tamamen kaldıracağını duyurdu. Bu, platform üzerinde yayınladığı podcastler ile bir kitle edinmiş ve bu kitlesini korumak isteyen, bu amaçla da podcastlerini başka bir platforma aktarması gereken yayıncılar için oldukça kısa bir süre.
Buna ek olarak podcastlerini Facebook’a koyma konusunda kendisine e-posta gönderildiğini belirten bir yayıncıya göre, Facebook’un podcastlere yönelik kendi tanıtımı yakın bir zamana kadar son hız devam ediyordu. Tanıtım faaliyetleri devam ederken bir anda böyle bir karar alınması ise, podcastlerini Facebook’a taşıyan yayıncıları bir anda şoka uğrattı.
İlginizi Çekebilir: Meta Facebook Davasında 90 Milyon Dolar Ödemeyi Kabul Etti
Podcastler ve Platform İstikrarı
İçerik pazarlaması konusunda öne çıkmak isteyen firmalar için podcastler, müşterilerin aklında kalmanın uygun maliyetli bir yolu olarak görülebilir. Bunun sektörde pek çok başarılı örneği de mevcuttur. Fakat Facebook’un yaşadığı bu sarsıntı bizlere gösteriyor ki, içerik pazarlama çabaları yalnızca bulundukları platformlar kadar istikrarlıdır.
Facebook podcast hizmetini duyurduğunda ve sürdürmeye kararlı bir şekilde bu hizmetini yayına aldığında; podcastlerin etkileşimlerine önemli bir ölçüde katkı yapacağına inanıyordu. Fakat ilerleyen süreçte bakıldı ki, platformdaki podcastler, köklü podcast hizmetlerine kıyasla çok da fazla etkileşim getirmiyor ve firmaya faydalı olmuyor. Tam bu sıralarda ise Facebook, tarihinde uzun süreden sonra ilk kez, aktif kullanıcı sayısında bir düşüşün olduğunu açıklayarak sektörde büyük bir şoka sebep oldu. Şirket belki de podcastleri, belirli bir oranda başarılı olup firmaya katkıda bulunabilirlerdi. Fakat bu özellik, firmanın öyle istikrarsız olduğu bir dönemde yayına alındı ki; firma özellikten fayda göremediği sebebiyle podcast hizmetlerini durdurma kararı aldı.