Evinizin yakınındaki fay hatlarını mı merak ediyorsunuz? Ücretsiz haritalar sayesinde fay hatlarını daha kolay takip edebilirsiniz. Bölgenizdeki bilinen tektonik fayların, sismik tehlike alanlarının haritalarını hızlı ve kolay bir şekilde keşfedebilirsiniz.
Depremzedelerin çeşitli ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanan platformları geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmıştık. 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremler ile birlikte fay hatları ön plana çıktı. En önemli soru işaretlerinden biriyse evlerinin fay hatlarına olan uzaklığı diyebiliriz. Bu soruyu yanıtlamak için devreye fay hatları ile ilgili haritalar giriyor. Harita konusunda başarılı platformlar Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ve Kandilli Rasathanesi tarafından hazırlandı. Faylara ve depremlere odaklanan haritalar ile ilgili tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Deprem Sonrası Psikoloji ve Tedavi
Aktif Fay Haritası
Fay hatları, iki tektonik plaka birbirinden ayrıldığında veya birlikte hareket ettiğinde oluşan jeolojik özelliklerdir. Uzunlukları birkaç santimetreden yüzlerce kilometreye kadar değişebilir ve aktif hale geldiklerinde önemli sismik aktiviteye neden olabilirler.
Depremler, fay hatlarının hareketiyle stresin birikmesine ve aniden enerjinin serbest kalmasına neden olurlar. Bu enerji, dünya yüzeyi boyunca ilerleyen sismik bir dalgaya neden oldur. Bunun sonucunda ortaya deprem çıkar. Fay hatlarını anlamak, gelecekteki depremleri tahmin etmek ve bunlara hazırlanmak için önemlidir.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Haritası
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Jeoloji formasyon, heyelan, diri fay, faylar, magmatik kayaçlar ve bölgeler olmak üzere toplamda 6 farklı jeolojik katmandan oluşuyor. Web sitesinin sol üst kısmında bulunan menüden diri fayı seçtiğimizde ülkemizdeki diri faylar ile ilgili tüm güncel durumu görüntüleyebilirsiniz. Site ayrıca, son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremlerle ilgili verileri aktarabiliyor.
Kandilli Rasathanesi Haritası
Kandilli Rasathanesi'nin web sitesi içinde yer alan harita da bu konudaki bir diğer önemli bir veri kaynağıdır. Harita, bölgedeki tüm depremleri de şiddetleri ile birlikte kullanıcılara aktarıyor. Site ayrıca, son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremlerle ilgili verileri aktarabiliyor. Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre ülkemizde 7 gün içinde ülkemizde 3195 deprem yaşanmıştır.
Kandilli Rasathanesi uygulamasını iOS için, Android için buradan indirebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...