Denizaltı kablo teknolojisi,depremleri algılayabilecek mi? Caltech'te yapılan yeni bir çalışmada, Kaliforniya'nın manzarasını çaprazlayan mütevazi yeraltı fiber optik kabloları özel bir sürpriz ortaya çıkardı. Depremleri algılama ve ölçme. Bu kablolar internet bağlantısı sağlıyor. Ancak fiber optik kablonun bir bölümü, 6 büyüklüğündeki bir depremin karmaşık mekaniğini araştırmak ve kırılma sürecinin ayrıntılarına ışık tutmak için yeniden tasarlandı.
Nature dergisinde 2 Ağustos'ta yayınlanan bu bulgular ile ilgili konuşacağız. Fiber optik kabloların, daha geniş kablo kapsama alanı sağlanması koşuluyla, deprem anlayışını ve erken uyarı sistemlerini geliştirme potansiyelini aydınlatıyor. İlginizi çekti mi?
İlginizi Çekebilir: İTÜ Çekirdek Girişimi Kanka.Host’tan Depremzedelere Sıcak Bir Yuva
Su Altı Kablolarıyla Deprem Algılama Yeni Bir Kavram Değil
Açıklığa kavuşturmak gerekirse, aslında su altı kablolarıyla deprem algılama yeni bir kavram değil. Aslında, İlginç Mühendislik (IE), bir uzmanla yapılan bir Soru-Cevap oturumunda ortaya çıktığı gibi, daha önce küresel olarak en az 400 tanesinden nasıl yararlanılabileceğini de bildirmişti.
Yakın tarihli bir basın açıklaması yapıldı. Bu açıklamaya göre, Jeofizik Profesörü Zhongwen Zhan liderliğindeki bir ekip, dağıtılmış akustik algılama adı verilen yenilikçi bir yöntemi tanıttı.
Fiber optik kabloları derme çatma sismometreler olarak yeniden tasarlayarak, belirli bir 2021 depreminin karmaşık dinamiklerine ilişkin içgörüleri ortaya çıkarmak için yalnızca 100 kilometrelik bir kablo bölümünü kullandılar.
Zhan bir basın açıklamasında, "Sismik aktiviteyi ölçmek için daha geniş bir kapsama sahip olabilirsek, depremleri inceleme şeklimizde devrim yaratabilir ve daha önceden uyarı sağlayabiliriz" ifadelerinde bulundu.
"Depremleri tahmin edemesek de, dağıtılmış akustik algılama, Dünya'nın nasıl parçalandığının altında yatan ayrıntıların daha iyi anlaşılmasına yol açacaktır."
Güney Kaliforniya'da yaklaşık 500 sismometre, yaklaşık 56.500 mil karelik geniş bir alanı kaplıyor. Ve her birinin fiyatı 50.000 dolara kadar çıkıyor. Buna karşılık, fiber optik kablolardan yararlanmak, bölgeyi milyonlarca uygun maliyetli sismometre ile kaplayabilir.
Dahice bir teknik, lazer yayıcıların kablonun bir ucuna yerleştirilmesini ve kablonun çekirdeğini oluşturan cam tellerin içinden ışık huzmeleri gönderilmesini içeriyor.
Camdaki kusurlar, ışığın bir kısmını kayıt için kaynağa geri yansıtır. Bu, kabloyu izlenebilir ara noktalar ağına dönüştürür. Bu noktalar arasındaki de, hafif seyahat sürelerini değiştirerek yer hareketlerine yanıt verir.
Esasen, kablonun kusurları binlerce ayrı sismometre gibi davranarak sismologların sismik dalga hareketini yakalamasını sağlar.
Fiber optik kabloları sismik araçlar olarak yeniden kullanma potansiyeli, deprem anlayışımızı genişletmek ve ideal olarak etkilerini azaltmak için uygun maliyetli bir araç sunarak büyük umut vaat ediyor.
Bilim, teknolojik yeniliklerle Dünya'nın doğal süreçleri arasında köprü kurmaya devam ediyor! Gömülü kablolardan geçen her ışık darbesiyle deprem araştırmalarının geleceği daha da parlaklaşıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...