Fintech dünyasında birleşme trendi hız kesmeden devam ediyor. Geniş bir ödeme, bankacılık ve yatırım hizmetleri yelpazesine sahip olan fintech devi FIS, gömülü finans alanında uzmanlaşmış bir start-up olan Bond'u satın aldı.
Bond, San Francisco merkezli bir BaaS (bankacılık hizmetleri sağlayıcısı) start-up olarak faaliyet gösteriyor. FIS'in Bond'u ne kadar bir bedelle satın aldığına dair bilgi paylaşılmadı. Ancak PitchBook'un verilerine göre, Bond'un son yatırım turunda 2020 yılında 182 milyon dolar değerlemeye sahip olduğu belirtiliyor. Crunchbase'e göre, Bond, 2019 yılından bu yana toplamda 42 milyon dolar fon topladı.
Büyük bir destekçi listesine sahip olan Bond'un en son yatırım turunu Coatue Management liderliğinde gerçekleştirdiği açıklandı. 2020 yılında gerçekleşen 32 milyon dolarlık Seri A turuna Mastercard, Goldman Sachs, Canaan Partners, B Capital Group ve eski Morgan Stanley CEO'su John Mack da katıldı.
İlginizi Çekebilir: Firefly, Uzaydaki Hizmetlerini Artırmak İçin Spaceflight’ı Satın Aldı
FIS, Gömülü Finans Şirketi Bond'u Satın Alarak Büyümesini Sürdürüyor
Gömülü finans olarak da bilinen BaaS, markaların (bazen finans dünyasının dışında olanlar) finansal hizmetleri, kredi kartı ve banka hesapları gibi entegre etmelerini ve bu hizmetleri müşterilerine sunmalarını sağlar.
Bu bağlamda Bond, "kişiselleştirilmiş ve uyumlu bankacılık ürünleri" sunmaya odaklanarak dijital markalara, Pocketbook ve Everest gibi diğer fintech şirketlerine yardımcı olmak için "AI destekli bir altyapı" sağlıyor. Bond, API'ler ve yazılımlar geliştirerek ticari ve tüketici kredi kartı çözümleri, debit kartlar ve hesaplar gibi finansal ürünleri mümkün kılmaya odaklanan yaklaşık 30 çalışana sahip bir şirket.
FIS tarafından yapılan bir açıklamaya göre, FIS ve Bond yönetim ekipleri, iki şirketin nasıl birlikte çalışacağını ve FIS'in Bond'un yeteneklerini mevcut ilişkilerine nasıl entegre edeceğini belirlemek için bir araya gelecekler.
Bu satın alma kararının Bond tarafından neden alındığı net olmasa da teknoloji, risk sermayesi fonlaması ve finansal hizmetler dünyasında belirsizliklerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşti. Özellikle fintech girişim sermayesi fonlamasında bir düşüş yaşandığı ve bu durumun teknoloji sektörüne odaklanan iki büyük bankanın çöküşüne katkıda bulunduğu biliniyor.
Fintech Alanında Satın Alımlar ve Ortaklıklar Devam Ediyor
Büyük fintech ve FIS gibi büyük şirketler, rekabetçi ortamda kendi ürün ve hizmetlerini güncellemek için çeşitli yatırımlar yapıyor. Bu yatırımların en büyük amacı yetenek ve teknolojiyi birleştirmek. Bunun için de dev şirketler, bazı fintech şirketlerini satın almaya başladı.
Özellikle bu yılın başlarında, Marqeta, finansal altyapı start-up'ı Power Finance'i 275 milyon dolarlık bir anlaşma ile satın aldı. JP Morgan, Aumni'nin satın almasını tamamladı. Ayrıca Brezilyalı fintech altyapı şirketi Pismo'nun, Visa ve Mastercard gibi şirketler tarafından 1 milyar dolarlık bir yatırım alacağı iddia ediliyor.
Elbette, her birleşme ve satın alma anlaşması her zaman iyi sonuçlar doğurmayabilir. Özellikle en büyük anlaşmalar genellikle en zor olanlarıdır. FIS, 2019 yılında WorldPay'i yaklaşık 43 milyar dolar karşılığında satın aldı. Bu anlaşma ödeme sektöründe yapılan en büyük satın alma anlaşmalarından biriydi. Ancak bu anlaşma beklenen sonuçları getirmedi. Şirket bu yılın şubat ayında FIS'in WorldPay'i ayrı bir şirket olarak ayırma kararı aldı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...