Son zamanlarda çok hızlı ilerleyen teknolojik gelişmeler genel olarak dünya üzerindeki tüm sektörleri etkiledi ve teknolojiye ayak sağlayarak değişime ve gelişime gitti. Bu değişikliklerden biri de taşımacılık sektöründe yaşanıyor. Otonom araçlar, bu sektörün geleceğini keskin bir şekilde yönlendiriyor. Son gelişimler sayesinde artık araçla seyahat ederken hiçbir müdahalede bulunmadan sadece konumu söyleyerek ve oturarak oraya gitmeyi beklediğimiz günler çok yakında gözüküyor.
Otonom araçlar, insan müdahalesine ihtiyaç duymadan seyir halinde olabilen, çevrelerindeki koşulları izleyebilen ve bu bilgilere göre hareket edebilen araçlardır.
Otonom Araçların Temel Özellikleri
Otonom araçların en temel özelliği arasında hiçbir sürücü tarafından müdahalede bulunulmaksızın rahatlıkla sürüş yapabilmesi ve kullandığı teknolojiler bulunuyor. Otonom araçlarda toplamda altı seviye farklı sürüş modu bulunmaktadır. Bu seviyeler tamamen insan kontrolünde olan sıfır seviyesinden başlar ve tamamen otonom olup hiçbir insan müdahalesinin bulunmadığı altıncı seviyeye kadar devam eder.
Otonom araçlar radar, lidar, GPS, odometri, bilgisayar görüşü gibi teknolojiler ve teknikler kullanarak çevresindeki nesneleri algılayabilmektedir.
Otonom araç teknolojileri
Otonom araçlarda kullanılan teknolojiler bu araçların aslında en önemli özelliğidir. Bu özellikler sayesinde yoldaki ve çevredeki her şeyi algılayarak yönünü tayin eder ve hareketini devam ettirir.
Kullanılan teknolojilerden bazılarına örnek vermek gerekirse bunlar; Lidar, GPS, odometri, bilgisayar görüşü, ultrasonik sensör teknolojileridir. Bu teknolojiler sayesinde insanların trafikte düştüğü bir anlık dalgınlık sonucunda oluşabilecek kazalar ve hatalar engellenmekle birlikte aynı zamanda trafik esnasında araç kullanmakla geçirdiğiniz vakti başka bir takım işlerinize ayırabilmeniz ve dinlenmeniz sağlanıyor.
Yapay Zeka ve Veri İşleme
Otonom araçlar, yazılıma göre algıladığı tüm verileri işleyen ve bu girdisi yapılan verilere dayalı olarak kararlar alan karmaşık yapay zeka algoritmaları kullanırlar. Bu sayede araçlar, güvenli ve insanların yapabileceği anlık hatalardan uzak şekilde seyir halinde olabilirler.
Kontrol Sistemi
Otonom araçlar, çevrelerindeki koşulları analiz ederek direksiyon, gaz ve fren gibi kontrol sistemlerini kullanarak hareket ederler. Bu kontrol sistemleri, aracın hızını, yönünü ve hareketini ayarlar.
Otonom Araçların Seviyeleri
Türkçesini ‘Otomotiv Mühendisleri Birliği’ olarak adlandırabileceğimiz ‘SAE International’ (Society of Automotive) Otonom araçları altı seviyeye ayırmıştır.
Otonom Araçların Avantajları ve Geleceği
Otonom araçların birçok avantajı vardır. Bunlar arasında trafik kazalarını azaltma potansiyeli, trafik sıkışıklığını azaltma, enerji verimliliğini artırma ve engelli bireylere daha fazla bağımsızlık sağlama gibi önemli faydalar bulunmaktadır.
Gelecekte, otonom araçların daha yaygın hale gelmesi beklenmektedir. Bu, ulaşımı daha güvenli ve verimli hale getirebilir, ancak aynı zamanda işgücü ve hukuki sorunlar gibi yeni sorunlar da gündeme getirebilir.
Otonom Araçların Kazaya karışması
Otonom araçların kazaya karışması sonucunda bilinmesi gereken en önemli nokta kazanın gerçekleştiği otonom seviyesidir. Otonom seviyesinin ilk üç seviyesinde sürücünün hatası olduğu kabul edilmektedir. Çünkü çeşitli destekler olsa da tam kontrol sürücüdedir.
Üç ve dördüncü seviyeye geçildiğindeyse, otomatik sürüş neticesinde sistem, sürücünün kontrolünde olan anlar içinde sürücü hatalı bulunmaktadır. Burada önemli olan araç içi kameradan an itibariyle sürüş modunu belirlemektir.
Sonuncu seviye olan beşinci seviyedeyse araçlar tam otonomdur ve burada gerçekleşecek olan hatalardan tamamen sistem sorumludur.
Otonom araçlarla ilgili teknoloji, güvenlik ve yasal düzenlemelerin geliştirilmesi önemlidir.
Sonuç
Otonom araçlar taşımacılık sektörünün geleceğini şekillendiren önemli bir teknolojik gelişmedir. Bu araçlar, insanların hayatını kolaylaştırabilir, trafik kazalarını azaltabilir ve ulaşımı daha verimli hale getirebilir. Ancak bu teknolojinin geliştirilmesi ve uygulanması birçok zorluğu da beraberinde getirecektir ve dikkatli bir şekilde yönetilmelidir.
İlginizi Çekebilir: Teknoloji Hakkında İlginç Gerçekler - StartupTeknoloji
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...