Yaşanan gelişmelerin insan-robot istihdamı modelini olacağını söyleyen Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Özgür Gök, “Robotlar sürekli tekrar eden riskli zorlu işleri yaparken, insanlar daha yaratıcı işler yapmaya başlayacaktır. Böylelikle insanlarda robotlar uyum içerisinde çalışacaktır” demiştir.
Robotların, iş hayatında insanların yerine geçip geçmeyeceği tartışmaları devam etmektedir. Robot insanlar, günlük hayattaki işlerini görevlerini tamamen üstlenmeyecek, bunun yerine insan ve robot etkileşimiyle istihdam modelini yaratacaklardır. Robotlar, insanlarla iş birliği yaparak insanlarla uyum içinde çalışmaları hedeflenmektedir.
Robotlar İnsanların Üretim Merkezinde
Teknoloji ilerlemeyle insan üretimin koyduğu zanaatkarlığa yeterli değer verilmemektedir. Manuel üretim proseslerin de tekrar edilerek yapılan zorlu ve riskli işler yapan robotlar, hem kaliteyi hem de iş güvenliğini artırmaktadır. Universal Robotlar insanlarla birlikte ya da uzaktan kontrol edilebilir özelliğine sahip olan robotlar geleceğin iş modellerini yapmaktadır.
Robotlar insanları işlerinden almıyor, üstelik çalışanları üretim merkezinde olmasını sağlıyor. Günümüzde robotların birçok farklı alanlara kullanılması amaçlansa da insanların yaşamadığı sualtı, yüksek sıcaklık ve radyasyonlu ortalarda kullanılıyor.
Bazı robotlar insanlara çok benzer şekilde yapılmaktadır. Bunun nedeni ise robotların insanlar tarafından daha kolay kabul edileceği düşüncesidir.
THOMAS ROSZAK ARMAR -6 PROJESİ
Günümüzde gelişen robotlar, bilim kurgu filmlerindeki görüntülerinden uzak olsa da üretilen birçok robot heyecan verici gelişmeler yaşatmaktadır.
Ocado Techology tarafından geliştirilen projede robot, insanların neye ihtiyacı olduğunu anlayıp yardım edebileceği bir sistem olarak yaratılmaktadır. Robot bunları yapabilmesi için gelişmiş yapay zeka sistemi ve kameralar birlikte kısa süre bir ortam izlettiriliyor. Robotun yapay zekası, karşı tarafın ihtiyaçlarını öğrenerek faaliyette bulunarak doğru zamanda doğru yardımı yapabiliyor.
Projenin ilk denemelerini ise şirket deposunda teknisyen olarak çalışan Thomas Rozsak ile yapılmıştır. Thomas, şirketin paketleme sisteminin bakımlarını sağlamak ve ağır ekipmanları kaldırmak zorunun da kalması sonucunda bir robota ihtiyacı olduğunu anlıyor.
Ocado teknolojisi tarafından üretilen
Amar-6 isimli robot, etrafındaki çalışan insanları izleyebilen, nesneleri tanımlayan, beş kamera ile sofistike görüşe sahiptir. Amar-6 isimli robotun en önemli özelliği ise gücünü ne zaman kullanması gerektiğini bilmesidir. Geliştirilen diğer özelliği ise bir insana temas ettiğinde durmasıdır. Bu geliştirici özelliğin yararlanmaların önüne geçilebileceği için oldukça önemli olduğu söyleniliyor.
Aşağıdaki videoyu izleyerek Amar-6 ile tanışabilirsiniz.
https://youtu.be/b9ZI6NX7fCk
Robotların Ana Bileşenleri Nelerdir?
Hesaplama
Robotlar, belirli durumlarda eylemlerini belirleyen kontrolör adı verilen işlem merkezlerine sahiptir. Kontrolörler ise robotlarda, insani sosyal davranışları ve ifadeleri taklit etme, karmaşık görevleri yerine getirmek için hesaplanmış bir programlanmadır.
Hareket
Robotlar, insanların fiziksel mücadelesi olmadan hareket etmelerine imkan sağlayan araçlar içerir. Bileşenleri ve çevreleriyle doğrudan ara yüz oluşumunu sağlamaktadır.
Sensörler
Robotların çevrelerini nesneleri ve araçları tanımasını sağlayan donanımdır. İşlemcilerin etrafındaki ortam hakkında veri toplayarak hareket etmesine olanak sağlar.
İlk Endüstriyel Robotlar Nasıl Ortaya Çıktı
İlk endüstriyel programlanabilir Unimate 1954 yılında Amerikalı mühendis George Deval tarafından icat edilmiştir.
Unimation Inc. Amerikan mühendis Joseph Engelberger tarafından 1956 yılında kurulmuş bir şirkettir. 1961’de Condec kalıp döküm makinesinden metal parçalarını kaldırmak gibi görevleri arasında yer alan ve dünyanın ilk üretim hattı robotunu GM fabrikasına yapıp teslim etmiştir. Endüstriyel robotlar ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıkmıştır. Endüstriyel gelişmeler ise Amerika’da yaşanmamıştır. Unimation, 1983’te Westinghouse Electric Corporation tarafından satın alınmıştır.
1980 yıllarında Avrupa ve Japonya’da şirketler sahaya girmeye başladı. Nüfusa bağlı iş gücü sıkıntısı Japonya üreticilerini gelişmiş otomasyonu denemeye teşvik etti ve robot üretimi bir pazar haline geldi. 1980’lerde ise Electric Industrial Company, Mitsubishi Group, Honda Motor Company tarafından yönetilen Japonya pazarları endüstriyel üretimde dünya lideri olmuştur.
Endüstriyel Robotların Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Bilim kurgu filmlerinde büyük etki yaratan ve robot fikirlerinden bahseden Isaac Asimov’un üç robot yasası ise günümüzde hala güncelliğini korumaktadır.
Günümüzde robotların bir kesimi mutlu ederken, başka bir kesimi mutsuz edeceğini düşünmek oldukça yanlıştır. İnsanların çalışma zorunluğu olmadığı gibi her işi robotların yapabileceği bir fütüristtik çağ olmadan önce robotların, insanlarla proaktif şekilde çalışabilmesi, geleceğin robotik dünyası için önemli bir adım atılmış olur.
Kaynakça
https://www.karel.com.tr/blog/robotik-nedir-gelecekte-robotlar-nasil-olacak
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...