‘Z kuşağı’ bu aralar çok popüler olan kelimelerden. ‘Z kuşağı’ bir diğer adıyla ‘Alfa kuşağı’ 1997-2012 yılları arasında doğan çocuklar kapsayan nesle verilen isimdir.
Orta yaşlı ve yaşlı bireyler tarafından birçok yönüyle anlaşılmaz olduğu düşünülen gençler, aslında günümüz teknolojisine ayak uydurmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Gelişmelere ayak uyduran ve kuşağının gereklerini yapan gençlerin arasında başka bir amaç oluşturan gençler de bulunmakta. ‘Generation Good’ adı verilen grup, iyilik için savaşan gençler olarak amaçlarını gerçekleştiriyorlar.
Generation Good mensuplarından bazılarını birlikte inceleyelim.
Malala Yusufzey
12 Temmuz 1997’de Pakistan’da doğan Malala, Generation Good mensuplarından biri. Çocukluk yıllarında çok zorlu günler geçirdi. 12 yaşındayken yaşadığı ülkede birçok şey değişmişti. Eğitim sistemindeki kız öğrencilere getirilen yasak birçok yaşıtını çok etkiledi.
Fakat Malala, birçok insan gibi bu yasağa sessiz kalmak yerine savaşmayı tercih etti. Kendisi ve ülkesi için en iyisini istiyordu. Yardım çırpınışları BBC’nin dikkatini çekti. ‘Pakistanlı Kızın Günlüğü’ takma adını kullanarak BBC’de blog yazmaya başladı.
Bunun yeterli olmadığını düşünen 12 yaşındaki Malala, okulları ve evleri dolaşarak haklı isyanına devam etti. Aynı yıllarda New York Times’ın Malala hakkında hazırladığı belgeselde yazarlığı ifşa oldu.
Taliban, ülkesinde yasaklara baş kaldıran bir kız çocuğunu tehlikeli olarak görmeye başlamıştı bile. Sanki küçük kızın yapabileceklerinin farkındaydı. Bir gün okula giderken küçük kızın otobüsü militanlar tarafından durduruldu. Militanlar tarafından boynundan ve başından vuruldu. Asıl hikaye tam olarak bu olayla başladı. Tam anlamıyla savaşçı olan bu kız, mucize eseri kurtulmuştu. Tedavi için İngiltere’ye gönderildi ve tam 6 ayın sonunda sapasağlam ayaktaydı. Hastanede yaşam mücadelesi esnasında ülkesinde de farkında olmadan değişimin ışığı olmuştu. Halk Malala’dan görevi üstlenip 2 milyondan fazla imza toplayarak zorunlu ve ücretsiz eğitimi meclise onaylattı.
2013 yılında Birleşmiş Milletler de yaptığı konuşmadaki bu sözleri zihnimizde yer etti.
“Teröristler benim ideallerimi değiştireceklerini, isteklerimden vazgeçeceğimi zannettiler ama benim hayatımda şunun dışında hiçbir şey değişmedi: Zayıflık, korku ve umutsuzluk öldü. Kuvvet, güç ve cesaret doğdu”
[caption id="attachment_9217" align="alignnone" width="240"]
malala-vogue-
startupteknoloji.com[/caption]
Henüz 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü’ne sahip oldu. Yaptıklarını tüm dünyada saygı gören Malala, aynı zamanda en genç Nobel Barış Ödülü’nü alan kişi. Kazandığı 1 milyon dolarlık ödülü de Pakistan’a okul yapmak için bağışladı. Üniversite hayatını da Oxford Üniversitesi’nde geçiren Malala şu an 20’li yaşlarında. Hayatını hakkındaki filmler ve kendi yazdığı kitapla birçok insana ilham vermektedir.
Greta Thunberg
İklim değişikliği ile savaşılması gerektiği ile ilgili açıklamaları ve protestoları ile tanıdığımız Greta, Generatin Good adı verdiğimiz gençler arasında. 3 Ocak 2003 doğumlu olan genç aktivist henüz 18 yaşında. 2018 yılında yaptığı ‘iklim değişikliği’ protestosu ile tanınmaktadır. ‘İklim için okul grevi’ ile medyanın dikkatini çekmiştir. İklim değişikliği için başlattığı grev, Kasın 2018’de başlamış ve 2018 Aralık ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda yaptığı konuşma ile büyüyüp dünyaya yayılmıştır.
15 Mart 2019’da dünyanın dört bir yanındaki 112 ülkeden tahmini olarak 1,4 milyon öğrenci greve ve protesto çağrısına yanıt vererek protestoya dahil oldu. Thunberg, başarılı aktivizmi için birçok ödül aldı. Norveç Parlamentosu’nun üç üyesi, Nobel Barış Ödülü için genç aktivisti, aday gösterdi. Mayıs 2019’da 16 yaşındayken Time dergisinin kapağında yer aldı. Bazı medya kanalları dünya üzerinde yakın uyandıran etkisini ‘Greta Thunberg Etkisi’ olarak nitelendirdi. İklim değişikliği ile ilgili birçok kitabı vardır.
Xiye Bastida
18 Nisan 2002 doğumlu olan aktivist, ‘Generation Good’ adı verilen gençlerin bir diğer üyesi. Greta gibi iklim değişikliği ile ilgili protestolar yapan Xiye, aynı zamanda yerli ve göçmen görünürlüğü için önde gelen seslerden biri olmuştur. ‘İklim için okul grevi’ ve ‘Yeniden Dünya Girişimi’ isimli iki çalışması olmuştur. Amerika’nın ‘Greta Thunberg’i’ olarak adlandırılan Bastida, aktivizme çevre kulübü ile başladı. Çalışmalarını sürekli büyüten genç aktivist savunduğu düşüncelerin arkasında.
Jamie Margolin
Bir sonraki ‘Generation Good’ gençlerin arasında yer alan isim Jamie Margolin. 10 Aralık 2001 doğumlu olan Jamie, iklim adaleti aktivistidir. Zero Hour adında genç iklim örgütünü kurmuştur. Yönetici ortaklarından biri olan aktivist, değişmeyen iklimin insanlar için bir hak olduğunu savunuyor. İklim değişikliğiyle ilgili yazıları HuffPost, Teen Ink ve CNN gibi birçok yayında yer aldı. 2018’de ayrıca People Magazine’in ‘Dünyayı Değiştiren 25 Kadın’ listesinde yer aldı. Eylül 2019’da eyaletteki sera gazı emisyonları nedeniyle Vali Joy Inslee ve Washington Eyaleti’ne dava açan bir gençlik grubunun parçasıydı. Jamie Margolin, iklim değişikliği için elinden gelenin fazlasını yapıyor.
Genç aktivistlerin hikayeleri size ilham verdi mi? Listeye girmeyi önereceğiniz başka aktivistler var mı ? Bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz. Generation Good hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin de yapmak istediğiniz girişimler varsa yorumlara bekliyoruz.
'Birlikten kuvvet doğar.'
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...