Girişimcilik ekosistemi, birçok zorluğun bulunduğu ve rekabetin yoğun olduğu bir süreci içerisinde barındırır. Bu zorluklar karşısında girişimci adayları bazen motivasyonlarını yitirerek girişimlerini ilerletme konusunda durağan bir döneme girebilirler. Peki, girişimcilere ilham kaynağı olabilecek, onların motivasyonlarını yükseltecek kitaplar nelerdir?
Kitap Okumak Girişimcilere Neler Kazandırır?
Girişimciler için doğru yatırımcıyı bulmak ve girişimlerini geliştirmek oldukça önemlidir. Peki, girişimciler bu süreçte sadece girişimlerini geliştirmeye mi odaklanmalıdır? Sıfırdan bir girişim kurup onu ileriye taşımak oldukça emek ve zaman isteyen bir iştir. Çoğu teoriyi kitaplardan öğrenmek ise en etkili yollardan biridir. Günlük yaşamda sürekli bir koşuşturmaca içinde olan girişimciler için herhangi bir konferansa ya da sosyal aktivitelere katılmak ekstra zaman gerektiren bir durum yaratabilir. Oysa günün belirli saatlerinde 10-15 dakikalık bir kitap okumak, kişisel gelişiminize olumlu katkı sağlayacaktır. Kitaplar aracılığıyla doğru iletişim tekniklerini, yatırımcıları etkileme yöntemleri ve zaman yönetimi gibi birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
1) Steve Jobs Olmak
Rick Tetzeli ve Brent Schlender'in ortak kaleminden çıkan bu eserde, dünyanın en ünlü CEO'larından biri olan Steve Jobs'un hayatı, deneyimleri, kişilik özellikleri konu ediniliyor. Çoğu kez başarısız olmasına rağmen, Apple'ı dünyaca ünlü bir şirket haline getiren Steve Jobs'un bu başarı hikayesi, birçok girişimciye ilham kaynağı olabilecek hikayeleri içerisinde barındırıyor. Bunun yanı sıra girişimcilik ekosistemine giriş yaparken Jobs'un yaptığı hatalardan ve deneyimlerden bahsedilerek, girişimci adayları için bir yol haritası çıkarılıyor. Her girişimcinin ilham alabileceği bir kişi olan Steve Jobs hakkında daha önce duymadığınız birçok bilgiye bu kitabı okuyarak ulaşabilirsiniz.
2) Outliers (Çizginin Dışındakiler)
Malcolm Gladwell tarafından kaleme alınarak 2008 tarihinde yayınlanan bu eser, girişimcilerin piyasada nasıl başarılı olacağına değiniyor. Her başarılı insanın bir başarısızlık hikayesi vardır. Peki, onların başarılı olmasını sağlayan tek faktör yaptıkları girişim mi, yoksa yaşadıkları çevre, eğitim durumları, ilgi alanları da mı etkilidir? Başarısız olan bir girişim, ileride herkesin ilham alabileceği bir girişim haline nasıl gelebilir? Tüm bu soruların cevaplarını içerisinde barındıran bu kitap, girişimci adaylarının bakış açılarını değiştirmek için raflarda okuyucularını bekliyor!
3) Neden ile Başla!
Simon Sinek tarafından yazılan bu kitapta, girişimcilerin taşıması gereken liderlik özelliklerine değiniliyor. Bir liderin emirleriyle hareket ettiren değil, yaptığı davranışlarla çevresini kontrol ettirebilecek özelliklere sahip olunması gerektiği anlatılıyor. Her girişimcinin amaçlarını net bir şekilde belirtmesi gerektiğinden ve girişimlerini bu hedef doğrultusunda geliştirmelerine odaklanmaları konusunda onları uyarıyor. Doğru iletişim, beden dilini kullanmanın önemi ve etkili yönetim konularına değinen bu kitap, girişimci adaylarının etkili bir lider olabilme yolunda onlara rehber olabilecek birçok bilgiyi içerisinde barındırıyor.
4) Zengin Baba Yoksul Baba
Robert Kiyosaki ve Sharon Lechter tarafından yazılan bu eser, ilk olarak 1997 yılında yayımlanarak girişimcilerin en çok okuduğu kitaplar arasında yerini almayı başarmıştır. Özellikle finansal yönetimde zayıf olan girişimcilere yol gösterici nitelikte olan bu kitap, doğru yatırım stratejilerini oldukça iyi örneklerle anlatıyor. Zengin olmak için illa yüksek bir gelire gerek olmadığına, doğru girişimlere yatırım yaparak paranızı nasıl katlayabileceğinize dair tavsiyeler veriyor. İçerisinde kalıplaşmış birçok bilgi tezini çürüten bu kitap, yatırım konusunda girişimcileri bilinçlendiriyor.
5) Ye O Kurbağayı!
Mükemmel işler genelde planlı bir şekilde ilerleyen çalışmalardan oluşur. Kimi zaman bir işi yapacak motivasyonu kendimizde bulurken, kimi zaman da bu işleri erteleyerek yapmaktan kaçınırız. Bu kitap, tam da bu konuda sizi oturduğunuz yerden kalkmanızı ve işe başlamanızı sağlayacak tavsiyelerde bulunuyor. Yazar Brian Tracy, zaman yönetimi konusunda zayıf olan girişimci ve girişimci adaylarına başarı anahtarlarını bu kitapta sıralıyor. Her girişimcinin hayatında bir dönüm noktası oluşturan bu kitap, en çok satanlar listesinde yerini koruyor.
Hayatın her evresinde iniş ve çıkışların yaşandığı bir dönem vardır. Bu süreci kolay bir şekilde atlamak için bazen çevreden ve bazen de bazı materyallerden destek alınması gerekir. Kitaplar da bu yolda bize rehber olacak araçlardan biridir. Yukarıda bahsedilen kitapları okuyarak sizlerde girişimleriniz için gerekli motivasyonu toplayabilir ve başarılı insanları kendinize örnek alarak yolunuzu çizebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...