Girişimci motivasyonları; sınır tanımayan, yaratıcı ve yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesinde önemli rol oynuyor. Girişimciler motive olduklarında olağanüstü başarılara imza atarlar. Aynı zamanda riskleri gözü kapalı şekilde kabul ederek yollarına devam ederler. Fırsatları hemen görüp onu somut hale getirmek için özverili şekilde çalışmalarını yürütürler. Motive olan bir girişimci asla uzun çalışma saatlerine aldırış etmez. Kendini motive eden bir girişimcinin azmi ve işine duyduğu bağlılık çevresi tarafından da hemen fark edilir. Kısacası girişimcilikte motivasyon, kişinin kafasında yüksek idealler kurmasına ve onları gerçekleştirmek için canla başla çalışmasına sebep olur.
İlginizi Çekebilir: Girişimciler ve Yatırımcılar Teknopark İstanbul‘un Kuluçka Merkezi Cube Incubation‘da “Açık Kapı: İş Dünyası ile Buluşma Etkinliğinde” Bir Araya Geldi
Girişimci Motivasyonları
Girişimcilik ve motivasyon birbirini tamamlayan ortaya olağanüstü işlerin çıkmasını sağlayan kelimelerdir. Bir girişimciyi harekete geçiren yakıt olarak tabir ettiğimiz motivasyonlar kendi içinde ikiye ayrılıyor. Dış ve iç faktör olarak ele aldığımız girişimci motivasyonlarını şöyle açıklayabiliriz:
Dış Faktörler
Girişimci motivasyonunda dış faktörleri şu şekilde belirtebiliriz:
Üretim Faktörleri Mevcudiyeti
Üretim faktörleri;
İnsanların girişimci ruha sahip olmasında üretim faktörleri önemli yere sahiptir. Üretim faktörleri çok olduğu takdirde kişi daha verimli çalışır.
Devlet Yardımları
Girişimcilik faaliyetlerinde devlet desteği çok önemlidir. Devlet, insanları kendi işini kurma konusunda desteklerse girişimcilik faaliyetlerine büyük katkı sağlamış olur. Devlet sadece kişileri değil işletmeleri de girişimcilik konusunda destekleyebilir.
Ürünlere Talebin Artması
Ürünlere talebin artmasıyla birlikte kar oranı da yükselir. İnsanların girişimci ruhunu tetikleyen diğer bir noktaysa, talep faktörü olduğunu söyleyebiliriz.
Büyük İşletmelerin Teşviki
Büyük işletmeler; küçük işletmeleri ve şahısları teşvik etmek amacıyla onlara çeşitli yardımlar yaparlar. Küçük işletmelere ve şahıslara hammadde gibi yardımlar yaparak onları girişimciliğe yöneltirler.
İç Faktörler
Girişimcilik motivasyonlarında iç faktörlerde hayati önem taşıyor. Girişimcilik motivasyonları iç faktörler şunlardır:
Bağımsız Çalışma İsteği
Başkalarına bağımlı olmadan kendini işini yapmak isteyenleri ifade eden bir içsel faktördür. Özellikle maaş konusunda başkasına bağımlı çalışmaktan nefret edenler girişimciliğe çok yatkındır.
Mesleki Geçmiş ve Tecrübeler
İnsanların mesleki geçmişleri ve oradan edindikleri tecrübeler ileride kendiişlerini kurmada yardımcı olur.
Yeni İşlere Atılma Arzusu
İnsan meraklı bir canlıdır. Bu merakını yeni iş kurma konusunda da gösterebilir. İnsanın doğasında var olan merak girişimciliğin temellerinin atılmasına sebep olmuştur.
Tanınma İsteği
Kişi öz motivasyon sağlayarak tanınma isteğini ortaya çıkarabilir. Girişimci adayı; kendi içinde birtakım hayaller kurarak motive olur. Örneğin, yaptığı başarılı işlerden ve topluma sağlığı katkıdan dolayı tanındığını hayal edip, motivasyonunu artırabilir.
Vizyon belirleme
Her insanın vizyonu yani hayattan beklentisi vardır. O beklentilerini gerçekleştirmek adına girişimcilik faaliyetlerine yönelirler.
İlginizi Çekebilir: Pitch Challenge 3 Dakikalık Startup Sunum Yarışması Gerçekleşti
Girişimciyi Neler Motive Eder?
Girişimcilikte motivasyonu sağlayan bazı etkenler vardır. Bu etkenler kişinin içindeki hapsolmuş devi ortaya çıkarır. Girişimciyi motive eden etkenler;
Girişimcilik faaliyetlerinde networkün keşfedilmesi artı puan kazandırır. Bir kişi networkü keşfederek hedeflediği kitleye çok hızlı ulaşmış olur. Hedef kitleye ulaştığında satışlarının artmasıyla bağlantılı olarak motivasyonda artar. Stressiz ve risksiz bir iş yoktur. Onun için riski ve stresi tamamen yok edemeyiz. Fakat hem stresi hem de riski azaltarak yolunuza devam edebilirsiniz. Yalnız burada risk faktörlerini ve sizi strese sokan sebepleri çok iyi belirlemeniz gerekiyor. Girişimci motivasyonları sağlama noktasında günlük kazançların notunu tutmak çok avantajdır. Kazancınız arttıkça kendinizi işe daha çok vermeye başlayacaksınız. Özetle, kazancınız arttıkça motivasyonunuzda üst seviyeye çıkacak. Girişimcinin motive olmasında ortamının havası da önem arz ediyor. Çalışma ortamınızı sizin enerjinizi yükseltecek şekilde tasarlamalısınız.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...