İnsanlar hayatlarına devam ettirirken hayaller kurar, hedefler koyar, hayat düzeni çizer. Bu maddeler girişimciler için önemli birer unsurdur. Girişimci kelimesi hayallerini, hedeflerini gerçekleştiren insanlar için kullanılıyor. Eski ismi bile iş insanı, işinin sahibi de denilebilir. Kendi işinin sahibi olmak özellikle gençleri cezbeden bir faktördür.
Girişimcilik son yıllarda sık sık bahsedilen bir konudur. Teknolojinin gelişimi insanların fikirlerini hayata geçirmesine olanak sağlıyor. Firmalardaki çalışma şartlarının ağır olması ve daha fazla para kazanma düşüncesi insanları yeni girişimler yapma konusunda cesaretlendirdi.
Girişimci Kimdir?
Girişimci kar elde etmek amacı ile iş kuran kişidir. Ortalama bir insan sıkıntı ve sorunları görmeye meyilliyken girişimci problemlere çözüm bulmaya odaklıdır. Girişimci, finans alanındaki bilgisini, iş zekasıyla birleştirip, kendisi ya da firması için kârlı bir ürün / marka oluşturmayı sağlar.
Fikirlerinde yer alan tüm meslekleri yapabilme potansiyeline sahip kişilere girişimci denir. Pazar araştırmaları ve bireysel birikim sonucu iş kolunu tespit ederek, belirler. Belirledikleri pazar hedefleri ve iş koluna koyacakları sermayelerin miktarına göre farklı iş kollarında faaliyet gösterebilirler. Eğitim, sağlık gibi farklı pek çok alanda özel mesleklerde bile faaliyet göstermektedirler.
Elon Musk, Bill Gates ve Steve Jobs yaptıkları girişimler ile dünyayı farklılaştırmışlardır.
Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik global bir değişiklik yapmak ya da harekete geçmektir. Bu değişiklik ve hareketi kâr amacı güderek, kaçınılmaz riskler alarak iş kuran kişilerin attığı bir adımdır. Sürekli gelişen rekabetçi küresel pazarda iş kurmak, risk almak ya da geliştirip düzenlemek ve yönetmek amacı ile harekete geçme durumudur.
Girişimci Nasıl Olunur?
Girişimci olmak için ilk önce bir ürün, fikir veya hizmet servisi fikriniz olmalı. Sektördeki eksiklikler ve bu fikirden küçük işletmeler dahi yararlanır. Örneğin bir hastane varsa yakınında bir eczane bulunması da bir girişimciliktir.
Sadece bir ürün ortaya çıkarmak ya da hizmet servisi düşünerek girişimci olmak mümkün değildir. İş planı yaparken sormanız gereken sorular şunlardır;
Girişimcinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Girişimcide Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Fiili CEO olan girişimci, planlama, strateji oluşturma ve ileriye yönelik hedefleri belirleme gibi önemli sorumlulukları olan girişimcinin liderlik vasfını öncelikli kılan niteliklere sahip olması gerekir. Bu özellikler şöyle özetlenebilir;
Girişimciliğin Önemi
Girişimciler olmadan iş imkanları olmazdı. İşlerinin büyümesini sürdürme arzusu sonunda yeni iş imkanı ortaya çıkar. İşler büyümeye devam ettikçe iş imkanları da artar. Böylece işsizlik oranları düşer.
Toplumdaki en büyük teknolojilerden bazıları işletmelerde geliştirilmiştir. Bu gelişmeler bir problem çözme, verimlilik artırma ya da dünyayı iyileştirme ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple teknolojide daha fazla ilerlemenin olmasının nedeni girişimcilerdir.
Büyük hayaller kuran girişimciler, yeni ürünle yaratabilir, sorunları çözer ya da daha önce araştırmış olduğu ve kimsenin keşfetmediği zorlu görevleri üstlenir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...