"Fikrim var, motifim var ama nasıl devamını getireceğim? Yeteri kadar ağım yok. Yeteri kadar maddi kaynağım yok. Şirketimde eksik olan bir şey var." Start-up'ınızı üst seviyelere çıkartabilmek ve bu endişelerinize çözüm olabilecek desteklerden biri de melek yatırımcılık kavramı.
Melek Yatırımcı Nedir?
Kısaca tanımı için, eğer şirketleşmeye gidebilecek bir fikriniz varsa size ilk destek olacak kişi veya kişiler diyebiliriz.
Bu terimin nereden doğduğuna da bakarsak, Broadway tiyatrosundan geldiğini söyleyebiliriz. Ekonomik açıdan sıkıntı çeken ve kapanmakta olan tiyatro oyunlarına finansal destek veren iş insanları için "melek" kavramının kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Daha sonra, ABD'de girişimcilerin destek almalarıyla ilgili yapılan bir çalışmada yatırımcılar "melek" kavramıyla nitelendirilmiştir.
Start-up'ınıza Ne Katarlar?
Melek yatırımcılar, genellikle kendi ilgi alanlarında ve tecrübe sahibi oldukları alanlarda yatırım yapmayı tercih ederler. Girişiminize, sadece belli bir hisse karşılığında finansal destek vermeyle değil, aynı zamanda sizin erken aşamada olan veya gelişmekte olan girişiminizi kendi tecrübeleriyle bir adım ileri taşıma amaçlarıyla dahil olurlar. Yatırımcı, girişimcinin ortağı ve mentorü olarak destek olur.
Diğer fonlardan ayrılan önemli bir madde ise, risk sermayedarlarından farklı olarak melek yatırımcılar kendi sermayeleri ile girişimcilere destek verirler. Hangi girişime nasıl dahil olacaklarını kendileri seçerler. Bu nedene de bağlı olarak karar alımlarında aktif olmayı tercih ederler.
En büyük avantajı ise, sosyal ağ konusunda sağlayabilecekleri olanaklar. Melek yatırımcılar amatör veya profesyonel olabilir fakat genellikle eski girişimciler ve iş dünyasından insanlar bu iş ile meşgul olur. Bunun getirisi de ekosistemde girişiminizin adının duyulması ve hangi hareketin avantaja döneceği bilgileri, geniş kitlelere ulaşma gibi ihtiyaçların gerçekleştirilmesidir. Sizinle artık bu yolda yürüyecek olan melek yatırımcının ismi size bankalar dahil olmak üzere birçok kapının açılmasını sağlayacaktır.
Melek Yatırımcıları Nasıl Bulurum?
Her melek yatırımcı bir ağa üyedir. Bu ağlar ile girişimciler ve yatırımcıların buluşması hedeflenmiştir. Girişimci ağlara başvurarak birden fazla melek yatırımcıyla iletişime geçme şansı elde eder.
Öncelikle, size en iyi desteği verebilecek yatırımcı, sizin alanınızda deneyimli ve alanınıza ilgili olandır. Bu nedenle girişiminiz için en uygun melek yatırımcı veya yatırımcıları araştırma yaparak bulmalısınız.
Fikrinize önce kendiniz inanmalı ve doğru olduğunu düşündüğünüz yatırımcılarla ağ aracılığı ile iletişime geçip bu fikrinizi onlara da inandırmalısınız. Fikriniz nedir? Nereye gelmesini istiyorsunuz? Nereye geleceğini ön görüyorsunuz? Neden size yatırım yapmalılar? sorularına net ve güvenli bir şekilde cevap vermelisiniz. Sizin ile birlikte bu riski almaya ikna etmelisiniz.
Türkiye'de Melek Yatırım Ağları
Başlıca melek yatırım ağlarından birkaçını sıralayabiliriz:
1- Galata Business Angels
GBA Türkiye'nin ilk melek yatırım ağıdır. Her sektörde dijital ve yenilikçi iş fikirlerine, erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapan kâr amacı gütmeyen bir dernek olarak faaliyette olduklarını belirtmişlerdir. Bünyesinde Ahu Büyükkuşoğlu Serter (FarPlus, ARYA kadın yatırım platformu kurucusu) Nevzat Aydın (yemeksepeti), Emre Kurttepeli (Mynet), Cem Soysal gibi isimleri barındırır.
2- KEIRETSU FORUM Türkiye
4 kıtada 53 şubesiyle, dünyada 1500 üzerinde girişimci şirkete $950 milyon üzerinde melek yatırımcılığa aracı olmuştur. Türkiye'de 100'den fazla melek yatırımcısıyla 57 start-up'a 77 milyon TL'den fazla yatırım gerçekleştirmiştir. Sitelerinde belirttikleri üzere, Keiretsu Forum İstanbul üyeleri hiçbir sektör kısıtlaması olmaksızın genelde $25 bin ile $500 bin arasında başlangıç sermayesi sağlamaktadır. Girişimcilerin fikir aşamasını geçmiş, kendi çekirdek bünyesinde şirketleşmiş olmalarını beklemektedirler.
3- İstanbul Startup Angels
Gülsün Çıracı ve Kadir Boysan tarafından 2012 yılında kurulan İstanbul Startup Angels, yılda yaklaşık 250 girişimi inceler ve 30-50 arası girişimciyi yatırımcılar ile buluşturur. Tohum ve erken aşama döneminde yatırım yapar ve yatırım aralığı esnek olmakla birlikte genelde 50 bin ve 1 milyon TL arasındadır. Öncelik verdikleri sektörler ise yazılım, ileri teknolojiler, mobil ve internet teknolojileridir. StartupFon isimli kitlesel fonlama platformu ve İstanbul Startup Labs isimli girişim hızlandırma programlarına sahiptir.
4- Aslanoba Capital
Erikli Su ve Nestle ortaklığından tanıdığımız ve 2013-2015 yılları arasında yapılan toplam yatırımların %44'ünü tek başına yapmış olan melek yatırımcı Hasan Aslanoba'nın e-ticaret, fin-tech, blockchain ve AI temelli yatırımlarından sorumlu olan ağdır.
5- TRANGELS Melek Yatırımcı Ağı
Erken aşamadaki girişimlere destek sağlayan bu ağ, sitelerinde belirttikleri üzere, gelecek vadeden projeleri seçer ve projelerin hayata geçirilme süreciyle doğrudan ilgilenir. Yatırımcısı olduğu projelere mentorlük ve ticari ilişkileri kullanarak projeyi ileri taşıma politikasına sahip olduklarını belirtiyorlar.
6- Şirket Ortağım
Sektör ayırt etmeden fatura kesmeye başlamış veya başlamaya yakın olan erken aşama inovasyonlara yatırım yapar. Melek yatırımcılar ile girişimcileri buluşturarak, iki ayda bir tekrarlanan üç aşamalı bir süreç sonucunda 3 ila 5 girişimci, toplantıda sunum yapmak için seçilir. Bu şekilde yatırım yapma kararı alınır.
Listemize Bahariye Business Angels, BIC Angel Investments, Lab-x gibi birçok melek yatırım ağları da eklenebilir. Bütün girişimcilere başarılar diliyoruz.
Yardım alınan kaynaklar:
https://tinyurl.com/ysnvt969
https://tinyurl.com/n5syddk3
https://tinyurl.com/3bdukr4v
https://tinyurl.com/yx37wchj
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...