Girişimcilik konusu her zaman ve her toplumda öneminden bir şey kaybetmeden varlığını sürdürüyor. Her geçen gün teknolojide gerçekleşen yenilikler de daha kapsamlı olarak ele alınıyor. Bu gelişen teknolojiyle eski girişimcilik modelleri değişmeye devam etmekte. Kendilerine yeni yatırım yolları ve alanları arayan girişimciler teknolojiyi kullanarak e-ticaret gibi kanallarla varlığını sürdürürken daha ilerisi için de yenilikçi teknolojik fikirler oluşmaya devam ediyor. Sanal ortamda iş yapma kültürüne alışan girişimciler bu durumu sanal ortamların da ötesine taşımaya yöneliyor.
İlginizi Çekebilir: Trendyol Sanat, Birinci Yaşında Sanatı Metaverse’e Taşıyor
Meta Girişimcilik Kavramı
Bu noktada Meta Girişimcilik kavramı karşımıza çıkıyor. Oluşturulan bu sanal ortamda Meta Girişimler, sanal insan, sanal nesne ve sanal senaryolardan oluşturuluyor. Bu sanal ortam yeni ekonomik anlayışları ve girişimci tutumlarını değiştiriyor. Gerçek dünyanın dışında oluşan bu rekabet ortamı da girişimci profillerinin değişmesine sebep olabiliyor. Öyle ki metaverse kavramı bilinirliğini bu kadar arttırdığı bir ortamda Facebook gibi çok büyük şirketler de adını değiştirerek “Meta” olarak yeniden adlandırıyor. Uzaktan çalışma, sanal işler, robotik konular gibi süreçlerin devamında girişimciler tarafından yeni yatırım alanı olarak Metaverse ortaya çıkıyor.
Oyun, tıp, eğitim vb. konularda gelişimini sürdüren Sanal Gerçeklik teknolojisi yeni bir girişim ve işletme dalgası da oluşturuyor. Mesela şu anda marketler sanal mağaza satışı sunabiliyor, üstelik müşterinin kapısına kadar ürünü getirebiliyor. Sanal Gerçeklik teknoloji işi bir adım daha öteye götürerek müşteriyi gerçek mağaza içerisinde dolaştırarak alışveriş yapma imkanı tanıyor. Tüketici raflar arasında gezinerek tercih ettiği ürünleri sepete aktarabiliyor. Meta Girişimciler; gözlükler, akıllı telefonlar, tabletler ve kameralarla fiziksel dünyayı sanal dünya ile mekânsal olarak birleştirebiliyor.
Meta Girişimciler üzerine çalıştıkları yeni girişimleri ilk olarak metaverse dünyasında deneyerek ihtiyaç duydukları önemli sayıda veriye ve bilgiye ulaşacaklar. Bu sayede fiziki dünyada girişimi başlatmadan önce yeterli tecrübeye de sahip olabilecekler. Aynı zamanda pazar araştırması için daha düşük maliyetli hızlı sonuçlar elde edebilecekler. Girişimciliğin tanıtımında içerik ve reklama konu olabilecek özellikler belirlenebilecek. İnsanların sanal ortamda düzenlenen kampanyalara verdikleri tepkiler analiz edilip etkisi az olan kampanyalardan vazgeçilerek kampanyaların verimliliği arttırılacaktır.
Meta Birçok Alanda Farkındalık Yaratacak
Meta Girişim, çalışma ortamlarında da değişikliklere ortam hazırlayacak. İnsanların çalışma alanları çeşitlenecek ve genişleyecektir. Bu sektörde çalışan insanlar artık sanal ve gerçek etkileşimli ortamlarda çalışabilmektedir. Fiziki mekana olan ihtiyacı en aza indiren metaverse ortamı bu konuda maliyetleri de düşürmeyi başarıyor. Müşteriyle olan ilişkiyi de yakınlaştırıyor ve sorunlara hızlı çözüm üretilmesini sağlıyor.
Yeni oluşturulan bu ortamda yer almaya çalışanlar başlangıçta teknolojiyi kullanmak için fazla maliyetler ödeyebilir. Yeni oluşturulan teknolojiler her zaman beraberinde eksiklikleri de getirir ancak zaman ilerledikçe ve tecrübe kazanıldıkça Meta Girişimcilik daha verimli kullanılabilecek. Başlangıçta ödenen bu maliyetler uzun vadede girişimciye artı olarak dönecektir. Meta Girişimciler, gerekli maliyetleri ödeyerek bir an önce bu ortamın içerisinde yer alarak rakiplerinin önünde yer almak istiyor. Gelişimi erken fark edip yol almanın peşindeler. Bu sanal ortamdaki girişimci sayısı her geçen gün artıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...