Girişimciler, verimliliği artırmak ve hedeflerine hızlı şekilde ulaşmak için bazı stratejiler belirlemelidir. İşte girişimcilik ekosisteminde verimliliği artıracak 5 strateji!
Girişimcilik ekosistemde verimli olmak çok önemlidir. Verimli çalışmalara imza atmak girişimcilik ekosisteminde önemli başarılara imza atabilir. Bunun için öncelikle ertelemeyi yenmek gerekiyor. Birçok alanda olduğu gibi girişimcilikte faaliyet gösteren kişilerin de en çok şikayet ettiği konuların başında da ertelemek geliyor. Bir girişimci olarak sürekli sürekli hareket ediyor olabilirsiniz. Birçok görevi yerine getirip devamlı hedeflerinize doğru koşuyor olabilirsiniz. Fakat bazen erteleme rehaveti üzerinize düşebilir. Bu da hem zaman hem de verimlilik açısından çok zararlıdır. Peki, verimliliği azaltan erteleme rehaveti nasıl bertaraf edilir? İşte detaylar!
Girişimcilikte Verimliliği Artıracak Stratejiler
Girişimcilik ekosisteminde verimliliği artıracak 5 strateji şu şekildedir:
Öncelikleri Belirleme ve Planlama
Bir girişimcinin ertelemenin üstesinden gelmesi ve verimliliği artırması için ilk olarak önceliklerini belirleyip plan yapması gerekiyor. Net hedefler belirleyerek o doğrultuda önceliklerin belirlenmesi verimliliği artırır. Çünkü hedefler tam olarak belirlenmediğinde girişimci, odaklanma ve motive problemi yaşar.
İşe başlamadan önce mutlaka yapılacaklar listesi oluşturulmalıdır. Daha sonra yapılacaklar, önemlilik derecesine göre sıralanmalıdır. Böylelikle en kritik işlere odaklanıp, dikkatinde dağılması engellenmiş olur. Aynı zamanda bu hedefler belirli, ulaşılabilir ve ölçülebilir olmalıdır. Örneğin; “gelecek 6 ay içerisinde satışları %30 artırmak” şeklinde hedefler daha sağlıklı olur. Bu şekildeki spesifik hedeflerle daha iyi ilerleme kaydedilir.
İşler Kolay Yönetilebilecek Şekilde Bölümlere Ayrılmalı
Girişimcilik ekosisteminde verimliliği artıracak 5 stratejiden biri de işlerin kolay yönetilebilecek şekilde bölümlere ayrılmasıdır. İşler, karışık ve büyükse onları biranda bitirmek çok güçtür. Hatta imkansız olarak da ifade edilebilir. İşleri daha küçük, yönelebilir adımlara bölmek işin ilerleyişini kolaylaştırır. Özellikle en zor projeler dahi bu teknik sayesinde kolaylaşır.
İşleri bölümlere ayırdıktan sonra her biri için tarih belirleyin. Bu sayede işin ne zaman tamamlanması gerektiğini daha iyi kavramış olacaksınız. Bu da erteleme, yarım bırakma gibi durumları ortadan kaldırır. İşler için bir zaman çizelgesiyle program oluşturulmalıdır. Tüm proje bu sayede hem yönetilebilir hem de net şekilde ortaya çıkmış olur.
İşler;
Yukarıda bahsettiğimiz kategorileri doğru şekilde ayırmak için Eisenhower matrisi kullanabilirsiniz. İlk olarak önemli olan işleri tamamlayıp sonrasında diğer kalanlara bakınız. Ayrıca ilerlemenizi de sürekli olarak takip ediniz.
Çalışma Alanı Düzenlenmeli
İnsanlar, yapılacak iş çok olduğunda genellikle işlerini ertelerler. Eğer çalışma alanı dağınıksa erteleme rehaveti daha çok çöker. Dağınık bir ortamda gerekli olan materyal vs. kolay bulunmaz. Bu da zaman kaybettirir ve işin ertelenmesine neden olur. Fiziksel çalışma alanını düzerlerken ortalıkta yalnızca gerekli olan materyaller kalmalıdır. Lazım olmayan materyalleri ortadan kaldırın. Yalnızca işin tamamlanmasını sağlayacak ögeler el altında tutulmalıdır. Böylelikle odaklanamama ve dikkatin dağılması gibi sorunlarda ortadan kalkmış olur.
Dijital çalışma alanının da mutlaka düzenlenmesi gerekiyor. Bilgisayarın masaüstü temiz ve düzenli tutulmalıdır. Farklı dosya türlerine özel klasörler oluşturulmalıdır. Klasörlerin oluşturulması ihtiyaç duyulanın bulunmasına ve işlerinde hızlıca tamamlanmasını sağlar.
Pomodoro Tekniğinden Yararlanma
Verimliliği artırmak ertelenmeyi yenmek gerekiyor. Ertelemeyi yenmek içinde odaklanma problemini gidermek gerekiyor. Francesco Cirillo’nun geliştirdiği Pomodoro tekniği ile odaklanma ve erteleme problemi giderilerek çalışmalardaki verimlilik artırılabilir. Pomodoro tekniği, zaman yönetimi tekniğidir. İlk olarak 25 dk olarak alarmı ayarlayın. Bu süre zarfında işiniz üzerinde çalışın. Alarm çalınca 5 dk ara verin. Bunu 4 kez tekrarlayın. Daha sonra 15-30 dakikalık uzun bir ara verebilirsiniz.
Sorumluluk Alma ve İlerlemeyi Kaydetme
Ertelemenin üstesinden gelebilmek için mutlaka sorumluluk alın. Eylem ve ilerlemelerden kendinizi sorumlu tutunuz. Hedeflere odaklanma ve motive olma noktasında sorumluluk almak çok önemlidir.
Yazımızda girişimcilik ekosisteminde verimliliği artıracak 5 stratejiden bahsettik. Siz bu stratejiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin stratejileriniz var mı? Yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Finlandiya Girişimcilik Ekosistemi Girişimcileri Bekliyor!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...