Ön yargıları, klasik satış ve pazarlama stratejilerini artık kenara bırakalım. Değişime ve gelişime ayak uyduralım ve dijital dönüşüm ile yeni dünyada yeni oyuncular olarak yerimizi alalım. Hepimizin hayattaki ideallerinden bir tanesi ‘’Başarılı olmak’’ ve bireyler başarmak değil mi? O halde çok başarılı olup daha fazla para kazanmak istiyorsak dijital dönüşüm ve girişimcilik ruhumuzu biraz daha öne çıkarmanın vakti geldi.
Kimse size başarılı olmanız için altın tepsi ile bir şans vermeyecektir. İş dünyasında şansa çok fazla inanmayan biri olarak başarının temel kültürünü Çalışmak, Üretmek, Geliştirmek ve doğru şekilde Sunmak olduğuna inananlardanım. Dönemin gelişimlerini takip ederek o rüzgârı da arkanıza aldığınızda zaten şansa ihtiyacınız olmayacak. Rüyalarınızı gerçekleştirebilmeniz için önce hayal edip sonra harekete geçip başarıya ulaştıracak gelişmeleri takip etmeniz gerekir.
İnternet üzerinden satışı ve pazarlaması yapılamayacak hiçbir ürün yok. Önemli olan tek şey projenizin yere basan ayaklar üzerinde hayata geçirilmesidir. Fikrinizin olması bu işte başarılı olacağınız anlamına gelmiyor. Olgunlaşan fikrinizi uygulayabilecek bir AKIL takımınızın olması ve stratejik hedefler ile 5 yıllık plan çerçevesine uygun şekilde ilerlemeniz oldukça önemli. Bunun için yeni bir e-ticaret fikri de üretmenize gerek yok. Unutmayın Kahve 3. Yüzyılda bulunmuş bir ürün olmasına rağmen 19.yüzyılın sonarlarında bir marka haline gelerek tüm dünyayı etkisi altına alan markalar ile tekrar sahneye çıktı.
Starbucks'ı 1971 yılında biri İngilizce, biri tarih dersleri veren iki öğretmen ile bir yazar bir araya gelerek kuruyor. Amaçları kesinlikle ticari değil. Tek bir nedenleri var. Kahveyi seviyorlar ve Seattle'ın da iyi kahveye ulaşabilmesini istiyorlar. Sonuç olarak kahve seven iki arkadaşın girişimcilik zekası ile yıllar önce zaten olan bir ürünü tekrar bir marka ve bir alışkanlık haline getirmesi hikayesidir.
Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok değil mi? Sektörde yeni fikirler yaratmak, fırsatları değerlendirmek, bakış açısını geniş tutup, güçlü bir vizyon oluşturmak, sektör liderlerini ve gelişmeleri yakından takip etmek yeterlidir. 10 yıl sonra '' Keşke şu alanda bir online dükkân açsaydım'' dediğinizi duyar gibiyim. E-ticaret sektörü 2022 yılında da etkinliğini göstermeye başladı.
Geçmişten günümüze e-ticaret rüyası ile bu işe başlayan, henüz dijital dönüşümde bakir olan bu sahada strateji yanlışlıkları nedeniyle 2000 ‘li yılların başında bu zamana kadar sektörde adı geçen bilinir yaklaşık 45 şirket e-ticarete veda etti. ( Markafoni, Limango ,Gittigidiyor, vs)
Kulağa hoş gelen "hızlı ve kolay alışveriş", birçok girişimcinin hayalini süslemekle kaldı. Varınızı yoğunuzu site kurmak ya da burada satış yapmak için harcamayın. İyi fikir, etkin strateji, doğru zaman, yeterli finansman ve en önemlisi bunları başaracak başarılı bir ekibinizin olması gerekir, çünkü 2023 yılında 6 Trilyon USD ye ulaşacağı düşünülen e-ticaret sektörü iştah açıcı görünüyor.
İlginizi Çekebilir: Oniki E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı İzmir’de Gerçekleşti
Kapanan E-Ticaret Siteleri Neden Başarısız Oldu?
2009-2017 yılları içerisinde markafoni.com start-up süreçlerinde bulunmuş biri olarak genel e-ticaret sektöründe yapılan yanlışları ve nedenleri söyle sıralayabilirim.
Kaynak: Markafoni (2009-2017 ) kişisel kazanım
ELEKTRONİK TİCARET BİLGİ SİSTEMİ (ETBİS) 2022 YILI İLK 6 AY VERİLERİ 2022
2022 yılı ilk 6 ayı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %116’lık artışla 348 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı ilk 6 ayında sipariş adetleri yüzde 38 artış ile 1 milyar 654 milyon adetten 2 milyar 294 milyon adede yükselmiştir. 2022 yılı ilk 6 ayında perakende e-ticaret hacmi 233 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. E-Ticaretin Genel Ticarete Oranı 2021 yılı ilk 6 ayında e-ticaretin genel ticarete oranı %17,6 iken bu oran geçen yılın aynı dönemine göre %5 artarak %18,5 olarak gerçekleşmiştir. İl Bazında Kişi Başına Düşen E-Ticaret Harcamaları Ülkemizde 2022 yılı ilk 6 ayında gerçekleşen e-ticaret harcamaları 18-70 yaş arası nüfusa oranlandığında kişi başına düşen e-ticaret harcaması 4.964 TL olmuştur. Aynı dönemde İstanbul ilinde kişi başına düşen e-ticaret harcaması 9.857 TL, Ankara’da 6.064 TL ve İzmir’de 5.230 TL olarak gerçekleşmiştir.
Bu işin kabartma tozu, unu, yumurtası da budur. Son 10 yıl içerisinde uzmanlık yapılması gereken bir alan varsa o da kesinlikle e-ticarettir. Yaptığınız pastanın üstüne çilek koyması da girişiminizin en eğlenceli kısmı olsun.
Mutlu Müşteri markanızın geleceğine yapılacak bir yatırımdır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...