Girişim finansmanlarında yaşanan düşüsün ve halka arz faaliyetlerinin az olduğu bir dönemde, piyasalarda yeni bir yöntem ortaya çıktı. Girişimler artık diğer girişimleri satın alıyor. Özellikle VC destekli şirketlerin satın alındığı bu yöntem yeni bir şey değil. Örneğin Meta, Facebook 2012 yılında halka arz almadan olmadan bir ay önce girişim destekli Instagram’ı satın almıştı.
Son birkaç yıla kadar bu satın alma ya da ortaklık kurma işlemi oldukça azdı ve genellikle büyük şirketler tarafından yapılıyordu. Günümüzde ise bu işlemi daha küçük çaplı şirketler bile yaparken daha sık hale geldi. Crunchbase’in hazırladığı verilere göre 2021'de 1283 satın alım işlemi gerçekleşmişti. Bu sayı 2020’de 689 iken 2019 yılında 599’du. Bu yıl ise şimdiye kadar, VC destekli şirketlere tarafından toplam 663 yeni girişim satın alındı. 2022’nin yarısına henüz ulaşmışken bu sayının 2021’i geçmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir: iyzico Kadın Girişimci Destek Programı’nın Üçüncü Başvuru Dönemi Başladı
Satın Alımların Artmasının En Büyük Nedenlerinden Biri Boğa Piyasası
Uzmanlara göre maddi açıdan büyük zorlukların yaşandığı bu dönemde bu denli artışın görülmesinin en büyük nedeni boğa piyasası oldu. Boğa piyasası, yeni kurulan girişimler için büyük bir zorluk çıkardı. Geçtiğimiz yıl rekor sayıda yeni girişim milyar dolarlık değerleme eşiğini geçmişti. Ayrıca tohum aşaması finansmanı da kendi rekorunu kırmıştı. Şimdi piyasalarda bir durgunluk söz konusu olduğu için piyasanın ellerinde tonlarca nakit bulunan ve net bir çıkış yolu olmayan şirketlerle, yeni nesil girişimlerle dolu olduğu düşünülüyor.
PitchBook'tan kıdemli bir analist Kyle Stanford, bunun diğer VC destekli şirketleri satın alan girişimlerde bir artış için mükemmel bir fırtına yarattığını düşünüyor. Stanford, piyasada 7.000’den fazla girişim destekli şirket ve rekor sayıda tohum anlaşması olduğunu söyledi. Bunun anlamının büyümek için mücadele edecek çok sayıda şirket olduğunu belirten Stanford, bu durumun satın alım yapmak isteyen şirketler için işleri daha da kolaylaştıracağını düşünüyor.
İlginizi Çekebilir: Tüm Etkinliklerinizi Dijitalleştiren Girişim Endless Fairs
Uzmanlar Girişimler İçin Tek Çözümün Satın Alınma Olduğunu Düşünüyor
Bazı girişimler için, başka bir girişim tarafından satın alınmak ileriye dönük olarak tek seçenek gibi gözüküyor. Rekor sayıda olan tohum aşamasındaki girişim var ve çoğunun A serisi yatırım alması da pek mümkün gibi gözükmüyor. Bu durumda da pek çok girişim benzer sorunları çözmek adına büyük bir rekabet halinde.
Uzmanlar, bir pazarda iki veya üç büyük liderle birlikte başarılı olan girişim sayısının birkaç taneden fazla olmadığını belirtiyor. Bugüne bakıldığında benzer kategorilerde ya da sektörlerde tohum turlarını tamamlayan yaklaşık 20 girişim olduğu ve hepsinin büyümeyi başaramayacakları düşünülüyor. Bu yüzden de erken aşamadaki şirketlerin çoğu için satın alınmaktan başka bir yol gözükmüyor. Bunun sonucunda ise ilerleyen aşamalarda bu girişimler, pazara daha iyi uyum sağlayabilirler. Daha da büyüyebilirler ve büyüdükçe kendileri de satın alımlar gerçekleştirebilirler. Hatta gelirlerini arttırarak değerlerini daha da yükseltebilirler.
İlginizi Çekebilir: Girişimciler için Yenilikçi İş Fikirleri
Şirketler Büyümek ve Gelişmek İçin Satın Alımlar Gerçekleştiriyor
Techstars'ın CEO'su Maëlle Gavet, şirketlerin de ürün gamlarını geliştirmek ve daha da büyümek için satın almalara yönelebileceğini düşünüyor. Gavet’e göre bir girişimin harcayacak parası varsa, bazen aynı kapasiteyi oluşturmak yerine belirli bir işlev için bir şirket satın almak çok daha mantıklı olur.
Pek çok şirket, yetenekleri daha iyi güvence altına almanın bir yolu olarak bu stratejiye yöneliyor. Bu strateji, son zamanlarda yaşanan işten çıkarma dalgasının ve yeni girişimlerin karşılaştığı büyük zorlukların önüne geçebilecek bir şey olarak görülüyor. Aynı zamanda bu satın almalar şirketlere yalnızca yönetici ve mühendislik yeteneklerine sahip kişilere erişim imkanı sağlamıyor. Aynı zamanda sektörü ve potansiyel müşterilerin ne aradığını bilen personelle de çalışma imkanı sağlıyor.
Uzmanlara göre piyasalarda değişim olmadığı sürece bu durumun en azından bu yıl sonuna kadar devam etmesi muhtemel görünüyor. 2022’nin üçüncü ve dördüncü çeyreğinin ise şimdiye kadar geçen zamandan daha yoğun geçmesi bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...