Yeni bir işe başlamak veya yeni bir girişim kurmak kolay olan bir iş değildir. Girişimcileri başarılı kılan veya başarısızlıklarına neden olan birtakım faktörler vardır. Bu faktörler, girişimciler için işe başlamadan önce bir kontrol listesi gibi değerlendirilebilir. Bir çevrimiçi faturalandırma şirketi olan Skynova, 2022'nin üçüncü çeyreğinde 492 yeni işletme sahibiyle anket yaptı. Bu ankette girişimciler işletmelerin başarısız olmalarına yol açacak en büyük nedenleri vurguladılar.
İlginizi Çekebilir: Girişimlerin Başarısızlık Nedenleri Nelerdir?
1) İş Planı Yetersizliği
İş planı, girişimin ne yapacağını, nasıl yapacağını ve ne zaman yapacağını açıkça belirten önemli bir dizi olayların sıralanışıdır. İş planının yetersizliği girişimlerin başarısız olmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Girişimin amacını, hedeflerini, pazar araştırmasını, ürün veya hizmetlerin tanımını, finansman ihtiyacı gibi konuları belirleme iş planının temel taşlarıdır. Bu planın yetersizliği işletmenin hedefine ulaşmasındaki en büyük engellerden biridir. Ayrıca Pazar araştırmalarının eksikliği veya finansman ihtiyacının bilinmemesi girişimlere henüz yolun başındayken çok büyük zararlar vermektedir.
2) Pazar Araştırması Eksikliği
Pazar araştırması, girişimin pazara uygunluğunu ve rekabet edebilirliğini belirlemek için yapılan önemli bir araştırmadır. Bu araştırma girişimin hedef pazara uygunluğu, müşteri ihtiyaçları, ve pazara ilişkin trendleri kapsar. Eğer bu araştırma yetersiz ve eksik yapılırsa müşteri ihtiyaçlarını karşılamaması veya rakiplerle rekabet edememe gibi sonuçlar doğurur. Pazar araştırması yetersizliği, girişimin finansmanını sağlamak için gerekli kaynakları elde etmesini de zorlaştırabilir. Çünkü finansman sağlayan kurumlar Pazar araştırmanızı eksik yaptığınızı gördüklerine yaptığınız işin riskli olduğunu değerlendirip, kredi vermekten kaçınacaklardır. Bu finansman sağlayıcıları başka yatırıma yöneleceklerdir. Sonuç olarak Pazar araştırmasının eksikliği girişimlerin başarısız olmasının en önemli nedenlerindendir.
3) Yetersiz Sermaye
Yetersiz sermaye girişimin büyümesi ve gelişmesi için gerekli kaynakları elde etmekte zorlandığı anlamına gelir. Girişimler ürün veya hizmetlerin geliştirilmesi, pazarlama, satış, üretim, muhasebe, yönetim ve diğer işletme maliyetleri gibi birçok sermaye isteyen faktörlere sahiptir. Eğer herhangi bir girişim bu faktörleri karşılamak için gerekli sermayeyi toplayamazsa girişim büyüyemeyebilir hatta batabilir. Yetersiz sermaye aynı zamanda girişimin büyüme potansiyelini sınırlandırabilir. Bu da girişimin uzun vade başarısını olumsuz etkiler. Girişimler yeterli sermayeye sahip olmalıdır ve bu sermayeyi uygun şekilde yönetmelidirler.
4) Yönetim Sorunları
Yönetim ekibi, işletmenin yürütülmesi ve karar alınması sürecinde önemli rol oynar. Eğer yönetim ekibi yetersiz veya uyumsuz ise, girişimin başarılı olma olasılığı oldukça düşüktür. Yönetim ekibi uyumsuzluğu, girişimin karar alma ve yürütme sürecinde sorunlar yaratabilir. Yönetim ekibi yetersizliği ise girişimin bazı teknik konularda ilerlemesine neden olacaktır. Bu nedenle yönetim ekibi bilgili ve birbirleriyle uyumlu insanlardan seçilmelidir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...