Google, fotoğrafların orijinal mi yoksa yapay zeka ile mi oluşturulduğunu belirlemek için C2PA doğrulama sistemini arama sonuçlarına ve reklamlarına entegre etmeye başlıyor.
Google, önümüzdeki aylarda görsellerin kamera ile çekilip çekilmediğini, Photoshop gibi yazılımlarla düzenlenip düzenlenmediğini ya da yapay zeka ile üretilip üretilmediğini belirleyecek yeni bir teknoloji sunmaya hazırlanıyor. Bu yenilik, arama sonuçlarında görsellerin orijinal olup olmadığını belirten bir “bu görsel hakkında” özelliği ile birlikte gelecek.
C2PA Nedir ve Neden Önemlidir?
Google’ın kullandığı sistem, içerik doğruluğunu sağlama amacıyla çalışan en büyük gruplardan biri olan Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA)'nin bir parçası. C2PA’nın doğrulama standardı, görsellerin nereden geldiğine dair bilgileri içerir ve bu dijital izi oluşturmak için hem donanım hem de yazılım desteği gerektirir. Google, Amazon, Microsoft, Adobe, OpenAI gibi teknoloji devleri tarafından desteklenen C2PA doğrulama standardı, internet üzerindeki görsel içeriklerin kaynağını güvence altına almayı hedefliyor. Ancak şu ana kadar yaygın bir benimseme gerçekleşmedi ve Google’ın arama sonuçlarına entegrasyonu, bu girişim için önemli bir adım olacak.
Google, C2PA’nın en son teknik standardı olan sürüm 2.1'i geliştirmeye yardımcı oldu ve yakında tanıtılacak olan C2PA güven listesi ile birlikte bu sistemi kullanacak. Google’ın güvenlik ve emniyet başkan yardımcısı Laurie Richardson, bu listenin, örneğin bir görselin belirli bir kamera modeliyle çekildiğini doğrulamak gibi görevler üstleneceğini belirtti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...