Google adına konuşan bir şirket sözcüsü, Google Russia'nın iflas başvurusunda bulunmayı planladığını çünkü Rus hükümetinin firmanın varlıklarına el koymasının firmanın ülkedeki işini yürütmesini imkansız hale getirdiğini söyledi. Google ayrıca Rusya'daki çalışanlarının önemli bir kısmını ülke dışına çıkardığını da doğruladı. Reuters'a göre ise ana firmanın iflasını açıklamayı planlamasına rağmen, ülkede oldukça popüler olan Gmail, Youtube ve Google arama motoru gibi firmanın ana hizmetleri ülke çapında yayında kalmaya devam edecek.
Geçtiğimiz ay Rus hükümeti tarafından banka hesaplarının dondurulmasının ardından Google Russia, oldukça sıkıntılı günler yaşadı. Banka hesabı krizinin ardından firma çalışanlarına ve yerel tedarikçilerine ödeme yapamaz hale geldi ve şimdi ise iflasını ilan etmeyi planlıyor. Sanırım bu iflası Rusya ile batılı teknoloji devleri arasındaki savaşın bir sonucu olarak yorumlayabiliriz.
Google adına konuşan sözcü Julie Tarallo McAlister; Rus yetkililerin Google'ın banka hesaplarını dondurma kararı vermesinin ardından, Google Russia'nın mali yükümlülüklerini yerine getiremez hale geldiğini, satıcılara, tedarikçilerine ve personellerine ödeme yapamadığını belirtti. McAllister yaptırım kararı hakkında; "Rusya ofisimizin işleyişini savunulamaz hale getirdi" ifadelerini kullandı.
Firmanın iflas başvurusu, Rusya ile restleşmesinin nihai sonucu olarak yorumlandı. Google, Rusya ve Ukrayna savaşını takip eden haftalarda Rusya'daki ticari faaliyetlerini durduran ABD şirketleri dalgasının bir parçası olarak, Mart ayında Rusya'da reklam ve bulut bilişim hizmetleri satmayı durdurmuştu. Fakat şirket, arama motoru, Gmail, YouTube ve Google Maps gibi hizmetlerini durdurmadı ve "Rusya'daki insanlar kaliteli bilgilere erişmek için hizmetlerimize güveniyor" dedi. Şimdi ise firma sözcüsü, firmanın iflasını ilan etmesine rağmen bu hizmetleri ülke çapında sürdürmeye devam edeceklerini açıkladı.
İlginizi Çekebilir: Google, Rus Parlamentosunun Youtube Kanalını Kapattı!
Rus Hükümeti, Google ve Batılı Teknoloji Firmalarına Karşı
Rus hükümeti yıllardır oldukça otoriter bir tavır takınarak, sosyal medyaya kendi belirlediği birtakım kurallar getirmeye çalışıyordu. Buna rağmen Facebook, Twitter ve YouTube gibi ABD merkezli sosyal medya platformları bu kuralları reddettiler ve Ruslar bu platformları siyasi görüşlerini özgürce paylaşmak için kullandı. Rus hükümeti ise baskıyı artırdı.
Öncelikle hükümet, bu platformların Rusya'da hizmet veren kollarının sahip olduğu çalışanların ülke içinde olmasına dair bir yasa çıkardı. Rusya ve Ukrayna savaşından önce ise hükümet, Rusya'daki Google yöneticisinin evine temsilciler gönderiyor ve muhalif lider Alexei Navalny tarafından yürütülen bir uygulamayı Google'ın uygulama mağazasından kaldırmalarını istiyordu.
Rus hükümeti ayrıca bu firmalara para cezaları da veriyordu. Örneğin Youtube, geçtiğimiz yılın Aralık ayında Rusya üzerinden açılan bir davada 100 milyon dolar ödemekle cezalandırılmıştı. Firma bundan önce de Rusya'da ufak çaplı cezalar almıştı fakat bu 100 milyon dolarlık ceza oldukça fazlaydı.
Rusya - Ukrayna savaşının ardından ise hükümet ile teknoloji devlerinin arasındaki gerilim farklı bir noktaya geldi. Ukrayna ve Batılı hükümetlerin yoğun baskısıyla karşı karşıya kalan Google, Twitter ve Facebook, savaşın başladığı 24 Şubat'tan sonra Kremlin destekli medya kuruluşlarını kısıtlama kararı aldı. Youtube ise "koordineli aldatıcı uygulamalara" karşı kurallarını çiğnediklerini söyleyerek yüzlerce kanalı ve videoyu platformundan kaldırdı.
Kısa bir süre sonra ise Google, yetkililerin Ukrayna ile ilgili reklamları engellemesini istemesi üzerine Rusya'daki tüm arama, YouTube ve görüntülü reklamları durduracağını duyurdu. Ayrıca şirketin duyurusuna göre, Rus devlet kontrolündeki medya kuruluşları olan RT ve Sputnik, AB üzerindeki arama sonuçlarından kaldırıldı.
Hükümet ise Google'dan Rus kanallarını eski durumuna getirmesini istedi ve onu Ukrayna'nın tarafını tutmakla suçladı. Fakat Youtube veya Google arama motorunu yasaklamadı. Bu bir "geri adım" olarak görüldü çünkü Rus hükümeti henüz çok yakın bir zamanda Twitter ve Facebook'u yasaklama kararı almıştı.
İlginizi Çekebilir: Google, Rusya’daki Reklam Hizmetlerini Durdurdu
Youtube Ruslar Arasında Çok Popüler
Youtube Rusya'daki en popüler sosyal medya platformu olarak görülüyor ve günlük milyonlarca Rus kullanıcı tarafından kullanılıyor. Bunun yanı sıra Facebook ve Twitter gibi platformlar Rusya'da daha küçük kullanıcı tabanlarına hitap ediyorlar.
Bu yüzden halkın tepkisini çekmemek adına Rus hükümeti Google hizmetlerini yasaklama tarzında bir karar almıyor. Geçtiğimiz günlerde Tass haber ajansına açıklama yapan bir Rus hükümet yetkilisi de, Youtube'u yasaklama gibi bir planlarının olmadığını açıklamıştı. Yetkili Youtube'un yasaklanması durumunda Rus kullanıcıların zarar görebileceğini bu yüzden bundan kaçınılması gerektiğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...