Google firması, Youtube videolarının daha iyi görünmeleri ve her zamankinden daha iyi çalışmaları için tasarladıkları yeni çiple ilgili bilgiler paylaştı.
Video (Trans)Kodlama Üniteleri (VCU) ismini verdikleri işlemcilerin yaklaşık birkaç senedir üretimde oldukları belirtilirken; Google mühendisleri ise bu süreçte cihazın özellikle optimizasyon algoritmalarındaki düzenlemelere odak vermiş durumdalar.
Firmaya göre VCU çipleri kullanıcılara YouTube üzerinde cihazlarında mümkün olan en yüksek çözünürlüğü çalıştırmaya yardımcı oluyor. Bunu da önceki sistem kadar bant genişliği kullanmayarak yapmaya çalışıyor. Aynı zamanda bu şekilde Google altyapı masraflarından da kısmayı başarmış oluyor.
Salgında YouTube Büyük Bir Artış Yaşamıştı
Platform özellikle de geçen senenin ilk çeyreğinde salgının yayılması ve kapanmalara gidilmesi nedeniyle
%25'lik bir artış gördü. Şimdi de bu artış devam ederken, Calow'un blog paylaşımında belirttiği üzere YouTube üzerinden bir dakika içerisinde yaklaşık olarak beş yüz saatlik video içeriği paylaşılıyor. Dolayısıyla YouTube birçok açıdan yük altına girmeye devam ediyor.
Bu yeni işlemcilerin de başta içinde bulunduğumuz salgın döneminde olmak üzere YouTube tarafında görülen bu kullanım yoğunluğu sırasında firmaya oldukça yardımı dokunduğu belirtiliyor.
Öyle ki Calow'un dediğine göre böyle bir sistemin çalışıyor olmasından ötürü firma hızlı bir şekilde bu yük artışını karşılayabildi. Özellikle de videoların yüklenmelerinin hemen ardından izleyiciler için ulaşılabilir olması konusunda bu sistemin oldukça etkisi oldu.
Google, Yeni Çiplerin Daha Verimli Olduğunu Söylüyor
Google yazılım mühendislerinden olan ve bahsi geçen yeni işlemcinin yapımında da önemli bir yere sahip olan Jeff Calow; YouTube blog için yaptığı konuşmada projenin kaynağına yönelik bazı bilgiler veriyor. Onun dediğine göre firmanın bu fikri çok öncelere dayanıyor:
Seneler öncesinde kullanıcıları tarafından daha yüksek kalitede video talebinde gördükleri artış; firmayı bu çipler üzerinde çalışmaya itti. İzleyiciye daha iyi bir deneyim sunmak adına Google, bilgi yönünden daha verimli olacak olan
VP9 video çözücülerine geçiş yaptı. Ancak tabii ki bu durum başka sorunları da beraberinde getirdi.
Öyle ki çok daha sıkça kullanılan
H.264 formatına nazaran
VP9 formatının kodlanması gereken işlem kapasitesi beş kat daha fazlaydı. İşte bu da firmayı kendi çiplerini üretmelerine yöneltti. Jeff Callow'un söylediğine göre de yeni sistemleri olan VCU, geleneksel çiplerde çalışan eski transkodlama sistemlerine nazaran çok daha hızlı bir halde çalışıyor. Yine bu alanda verimlilik farkı için verilen rakam ise yaklaşık olarak 20 ila 33 kat arasında.
VCU sisteminin ilk sürümü hem VP9 hem de H.264 çözücülerini desteklerken; dünya çapındaki Google'ın bilgi merkezlerinde paylaşılmış durumda. Dolayısıyla belki şu anda fark edilmemiş olsa da YouTube videolarının
daha kaliteli görünmeleri ve
daha hızlı yüklenmeleri gerektiğini söyleyebiliriz.
Buna ek olarak da Google mühendislerinin yeni
AV1 çözücülerini desteklemeleri planlanan gelecek nesil VCU sistemleri için de çalışmalarını sürdürdüğünü belirtmekte fayda var.
Diğer Teknoloji Devlerinde de Benzer Durumlar Var
Aslında bulut platformlarını kullanan diğer benzer teknoloji mecraları için de benzer bir durum söz konusu.
Yapılan analizlere göre onlar da sahip oldukları devasa çapları ve tabii ki bütçeleri dolayısıyla belli ihtiyaçlarına hitaben özel olarak belli donanım üretimleri yapabiliyorlar. Özellikle geçen zamanla birlikte benzeri çiplerin bu tip oluşumlar açısından bilişim altyapısı masraflarında
pozitif etkilere sahip olduğunu söylemek mümkün.
Örneğin AWS, bilgi merkezlerinde Arm tabanlı iki farklı işlemci kullanırken; Microsoft firmasının da Azure bulut servisleri için kendi Arm tabanlı işlemcisini geliştirdiği belirtiliyor.
Dolayısıyla hem kendi üretimlerini yapma açısından belli avantajlara sahip olan Google özelinde hem de genel için konuşacak olursak; kısa vadede belli harcamalarla altyapı geliştirmeleri yaparak uzun vadede belli masraflardan kısmaya ve daha verimli bir ortam sağlamaya çalışmak, birçok teknoloji devi tarafından kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
Kaynak - Data Center Knowledge - Techradar
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...