Zaman zaman teknolojiyi hayatımızdan çıkarmaya çabalıyor ya da teknolojinin hayatımızdaki olumsuz etkilerini azaltmaya çalışıyoruz; fakat hepimiz günlük hayatta teknolojiyi kullanmaktan oldukça memnunuz. Teknoloji gerçekten de günlük işlerimizi kolaylaştırıyor ve kendimize daha fazla zaman ayırmamıza olanak sağlıyor.
Peki hayatımızın her alanında işimizi kolaylaştıran teknolojilerden haberdar mısınız? Bu sorudan yola çıkarak kullanırken çoğumuzun farkında olmadığı teknolojileri sizler için araştırdık.
[caption id="attachment_8099" align="alignnone" width="833"] Hayatlarımızda farkında olmadan kullandığımız teknolojiler-Startupteknoloji.com[/caption]
Optik karakter tarama
Optik karakter tarama teknolojisiyle dijital ortamdaki dokümanlarınızı özel uygulamalı tarayıcılar sayesinde düzenleyebilirsiniz. Günlük hayatımızda pek gözümüze çarpmayan bu teknoloji,
plaka tanımlama sistemlerinde gerçek kullanıcıları tanımak için kullanılıyor.
Elektromanyetizma
Elektromanyetizma teknolojisi, en çok dokunmatik ekranlarda kullanılıyor. Bu teknoloji, ekranların dokunmayı algılaması için bir nevi anahtar sistemiyle çalışıyor. Bu anahtarlama sistemi ile baskı uygulanan yer devreyi tanımlıyor ve sonuç olarak dokunulan bölgeyi algılıyor.
Robotlar
Robotlar, günümüzde kullanılan en önemli teknolojilerdendir. Öncesinde programlanmış, verilen görevleri otomatik olarak yapan elektro-mekanik sistemlerden oluşmaktadırlar. Günümüzde en çok endüstriyel alanlarda kullanılırlar. Örneğin
PTZ güvenlik kamerası, görüş alanındaki herhangi bir yerde bir kargaşa yaşandığında o noktaya odaklanan bir sistemdir.
Radar
Radar teknolojisinin
mesafe ölçme, hız belirleme ve
konum tespiti gibi özellikleri
elektromanyetik dalgalar sayesinde mevcut. Bu teknolojinin günlük hayatta en çok kullanıldığı yer havayolu ve deniz yolu taşımacılığı. Bunun yanı sıra radar teknolojisi, doğal afet uyarı sistemlerinde de kullanılıyor ve böylece olası bir deprem halinde güvenliğimizin sağlanmasında da rol oynuyor.
Radyo dalgaları
Radyo teknolojisini uzun zamandır kullanıyoruz. Bu teknoloji günümüzde araba kullanırken müzik dinlemeyi ve sürüş sırasında kullanılan bunun gibi birçok özelliği sağlıyor.
Jiroskop
[caption id="attachment_8103" align="aligncenter" width="589"]
Jiroskop teknolojisi-
startupteknoloji.com[/caption]
Jiroskop,
yön bulma ve
ölçümde kullanılan, dengenin korunması prensibine dayalı çalışan bir alettir. Uçakların uçuş esnasında dengede kalmasını sağlayan sistemdir. Jiroskoplar günlük hayatımızda sık kullandığımız kablosuz farelere denge aygıtı olarak entegre edilmiştir.
İvmeölçer
İvmeölçer aygıtı, bir nesnenin aldığı ivmeyi ölçer. Önceden sanayi ve bilimsel çalışma alanlarında kullanılan bu aygıtlar, teknolojinin zamanla daha iyi bir yere gelmesiyle küçülüp ceplerimize kadar girdi. Akıllı telefonunuzun yatay ekran görüntüsü moduna geçebilmesini ve Wii kumandasının çalışmasını ivmeölçerlere borçluyuz.
Lazer
Lazer teknolojisi, hemen hemen her alanda karşımıza çıkabilmektedir. Lazerler şiddetli, düzenli ve tek renk ışık elde etmek için geliştirilmiş optik düzeneklerdir. Günümüzde
DVD oynatıcılarında kullanılan lazer düzenekler sayesinde oynatıcıya yerleştirdiğimiz diskler okunuyor.
GPS
GPS teknolojisi, küresel konum tespit sistemidir. Bu teknoloji, kodlanmış bilgiyi uydulara gönderir ve uydular aradaki mesafeyi ölçüp tespit edilmiş konumu geri gönderir. GPS teknolojisi günlük hayatımızda telefon ve navigasyon cihazlarımızda yer alıyor. Araç takip sistemlerinde bu teknoloji kullanılır ve operasyonel verimlilik sağlayan bir teknolojidir.
Kaynakça
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...