Hafta içerisinde Türkiye merkezli girişimlere ait kamuoyuna duyurulan yatırım, büyüme ve girişimi destekleyen programlar hakkında haberleri derlediğimiz detaylı rapora yazının devamından ulaşabilirsiniz.
BinBin’in Yurt Dışı Büyümede Yeni Rotası KKTC
Yurt dışı açılımlarına Bulgaristan ile başlayan, daha sonra Bosna Hersek ve Hırvatistan’da faaliyete başlayan BinBin, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde de hizmet vermeye başladı.
Teknolojiden aldığı güçle, sürdürülebilir ve pratik ulaşım çözümlerini geniş kitlelerin hizmetine sunan BinBin Türkiye içinde olduğu gibi yurt dışında da büyümesini sürdürüyor. Mikromobilite alanında yurt dışına açılan ilk Türk şirketi olarak faaliyetlerini daha önce Bulgaristan, Bosna Hersek ve Hırvatistan’a taşıyan şirketin yeni rotası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) oldu. İlk etapta başkent Lefkoşa’da 500 e-scooter ile hizmete başlayan BinBin, Kıbrıs halkı için kısa mesafeli yolculukları daha pratik ve kolay hale getirecek.
Togg, Plug and Play İş Birliğiyle ‘Akıllı Şehirler’ İçin Start-up’ları Destekleyecek
Açık ve kullanıcı odaklı bir mobilite ekosistemi oluşturmak hedefiyle yola çıkan küresel teknoloji markası Togg, dünyanın en büyük inovasyon platformu Plug and Play’in Türkiye’de kurduğu akıllı şehirler ekosisteminin ilk kurucu üyesi oldu. İş birliği kapsamında Togg, kullanıcılara konforlu bir mobilite deneyimi yaşatacak akıllı enerji çözümleri, akıllı şehirlerde akıllı yaşam çözümleri ve yeni mobilite hizmetleri konusunda start-up’lara sunduğu ekosistemi genişletiyor.
Togg, temmuz ayında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen STARTUP AUTOBAHN Expo 2022 etkinliğinde duyurduğu Plug and Play iş birliğini farklı alanlarla büyütüyor. Plug and Play ile uluslararası Mobilite Hızlandırma Programı’nı başlatıp, yine Plug and Play tarafından desteklenen açık bir inovasyon platformu olan STARTUP AUTOBAHN’a üye olan Togg, şimdi de Türkiye’de ‘Akıllı Şehirler’ programı için Plug and Play Türkiye ekosisteminde kurucu üye oldu. Bilişim Vadisi’nde düzenlenen imza töreniyle Togg, ülkemizde akıllı yaşam çözümlerini geliştirecek start-up’ları destekleyecek. Togg, ‘Akıllı Şehirler’ programı kapsamında Plug and Play ekosisteminde yer alan ve ağırlıklı olarak akıllı enerji çözümleri, akıllı şehirlerde akıllı yaşam çözümleri ile yeni mobilite hizmetleri konusunda çalışmalar yürüten onlarca start-up’a atölye çalışmalarından mentörlüğe pek çok konuda destek verecek. Program kapsamında seçilecek bazı start-up’lar ise uluslararası ölçek büyütme programına dahil edilecek.
Para Ödüllü Yapay Zeka Yarışması Başvuruları 1 Aralık’ta Başlıyor
Günümüzün en önemli kavramı yapay zeka ile proje geliştiren Türkiye’deki genç girişimciler Örsçelik Balkan Yapay Zeka Yarışması ile fikirlerini hayata geçiriyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan yarışmanın başvuruları ise 1 Aralık 2022’de başladı.
Yapay zekanın hayatımızdaki nüfuzunun artmasıyla birlikte bu alandaki çalışmalar süratle devam ediyor. Dünya genelindeki birçok ülke yapay zeka odağında proje geliştiren genç girişimcileri desteklerken, Türkiye’deki gençler de Örsçelik Balkan Yapay Zeka Yarışması ile projelerini hayata geçiriyor. Ataköy Rotary Kulübü’nün yürüttüğü, kitlesel fonlama platformu dijital girişimcilik ekosistem rehberi Diici.com ve Bilge Adam Teknoloji tarafından desteklenen, yapay zeka yazılımları ile insanlık için Uluslararası Rotary tarafından belirlenen insanlığın en önemli 7 sorundan en az birini çözmeyi hedefleyen projelerin değerlendirildiği Örsçelik Balkan Yapay Zeka Yarışması’nın bu yılki başvuruları 1 Aralık’ta başladı.
Kadın Girişimi Tech2bio’dan, Akıllı Kovan Teknolojileri’ne Yeni Soluk
Geliştirdiği akıllı kovan teknolojileriyle doğal denge ve tarımsal üretimin devamlılığında çok önemli bir rolü olan arıcılık sektöründeki verimin artırılmasını sağlamak üzere yola çıkan Tech2bio girişimi, erken aşama yatırım turunu başlattı. Kitle fonlama platformu şirket paylarının %12’sini yatırımcılara arz ederek 1 milyon 20 bin TL fon talep eden girişim; Ankara Kalkınma Ajansı,kitle fonlama platformu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)’in desteğini de alıyor.
Dünyadaki yıllık tarım üretimine katkısı 265 milyar euro olan arıların dünya genelindeki sayısında son 10 yılda %60 oranında azalma görüldü. Avrupa’da ise arıların %9,2’si tehdit altında kabul ediliyor. Bu tehlikeli durum adına Avrupa Komisyonu, arı sağlığı için AB Referans Laboratuvarı oluşturdu ve 2012’den beri arı ölümlerinin boyutunu tahmin etmek için gözetim çalışmaları gerçekleştirmekte. Bu problemlerin önüne geçilmesi için arı kovanlarının ortam koşullarının ve arıların sağlık durumunun detaylı şekilde kontrol edilmesi gerektiği gibi arıcıların arı hastalıklarını ya da zararlılarını erken aşamada tespit etmesi, önlem alması ve kimyasal ürün kullanımını azaltması, arılar ve insanlar için hayati önem taşımakta.
Deloitte: 2023, Sanal Gerçekliğin Yılı Olacak!
Deloitte 2023’ün Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri raporuna göre sanal gerçeklik trendi hızla büyüyor. Pazarın küresel olarak 7 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. E-ticaretin yükselişe devam edeceği, sosyal medya üzerinden yapılan alışveriş hacminin de 1 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.
Deloitte, teknoloji, medya ve telekomünikasyon dünyasının önde gelen trendlerini ve bu trendlerin dünya genelindeki işletmeleri ve tüketicileri nasıl etkileyeceğini ortaya koyan 2023 Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Öngörüleri raporunu yayınladı.
Raporda öne çıkan başlıklardan biri sanal gerçeklik (VR) alanındaki yükseliş oldu. Son dönemde özellikle eğitim, endüstri, sağlık, oyun, savunma sanayi, kültür ve turizm, seyahat ve eğlence alanlarında yoğun şekilde kullanılan VR, şirketlerin giderek artan şekilde yatırım yaptığı bir alan haline geldi. Deloitte’un hazırladığı 2023 TMT Öngörüleri raporuna göre küresel VR pazarı bir önceki yıla göre yüzde 50 büyüyerek 7 milyar dolara ulaşacak. VR’ın her yıl artan popülaritesi ile bu büyümenin yüzde 90’ının sanal gerçeklik başlığı (VR headset) satışlarından geleceği düşünülüyor. 2023’te ortalama fiyatının 450 dolar olacağı öngörülen sanal gerçeklik başlıklarından 14 milyon adet satılacağı tahmin ediliyor. Aktif olarak kullanılan headset’lerin sayısının da 2022’nin ilk 6 aylık dönemine göre yüzde 50 artarak 22 milyona ulaşacağı düşünülüyor. Pazarın geri kalanını ise FPS, yarış ve simülasyon oyunları uygulamalarının oluşturacağı tahmin ediliyor. Batarya, ekranlar ve ses dahil olmak üzere temel teknolojideki iyileştirmelerin de bu büyümeyi hızlandıracağı öngörülüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...