Haftalık olarak paylaştığımız Türkiye merkezli yatırım haberlerinden oluşan detaylı rapora yazının devamından ulaşabilirsiniz.
Robeff Teknoloji, Yıldız Tekno GSYO’dan 1.5 Milyon Dolar Değerlendirme ile Yatırım Aldı
Elektrikli ve sürücüsüz teslimat araçlarıyla ilgili çalışmalara imza atan yerli girişim Robeff Teknoloji, 1.5 milyon dolar değerlemeyle tohum yatırım aldı. Bu yatırım turuna; Adventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile Yıldız Tekno GSYO katıldı. Yatırımın finansal işlemlerine dair herhangi bir bilgi kamuoyuyla paylaşılmadı.
Robeff Teknoloji; 2021’de YTÜ Yıldız Teknopark’ta kuruldu. Özkan Köroğlu, Hüseyin Baki İnan, Coşkun Arslan, Ahmet Can Kara ve Yunus Emre Elaydın tarafından kuruldu. Girişim aldığı yatırımla elektrikli sürücüsüz teslimat robotlarını büyük ölçeklerde geliştirip şekillendirecek.
Robeff Teknoloji faaliyete geçtiği dönemlerde Leo Drive’den tohum öncesi yatırım almıştı. Bu yatırımla birlikte girişim önemli ölçüde büyüme kaydedip iş birlikleri yapmıştı.
Girişim, 12 kişiden oluşan ekibiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Hedeflerine yönelik olarak ekibini de genişletecek. Ayrıca Ar-Ge çalışmalarını da hızlandıracak. Yıldız Tekno GSYO ve Adventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun yatırımıyla 2023’ün sonuna kadar da prototip aracı tamamlayacak. Hemen akabindeyse teslimat operasyonlarına başlayacak. 2023 Ağustos ayı içerisinde uçtan uca ilk teslimat operasyonunu yapacak.
Robeff Teknoloji, teslimatta ilk operasyonu tamamladıktan sonra ülkemizdeki marketlerle iş birliği yapacak. Özellikle minimum 3 farklı lokasyon üzerinden teslimat gerçekleştirmeyi düşünüyor. Hemen arkasından da Avrupa pazarına yönelecek. Gelecek yılsa minimum iki Avrupa ülkesinde pilot çalışmalara imza atacak.
Byqee, Kitle Fonlaması İle 5,4 Milyon TL Yatırım Aldı
Byqee, elektrikli bisiklet dönüşüm kiti üreten bir girişimdir. Byqee önceden 4,5 milyon TL yatırım hedefi ile kitle fonlaması kampanyasına başlamıştı. Edinilen bilgiye göre girişim, kitle fonlama platformu üzerinden gerçekleştirdiği kitle fonlaması kampanyasını tamamladı. 5,4 milyon TL yatırım aldı.
İTÜ Çekirdek bünyesinde kurulan bir girişim olduğundan, İTÜ Çekirdek’te paylaşımında şu açıklamalarda bulundu.
İTÜ Çekirdek girişimlerinden; herhangi türdeki bir bisikleti elektrikli bisiklete çeviren, en hafif ve en kolay kuruluma sahip teknoloji girişimi olan Byqee, 4.500.000 TL olarak hedeflenen fon tutarı ile çıktığı yatırım turunda önemli bir başarı sağladı. Hedeflerinin ötesine geçen girişimimiz; %161.5 oranında fonlanarak 7.266.364 TL yatırım tutarı ile tam 4 saat içinde yatırım turunu kapattı. Kutlarız.
Hopi, 100 Milyon Değerleme Üzerinde Param’dan Yatırım Aldı
Boyner Grup bünyesinde çalışmalar yapan Hopi, Param’dan 100 milyon değerleme üzerinden yatırım aldığını duyurdu.
Stratejik büyüme alanı olarak finansal teknolojileri (Fintek) belirleyen Hopi, sektörde önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda Param ile stratejik bir ortaklığa imza attı. Param CEO’su Emin Can Yılmaz, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ile Hopi CEO’su Yalın Özcan tarafından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında hem ortalık hem de iş birliğine dair detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.
Hopi, perakende alanında “icat çıkarma” vizyonunu benimsemiştir. Bu vizyonunu artık fintek alanındaki deneyimleriyle dikkat çeken Param’la daha güçlü hale getirecek. Hopi’nin şu an 15 milyonu geçit kullanıcısı var. Bu sayının yıl sonuna kadar 18.5 milyon kullanıcıya ulaşması planlanıyor. Kullanıcılar artık herhangi bir kredi kartı temin etmeden de taksitli alışveriş yapma şansı yakalayacaklar. “Kredi Kartsız Taksit” şeklinde BNPL hizmetleri geliştirilecek. Aynı zamanda bu ortaklıkla birlikte Hopi müşterilerine; gümüş, parçalı hisse ve altın satın alma olanağı sunacak. Böylelikle uygulama kullanıcıları; BİST ve Nasdaq’tan parçalı hissede alma imkanına sahip olacak. İlerleyen zamanda kullanıma sunulacak yatırım araçlarıyla SPK onaylı kurumlar arasında yeni ortaklık kurulacak.
Generative AI (Üretici Yapay Zeka) Girişimi Hazy, Logo Ventures’tan Yatırım Aldı!
Küresel ölçekte sentetik veri lideri olmayı hedefleyen Londra merkezli Generative AI girişimi Hazy, 9 milyon dolar değerindeki Seri A yatırım turunu tamamladı. Conviction VC ve Microsoft Ventures’un da aralarında bulunduğu yatırımcı konsorsiyumunun yer aldığı tura Logo Ventures’da katıldı.
Sentetik veri üretimi platofrmu olan Hazy, Seri A yatırım turunda 9 milyon dolar değerinde yatırım aldığını duyurdu. 2017 yılında kurulan girişimin yatırım turu Conviction VC tarafından yönetildi. Yatırımcılar arasında; UCL Technology Fund, M12 (Microsoft), Wells Fargo, Nationwide Building Society, ACT Venture Partners, Terra VC, Evenlode, Logo Ventures, Sarus Ventures ve Neva SGR yer aldı.
Başlangıçta bir UCL AI ürünü olan Hazy, müşterilerine gerçek verilerin istatistiksel kalitesini koruyarak hiçbir gerçek bilgi içermeden ve gizlilik riskini ortadan kaldıran yapay zeka tarafından üretilen akıllı sentetik veri platformu sağlıyor. Hazy’nin sentetik verileri; AI/ML geliştirme, yazılım testi ve veri ticarileştirme kullanım durumlarıyla gerçek verilerin yerini alacak şekilde kullanılabiliyor.
tado°, 12 Milyon Euro Yatırım Aldı
tado° adlı ev otomasyonu şirketi, akıllı ev enerji yönetimi çözümleri sunmaktadır. Şirket S2G Ventures adlı risk sermayesi firmasından 12 milyon Euro yatırım aldığını duyurdu.
Trill Impact Ventures liderliğindeki bir yatırım turunda 43 milyon Euro toplandıktan birkaç ay sonra, tado° adlı şirketin toplam fonu 55 milyon Euro’ya yükseldiği duyuruldu.
2011 yılında Christian Deilmann, Johannes Schwarz ve Valentin Sawadski tarafından kurulan tado°, Avrupa’da bulunan evlerin %95’inden fazlasına uyumlu akıllı termostatlar ve hizmetler oluşturan bir akıllı ev iklim yönetimi platformudur.
2022 yılında, şirket akıllı termostat ve servis satışlarını ikiye katlayarak 3 milyon rakamına ulaştı.
Şirketin Akıllı Termostatları ve hizmetleri, herhangi bir ısıtma veya soğutma sistemiyle bağlantı kurarak ortalama %22 oranında ısıtma maliyetlerini azaltabilir.
DefensX, Revo Capital’dan Yatırım Aldı
İnternet ve teknolojide hayati önem taşıyan siber güvenlik konusuyla ilgili çalışmalara imza atan DefensX, Revo Capital’den yatırım aldığını duyurdu.
Dijitalleşen dünyada pek çok girişim siber güvenliğin önemini fark ederek ona uygun çözümler geliştirmeye başladı. Artık girişimler, müşterilerine güvenli internet deneyimini sunabilmek için farklı çalışmalara imza atıyor. DefensX’ta siber güvenliğe yönelik önemli çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalarını daha ileriye taşımak adına Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine önemli katkılarda bulunan Revo Capital’den yatırım aldı.
ABD merkezli DefensX; 2018’de Murat Demirten ve Halis Osman Erkan tarafından kuruldu. Girişimin geliştirdiği sistem, cihaz ve ağlarda güvenli şekilde çalışıyor. İnternet tarayıcısı aracılığıyla ortaya çıkabilecek siber güvenlik tehditlerine karşı kesin çözümler üretmektedir. Girişim, güvenli internet tarayıcı teknolojileri tasarlıyor. Bu teknolojiler hem bilgisayar hem de akıllı telefon ve laptoplarda kullanılabiliyor.
Yerli Oyun Girişimi Gleam Games, 1 Milyon Dolar Yatırım Aldı
Yerli mobil oyun girişimi Gleam Games, 1 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Yerli girişim geçen senede aynı miktarda yatırım almıştı.
Yerli girişimin yatırım aldığı tura, IstCapital liderlik etti. Aynı zamanda Tera Portföy ve Ludus Ventures’de tura katıldı. Girişim aldığı yeni yatırımla pazarlama stratejilerini güçlendirmeyi hedefliyor. Ayrıca popüler EverBlast oyununu da daha çok geliştirmeyi amaçlıyor. Furkan Bekil, Eser Yoğurtçu ve Berkay Bekil tarafından kurulan yerli girişim; casual mobil oyun kategorisinde oyunlar geliştiriyor. Özellikle girişimin bulmaca tarzındaki “EverBlast – Blast and Match” oyunu çok popüler. Bu oyun; Android ve iOS işletim sistemli cihazlarda çok rahat oynanabiliyor.
Waste Log ve Voltla, Akbank+ Programı Kapsamında 500’er Bin Dolar Yatırım Aldı
Waste Log ve Voltla girişimleri, Akbank+ Programı doğrultusunda 500’er bin yatırım aldı.
Türkiye’nin gelişmesi için 75 senedir çeşitli çalışmalara imza atan Akbank’a ait İnovasyon Merkezi Akbank Lab; girişimcilik programları düzenlemeye devam ediyor. Özellikle 2016 yılından bu yana hem inovasyon hem de kurum içi girişimcilik programlarını genişletiyor.
Akbank, müşterilerini girişimciliğe yönlendirmek ve bu alanda çalışmaların artması için Akbank+ Programı hazırladı. Türkiye’de ilk olan bu programa yüzden fazla kişi birinci sene başvuru yaptı. Programa katılmaya hak kazanan girişimciler, Akbank LAB çatısı altında 6 ay tam zamanlı şekilde çalıştılar. Bu zaman diliminde girişimleri hayata geçirebilmek için çaba harcadılar.
Pink Games, 22.9 Milyon TL Değerleme Üzerinden Yatırım Aldı
Yerli oyun stüdyosu Pink Games, KAP tarafından sunulan bilgilere göre 22.9 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı.
HTML tabanlı oyunlar tasarlayan hyper casual oyun stüdyosu; Alp Gürbüzer ve Zeynep Gürkan tarafından kuruldu. Şirketin ilk yatırım turu, Aralık 2022’de gerçekleşmişti. Bu yatırım turuna; Alesta Yatırım, Geometry Venture Development ve bir bireysel yatırımcı katıldı. Yerli oyun stüdyosu bu yatırımdan 1.2 milyon dolar değerleme üzerinden fon sağladı.
Yerli oyun stüdyosu Pink Games’in yeni aldığı yatırımla ilgili Alesta Yatırım bir açıklama hazırlayarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na bildirdi.
Bildirimde şu bilgiler yer aldı: “İştirakimiz Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş’den alınan bilgiye göre; yüksek büyüme potansiyeline sahip erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım stratejimiz doğrultusunda, Pink Games Oyun Teknolojileri Anonim Şirketi’ne 22.848.000 TL değerleme üzerinden %4 iştirak edilmesine, yine aynı değerlemeden %1,6 ilave pay edinimi için opsiyon alınmasına karar verildi.”
Yapay Zeka Destekli Su Yönetimi Platformu Esular, 4.707.543 TL Yatırım Aldı
İTÜ Çekirdek girişimleri arasında yer alan yapay zeka destekli su yönetimi platformu Esular, 4.707.543 TL yatırım aldı.
Etkin ve akıllı su yönetimi hizmeti veren ayrıca tarımsal üretimi dijitalleştiren Esular, 3.850.000 TL’lik hedefle yatırım turuna çıkmıştı. Girişim, bu yatırım turunu başarıyla tamamlayıp %122.3 fonlama oranına ulaştı. Böylelikle toplamda 4.707.543 TL yatırım almış oldu.
Esular, enerji ve suya olan ihtiyacı azaltıp tarımsal verimliliği artırmaya yönelik IoT alt yapılı akıllı sulama sistemleri geliştiriyor. Girişim aldığı yatırımla ticarileşmeye hazır olan hem servisleri hem de ürünleriyle büyümeye odaklanacak.
Bahsettiğimiz yapay zeka destekli su yönetimi platformu, geniş kapsama alanına sahiptir. Ek enerjiye ihtiyaç duymadan sensör, pilli vana ve kablosuz şekilde tarımsal sulama işlemi gerçekleşiyor. Tarımsal sulama süreci, Esular sayesinde tam otomatik gerçekleşiyor. Yapay zeka destekli su yönetimi platformu kullanıcıları, minimum maliyetle maksimum verim elde ediyor.
Esular Kurucu Ortağı ve CEO’su Erhan Sandal; suyun yönetimi ve onunla ilgili altyapı eksikliğini temel belirleyip platformu geliştirdiklerini ifade etti. Bu sayede suyun daha verimli kullanılacağını açıkladı. Aynı zamanda Sandal sistemlerinin su kaynaklı enerjiyle işçilik optimizasyonu sağladığını söyledi. Yapay zeka destekli sistem sayesinde kaçak, kayıp, patlak vb. ek maliyet gerektiren tüm unsurlar kolayca giderilebiliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...