Haftalık olarak hazırladığımız ve Türkiye merkezli girişimlere ait haberlerin detaylı özetinden oluştan rapora yazının devamından ulaşabilirsiniz.
Yerli Girişim Gesund.ai, Türkiye Kalkınma Fonundan Yatırım Aldı

Gesund.ai, sağlık alanında yapay zeka tabanlı algoritmalar geliştiriyor. Aynı zamanda taraflara yönelik uçtan uca Sözleşmeli Araştırma Organizasyonu (CRO) platformu olarak hizmet veriyor. Girişim, yeni bir yatırım aldığını duyurdu. Türkiye Kalkınma Fonu’ndan yatırım aldığını belirtelim. Bu arada yatırım, Türkiye Kalkınma Fonu ve ODTÜ Teknokent ortaklığında kurulanINVEST 101 Fonu’ndan gerçekleştirildi. Gesund.ai ve Türkiye Kalkınma Fonu arasında gerçekleşen yatırım anlaşmasının finansal detayları ile ilgili ise herhangi bir bilgi paylaşılmadığını da belirtelim. Şirketin mevcut yatırımcıları ise Merck, McKesson, Northpond ve 500 EE.
2021 yılında Dr. Enes Hoşgör tarafından Cambridge’te kuruldu. Yapay zeka şirketlerinin kendi ürünlerini test etmelerine olanak tanıyan verileri düzenliyor. Aynı zamanda bu testlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi için altyapı da sunuyor. Ayrıca Gesund.ai, AI ile müşterilerine çeşitli ancak standardize edilmiş tıbbi veri kaynaklarına gizlilik odaklı erişim, düzenleyici izni ve klinik doğrulama gibi süreçleri de destekleyen bir analitik platform sağlıyor. Klinik doğrulama süreci ile ilgili de şu noktaya değinelim. 2 yıla kadar süren klinik doğrulama sürecini 2-4 ay aralığına kadar kısaltabildiğini de belirtelim.
Telescope, 4 Milyon Dolar Değerleme ile Yatırım Aldı

Londra merkezli Türk yapay zekâ girişimi Telescope, 4 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Yerli yapay zeka girişiminin yatırımına dair işte detaylar!
Yerli girişim, kurumların dijital medya harcamalarında %40’a varan tasarruf sağlayan ve kampanyalarının başarısını ölçümleyerek gelecek döneme yönelik ön görüler sunuyor. Pazarlama odaklı yapay zeka girişimi, SaaS ve Enterprise çözümleri ile hizmet veriyor. Girişimin 10 farklı ülkede müşteri portföyü bulunuyor. Girişime yatırım yapanlarsa Türk melek yatırımcıları ve uluslararası hizmet sunan Pazarlama Grubu’ndan oluşuyor.
Telescope, global pazarda kurumlar tarafından dijital pazarlama iletişimine yönelik ayrılan yıllık bütçenin 2023’te 450 milyar doların üzerinde olması ön görülüyor. Telescope sayesinde şirketler kampanyalarının performansını bulundukları ülkenin makro ekonomik verilerine göre önceden tahmin edebiliyor ve bütçe tasarrufu elde ediyor. Başta Google ve Meta olmak üzere, dijital platformların hangisinde daha güçlü bir iletişim yapılabileceğiyle ilgili önerileri müşterilerine sunan Telescope, şirketlere özel en iyi ve en uygun kampanya havuzunu rakip durumunu da değerlendirerek kulanıcıları ile buluşturuyor.
Handler, Alesta Yatırım’dan Yatırım Aldı

Handler, Alesta Yatırım’dan 13,5 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı. Yatırım ekosisteminin en aktif oyuncuları arasında yer alan Alesta için belirtelim ki, yeni bir yatırım yaptığını duyurdu. Alesta Yatırım, yapay zeka teknolojilerine odaklanan Handler girişimine yatırım yaptı. Söz konusu yatırımın 13,5 milyon TL değerleme üzerinden gerçekleştiğini belirtelim. Gerçekleşen yatırım ile birlikte peki ne oldu? Handler’ın yüzde 7 hissesi de Alesta Yatırım’a geçti.
Handler aldığı yatırımla birlikte ne planlıyor? Hybrid-Casual ve Casual oyun geliştirme süreçlerini otomatize edecek sistemler geliştirip, bu teknolojilerle hem oyun geliştirip hem de yapay zeka teknolojisini bir hizmet olarak sunmayı planladığını belirtelim.
Bu arada Handler‘ın oyun geliştirme süreçleri için geliştirdiği teknolojiler arasında kod üretimi, oyun dizaynı, oyun zorluğu dengesi ayarlama gibi pek çok alan yer alıyor. Handler’ın temel amacı nedir peki? Oyun üretim süreçlerini yapay zeka ile birlikte hızlandırmak!
Handler kurucusu ve CEO’su Toyanç Şayan, birçok endüstrinin üretim ve data analiz gibi karmaşık sistemlerine yaratıcı yapay zekayı dahil etmeye başladığını belirtti. Oyun endüstrisinin de bu teknolojiye adapte olmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
kazayaptim.com Yatırım Aldı! İşte Detaylar
Londra merkezli Türk girişimi kazayaptim.com, sürücülerin zor anlarında destek sağlamayı amaçlayan ve entegre güvenlik çözümleri sunan bir platform olarak öne çıkıyor. Bu girişim, One Tech Ventures ve Colendi liderliğindeki yatırım turunda 2 milyon dolar değerlemeye ulaşarak önemli bir adım attı.
Toplamda 200 bin dolarlık yatırım alan kazayaptim.com, sürücülere kaza anında ve araçtan uzakken güvenlik hizmetleri sunmanın yanı sıra finansal destek paketlerini de sunuyor.
kazayaptim.com Kurucusu Cüneyt L. İspir, elde edilen yatırım gelirini özellikle yeni kullanıcıların kazanılmasına ve veri analitiği temelli çözümlerin geliştirilmesine yönlendireceklerini belirtti. İspir, platformun hedefinin beş yıl içinde Avrupa’daki ADAC ve ABD’deki AAA gibi örneklerde olduğu gibi üyelik modelleriyle Türkiye genelinde 1 milyon araca ulaşmak olduğunu açıkladı.
B2B E-Ticaret Uygulaması Hoopla Yatırım Aldı

B2B e-ticaret uygulaması olan Hoopla, REM People tarafından yatırım aldı. Rem People için, 50’den fazla ülkeye yapay zekâ tabanlı görüntü tanıma teknolojileri ve perakende analitiği hizmetleri sunduğunu belirtelim. Rem People, Hoopla için 1 milyon dolarlık katkıda bulundu. 1.35 milyon dolar olarak tamamlanan tohum yatırım turuna REM People liderlik etti. REM People ile birlikte 2 ayrı melek yatırımcının da bu yatırım turunda yer aldığını belirtelim.
Türkiye’de 380,000’in üzerindeki küçük-orta market, tekel bayi, kuruyemişci, büfe, kantin, ve ev dışı tüketim noktasının en büyük sorunu, ihtiyaçları olan ürünleri diledikleri kadar diledikleri zamanda rekabetçi fiyatlarla tedarik edememek. Hoopla, bu noktaların ihtiyaçları olan tüm ürünleri diledikleri zaman diledikleri miktarda dijital ortamda tek bir yerden tedarik etmelerini sağlayan, üretici, tedarikçi ve dağıtıcı firmaların ise ürünlerinin dağıtım ve bulunurluklarını daha düşük operasyonel maliyetlerle arttırmalarına yardımcı olan bir B2B (İşletmeden İşletmeye) e-ticaret uygulaması!
Şu an için Ankara’da, çok yakında Türkiye’nin diğer şehirlerinde…
Yerli Mobil Girişimi Mega Fortuna Yatırım Aldı
Mega Fortuna, yerli bir mobil oyun ve uygulama geliştiricisidir. Mega Fortuna’nın 30’un üzerinde oyun ve uygulamada imzası bulunuyor. Edinilen bilgiye göre uygulama geliştiricisi, 2.3 milyon dolar tohum yatırım aldı. Bu alınan yatırımla birlikte hedeflenen nedir peki? Mevcut oyun ve uygulama portföyünü büyütmeyi hedefleri bulunuyor.
Bu arada belirtelim ki Mega Fortuna, çok yeni bir girişim. Şeyhmus Ölker ve Burak Göncü tarafından bu senenin başında kuruldu. Girişim, APY Ventures liderliğinde ve Vestel Ventures ortaklığıyla yönetilen Tacirler Portföy Gelecek Etki Fonu’nun da katılımıyla 2.3 milyon dolar tohum yatırımını aldı.
Girişim, kısa sürede oluşturduğu oyun ve uygulama portföyü ile aylık 2.5 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya ulaştı. Klasik mobil oyun şirketlerinden nasıl farklılaşıyor peki? Hızlı ürünleştirme ve agresif pazarlama taktiklerini kullanarak mobil uygulama ve oyun karmasından oluşan eğlence odaklı bir portföy oluşturmayı amaçladığından farklılaşıyor.