Harward Gökbilimcisi uzaylı teknolojisinin var olduğunu iddia etti. Peki niye? Çünkü bilim insanları 19 Ekim 2017'de Hawaii Pan-STARRS1 astronomik gözlemevi aracılığıyla Güneş sistemi dışından gelen bir yıldızlararası nesne keşfettiler. Çok hızlı hareket eden bu nesne silindir şekline benziyordu.
[caption id="attachment_1046" align="alignnone" width="800"] Yıldızlararası nesne 'Oumuamua'nın bir illüstrasyonu. (Kaynak: Getty Images; LiveScience.com)[/caption]
Nereden geldiği ve nereye gittiği belirlenemeyen yıldızlararası gök cismine 'Oumuamua (oh-MOO-ah-MOO-ah) adı verildi. Hawaii dilinde bu ad "kaşif", "elçi" ve "öncü birlik" demektir.
'Oumumua Kuyruklu Yıldız Olabilir Mi?
Güneş sistemimiz dışından gelen ilk gök cismi olan 'Oumuamua, kuyruklu yıldız gibi davranışlar sergiliyordu. Ancak yine de kuyruklu yıldız kategorisine alınacak kadar benzer özelliklere sahip değildi.
Bilim adamları 'Oumuamua'nın bir asteroid olduğunu düşündüler. Yüksek hızı saniyede 87.3 kilometre olan yıldızlararası nesnenin uzunluğu ise 800 metre olarak belirlendi. Daha önce bilim adamları bu oranlara sahip nesne görmemişlerdi.
Avrupa Uzay Ajansı'nın İtalya'da bulunan Koordinasyon Merkezi'nden Marco Micheli " Bizim 'Oumuamua'nın konumuna ilişkin yüksek hassasiyetli ölçümlerimiz ortaya çıkardı ki: Onun hareketini güneş ve gezegenlerin yer çekimleri dışında etkileyen bir kuvvet vardı." dedi.
NASA'nın Jet Yürütme Laboratuvarı'ndaki (JPL) Davide Farnocchia "Oumuamua üzerindeki ustaca yapılmış bu ek kuvvet, muhtemelen yüzeyinden çıkan gaz halindeki madde jetlerinden kaynaklanıyor. Aynı türden gaz çıkışı, güneş sistemimizdeki birden fazla kuyruklu yıldızın hareketini etkiliyor." dedi.
Arizona Eyalet Üniversitesi'nden iki astrofizikçi olan Steven Desch ve Alan Jackson, yıldızlararası nesne hakkında bazı tahminlerde bulundular. Bu nesnenin Plüton gezegenin parçası olabileceğini söylediler. Onlara göre 'Oumuamua kuyruklu yıldıza benziyordu fakat güneş sisteminde şimdiye kadar gözlemlenmiş olan kuyruklu yıldızlara benzemiyordu.
Desch ve Jackson yıldızlararası nesnenin özellikleri ile eşleşen bir buz kütlesi buldular. Plüton gezegeninde katı nitrojen buzu görülüyor ve bu özelliklere sahip kuyruklu yıldız olabileceğini düşündüler.
'Oumuamua Hakkında Bilinenler ve Bilinmeyenler
Oumuamua'nın nereden geldiği tam olarak bilinmiyor. Çeşitli tahminler var fakat hangi galaksiden geldiği kesin olarak belirlenemedi. Yıldızlararası nesnenin yakın bir yıldızdan gelmiş olabileceği düşünülüyor. Bu nesnenin galakside milyarlarca yıldır dolaşıyor olabileceği de tahminler arasında.
Oumuamua'nın hangi malzemeden yapılmış olduğu da tam olarak bilinemiyor. Bilim adamlarının tahminlerine göre karbon monoksit ve karbondioksit gibi gazlara sahip olabileceğini söylüyorlar.
Bilim adamları yıldızlararası nesneyi dinlediğinde hiçbir ses algılanamadı. Ama nesnenin olağan dışı parlaklık değişimleri, yalnızca bir eksen etrafında dönmediğini gösterdi. Nesne her 7.3 saatte bir rotasyon yapıyordu.
Renginin kırmızımsı bir tona sahip olduğu düşünülen 'Oumuamua hakkındaki araştırmaların bir kısmı NASA tarafından finanse edildi ve Nature Dergisinin 20 Kasım sayısında yayınlandı.
Gökbilimciler aynı zamanda 'Oumuamua'ya benzer yıldızlararası asteroidin yılda bir kez güneş sisteminden geçtiğini belirtiyorlar. Pan-STARRS1 gibi teleskopların şimdiye kadar fark edilmemiş olan yıldızlararası nesneyi keşfedecek kadar güçlü bir hâle geldiğini düşünüyorlar.
Medyada ise 'Oumuamua puro şeklinde uzay aracı diye tanımlandı. Bugün bu yıldızlararası nesneye dair iz kaybolmuş durumda. Birçok araştırmaya konu olan 'Oumuamua hakkında kesin bir bilgi kanıtlanamadı. Bu nesne Rama adı verilen kurgusal uzay aracı ile karşılaştırıldı. Rama kurgusal uzay aracı, Arthur C.Clarke adlı yazarın bilimsel kurgu romanında geçer.
[caption id="attachment_1189" align="alignnone" width="1234"]
Oumuamua'nın zaman çizelgesi. Farklı zamanlarda boyutu ve genişliği hakkında tahmin. S. Selkirk / ASU[/caption]
'Oumuamua Dünya Dışı Varlıkların Bize Gönderdiği Bir Araç Mı?
Milyonlarca gezegende hayat olasılığı var. Gözlenebilir evren içinde 100 milyar galaksi olduğu tahmin ediliyor. Cüce galaksilerle beraber bu sayı 7,5 - 10 trilyonu buluyor. Bu galaksilerin hepsinde yaşam barındırma potansiyeline sahip yıldızlar var.
Dünya dışındaki yaşam ve teknolojileri bilim adamlarının yıllarca araştırmalarına konu oldu. Dünya dışı varlıklar hakkında tahminler vardı fakat kanıt yoktu.
Uzayın bir yerlerinde medeniyetler olabileceği düşünülüyor. 'Oumuamua dünya dışı varlıkların bize göndermiş olduğu bir araç olabilir. Bu yıldızlararası nesnenin keşif aracı olabileceğini iddia ediyorlar.
'Oumuamua kuyruklu yıldıza benzerliği ile dikkat çekmişti. Stephen Hawking'le çalışan ve Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü Başkanı olan Prof. Avi Loeb, 'Oumumua adlı nesnenin dünya dışı varlıkların teknolojisi olduğunu iddia etti. Bu durum bilim adamları arasında tartışmalara neden oldu.
Desch, herkesin uzaylılarla ilgilendiğini ve hemen sonuca varılmaması gerektiğini savundu. Bilimde bu kadar kısa sürede kesin çözümlerin olmayacağını belirtti. 'Oumuamua nesnesinin bilim adamlarına farklı gezegenleri araştırmaları için fırsat sağladığını söyledi. Desch ve Jackson gelecekteki teleskopların daha fazla yıldızlararası nesne bulacağını düşünüyorlar.
Kaynak: https://scitechdaily.com/a-harvard-astronomer-said-its-alien-technology-now-scientists-think-they-found-the-true-origin-of-strange-interstellar-object/
Kaynak: https://www.nasa.gov/subject/15191/oumuamua/
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...