Çağımızın en büyük ihtiyaçlarından biri olarak iletişim gösteriliyor. Okyanus ötesindeki insanlara saat fark etmeksizin ulaşabilmemizin, özellikle pandemi döneminde yapılan uzaktan eğitimlerin en büyük destekçisi iletişimdeki yeniliklerden geçiyor.
Böylesine önemli bir konuda çalışmalarını sürdürmeye devam eden araştırmacılar; ışık ışının optimizasyon algoritmasını ve değerlerini kaydetmek amacıyla, FSO (boş uzay optiği) iletişim kanalının veri iletim kalitesini ve randımanını artırdı.
İlginizi Çekebilir: Verileri Çalmanın Yeni Bir Yolu: Elektromanyetik Dalgalar
Araştırmacılar Havadan Saniyede Yaklaşık 700 GB'lık Veri Aktarımı Sağladı
Aston Fotonik Teknoloji Enstitüsü ve Glasgow Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, FSO kablosuz optik iletişim için sinyal işleme algoritmaları geliştirdi. Araştırmacılar, atmosferik simülasyon testlerinde veri kullanılabilirliğini yüzde 99'un üzerine çıkartarak saniyede 689 GB veri aktarmayı başardı.
FSO kablosuz teknolojisi, verileri çevreleyen hava yoluyla ışık olarak iletiyor. FSO pahalı fiber optik kablo gerektirmediği için düşük maliyetli telekomünikasyon veya bilgisayar ağları oluşturmak için kullanılabiliyor. Ancak veriler ışık darbeleri olarak gönderildiğinden, hava koşulları sorunlara neden çıkartabiliyor. Çok güneşli bir gün veya yoğun sis, ışık huzmesini kırabilir veya bozarak türbülans oluşturarak veri kaybına neden olabilmektedir.
Bu sorunun üstesinden gelmek için araştırmacılar, çeşitli uzamsal şekillerdeki ışık huzmelerini kullanarak aynı anda birden fazla veri sinyali iletmeyi başardı. Bilim adamları, atmosferik türbülansın ışınların şeklini değiştirerek sinyal kaybına yol açtığını ekliyor. Ancak farklı şekillerde birkaç sinyal iletirseniz, alıcıda daha fazla ışık toplanır ve orijinal verilerin kodu özel bir algoritma kullanılarak çözülebilir.
Araştırmacılar, ticari olarak temin edilebilen seçici modlu fotonik fenerler, ticari bir transponder ve uzamsal bir ışık modülatörüne dayalı bir türbülans emülatörü kullanarak bir dizi atmosferik türbülans simülasyonu deneyi gerçekleştirdi. Böylelikle, beş uzamsal mod kullanarak bir hava optik kanalı oluşturmayı ve 689,23 GB/sn'lik bir rekor veri aktarım hızı elde etmeyi başardılar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...