Geleceğimizi tehdit eden olumsuz gelişmelerden biri olan iklim değişikliği girişimcilik alanında faaliyet göstermiş birçok kişinin odağı haline geldi. Birçok faaliyet gösteren marka ve şirket de dahil olmak üzere iş ve üretim modellerini iklim değişikliğine engel olmak amaçlı değiştirdi. Günümüz teknolojilerin başında gelen Al (yapay zeka) ve ML'yi (makine öğrenimi) kullanarak bu sorunun önüne geçmek isteyen Avrupa merkezli girişimleri sizler için bir araya getirdik.
Atomico'nun State of European Tech 2021 raporuna göre, Avrupa yatırımları, erken aşamadaki amaca yönelik teknoloji işletmelerini destekleyen toplam küresel sermayenin en büyük kısmını elde ediyor. Bu grup, iklim değişikliği ve etkileriyle mücadele etmek için acil eyleme geçen gezegen pozitif şirketler içeriyor.
Emisyonları azaltmak ve risk faktörlerini belirlemekten ticaret taşımacılığına ve ötesine kadar, Avrupalı yeni şirketler daha güçlü bir yapay zeka üzerinde çalışmaktan ziyade onu nerede ve nasıl kullanacakları konusunda daha akıllı olmaya çalışıyorlar.
İlginizi Çekebilir: İklim Değişikliği ve Yıkıcı Etkileri
DeepSea Technologies
DeepSea, 2017 yılında Konstatinos Kyriakopoulos ve Roberto Coustas tarafından hayata geçirildi. Merkezi Londra olan bu girişimin, Yunanistan'ın Atina kentinde bir temsilciliği bulunuyor. 2021 yılının ortalarında The Signal Group ve ETF Partners'ın katılımıyla Nabtesco Technology Ventures liderliğindeki son yatırım turunda 5 milyon Euro topladı.
DeepSea, küresel ticaret için tedarik zincirinin büyük bir parçası olan denizcilik sektöründe faaliyet gösteriyor. Statista'nın verileri, küresel kirliliğin önemli bir nedeni olan, malların yaklaşık yüzde 80'ının gemiler aracılığıyla taşındığını belirtiyor. DeepSea Technologies, gemileri ve seferleri daha verimli hale getirmek için yapay zekadan yardım alıyor. Bu durumda yapay zeka, diğer teknolojik çözümlerin aksine, her bir geminin benzersiz özelliklerini açığa çıkarıyor. Bu verilerle DeepSea'nın çözümleri, ekiplere "Hangi rotayı izlemeliyiz? Hangi hızla devam etmeliyiz? gibi tavsiyelerin uygulanması, gemilerin yolculukları sırasında %10 daha fazla yakıt tasarrufu yapmalarına aracılık ediyor.
DeepSea Technologies, İletişim Direktörü Angus Whiston konu hakkında; "Bu sadece ticari açıdan önemli değil, aynı zamanda sektörü hızla dönüştüren yeni çevresel düzenlemeleri karşılamak için de kritik" açıklaması yaptı. Girişim, 80 kişilik bir ekip ve çözümleri her gün yüzlerce gemiyi optimize ediyor.
Vaayu
2020'de kurulan Vaayu, perakendecilerin karbon emisyonlarını gerçek zamanlı ve uygun ölçekte azaltmalarını sağlamak için oluşturulmuş otomatik karbon izleme yazılımı sağlıyor. Berlin merkezli girişim, CEO Namrata Sandhu ve CTO Luca Schmid tarafından hayata geçirildi. Nisan 2022'de şirket, CapitalIT'nin devamı ve Seven Seven Six'in yanı sıra bir grup melek yatırımcının katılımıyla Atomico liderliğindeki 11 milyon Euro'luk yatırım turunu tamamladı.
Vaayu, bir perakendecinin üretim, satış ve lojistiğinden içgörüler elde etmek için tescilli yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojisinden yararlanıyor. Araç, tüm tedarik zincirlerine ilişkin benzersiz, eyleme geçirilebilir içgörüler sunarak işletmeleri emisyonları düşürmeye ve 2030 yılına kadar toplu olarak 1 gigaton karbon emisyonunu azaltmaya teşvik ediyor.
Çözüm, tüm günlük işlemlerin karbon ayak izini hesaplamak için satış noktası ve ürün yaşam döngüsü yönetim sistemleriyle entegre hale geliyor. Yazılım bunu yaparken 600.000'den fazla veri noktasından oluşan bir veritabanı kullanır. Perakendecilere, karbon emisyonlarının en kötü olduğu ve en önemlisi çabalarını nereye odaklamaları gerektiği gibi operasyonları hakkında doğru ve ayrıntılı veriler sağlanmasında aracılık ediyor. Sandhu'nun yaptığı açıklamada; "Önceden, karbon emisyonlarını hesaplamak karmaşık ve yanlıştı, işletmelerin verileri manuel olarak ulaşması gerekiyordu ki bu da zaman alıcı ve verimsizdi. Vaayu'nun yapay zekası ve makine öğrenimi teknolojisi, bir perakendecinin karbon emisyonlarını otomatik olarak hesaplayarak, kullanımı kolay karbon verilerini gerçek zamanlı olarak sunar ve onların ticari faaliyetlerine paralel olarak karbon emisyonlarını ölçmelerini ve azaltmalarını sağlar."
7Analytics
Norveçli girişim, 2020 yılında bir jeolog ve veri bilimcisi ekibi tarafından kuruldu. Jonas Aas Torland, Werner Svellingen, Helge Jorgensen ve Rolf M. Monsen ekipte yer alan isimlerden bazıları olarak karşımıza çıkıyor. Çalışmalarını işletme ve belediyelerin sel felaketi konusunda çalışmalarını planlamasına aracılık ederken bu durumun azalması için çözüm önerileri bulunmasında aracılık ediyor. Son yatırım turunda Norveçli bir VC fonu olan Momentum'un liderlik yaptı ve yaklaşık 2.5 milyon Euro'yu finansmanına ekledi. Girişim, su taşkınlarının modellerini birleştirmek sebebiyle çeşitli veri kaynaklarıyla birlikte arazilerin sel taşkınlarına karşı daha korunaklı olmasına aracılık ediyor.
7Analytics'in yazılım çözümlerinin ayrılmaz parçaları, yapay zeka ve makine öğrenimi olarak açıklanmaktadır. Her iki teknoloji de yazılımın veri madenciliği ve analizinde daha yüksek hassasiyet elde etmesini sağlar. Örneğin; başlangıç tarafından sağlanan sel taşkınları modelleri, bu olayları kontrol eden parametrelerin anlaşılmasını artırmak için daha önce yaşanan taşkın olaylarından öğrenim sağlanır. Şirketin bir sonraki aşaması, heyelan ve biyolojik çeşitlilik gibi diğer doğa risklerini modellemek için bu içgörüyü kullanmaktadır.
Girişim CCO'su Jonas Aas Torland, "Doğayı anlamak son derece karmaşık bir süreçtir ve bu nedenle, disiplinler arası veri kümelerinden eğitilebilen sağlam ve iyi tanımlanmış makine öğrenimi modellerini kullanmak gereklidir" dedi. "Dünyanın dört bir yanındaki varlık sahiplerine, bir sonraki olay sırasında hasarı azaltmak için hafifletici önlemler alabilmeleri için yüksek hassasiyetli araçlar sağlıyoruz."
Greyparrot
Mikela Druckman, Ambarish Mitra ve Nikola Sivacki tarafından hayata geçirilen girişimin merkezli Londra'da bulunuyor. Döngüsel ekonomide yapay zeka atık analitiği platformu sağlıyor. Girişim, büyük atık akışlarını ölçekte analiz etmek ve sıralamak için geri dönüşüm tesislerinde küresel olarak dağıtılan Al bilgisayar görüş sistemleri teknolojisini kullanarak amaçladıkları verilere ulaşıyorlar. Greyparrot en son Mayıs 2022'de gerçekleşen yatırım turunda 10.2 milyon Euro'luk finansman elde etti.
Girişimin canlı atık analitiği kontrol paneli, atık yöneticilerine, üreticilerine ve düzenleyicilere, atık değer zinciri boyunca geri dönüşüm oranlarını ve hesap verebilirliği artırmak için ihtiyaç duydukları bilgilere ulaşmasında aracılık ediyor. Yazılım, atık nesneleri tanımlamak ve sınıflandırmak için görüntüleri aynı zamanda videolardan faydalanıyor. Veriler daha sonra, tesis yöneticilerinin materyalleri benzersiz bir görünürlükle doğru bir şekilde izlemesine ve sıralamasına olanak tanıyan atık analitiği kontrol paneline gönderiliyor. API kullanan Greyparrot Al vizyonu, üçüncü taraf sıralama makinelerine ve robotlara entegre edilebiliyor ve endüstrinin Al'yi mevcut altyapıya yerleştirilmesine olanak tanıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...