Yeni araştırmalara göre iklim krizi, muhtemelen dünya çapında kahve üretiminde " sistemik şoklara" yol açıyor. Son kırk yıl içinde bu durum daha çok belirginleşti.
Araştırmacılar, 1980 ile 2020 yılları arasında dünyanın en çok kahve üreten 12 ülkesinde sıcaklık, yağış ve nem gibi iklim faktörlerinin etkilerini analiz etti.
PLOS Climate dergisinde bir çalışma yayınlandı. Bu çalışma, "iklim tehlikelerinin" ve yetersiz yetiştirme koşulları sıklığının o dönemde her bölgede arttığını tespit etti. En tehlikeli altı yılın beşi de 2010 ile 2020 arasında gerçekleşti. Dikkat çekici araştırmanın detaylarına o halde geçelim.
İlginizi Çekebilir: Blockchain’in İklim Değişikliğiyle Mücadelesi!
Tropik Bölgelerde Artan Sıcaklıklar, Kahve Veriminin Düşmesine Ve Fiyatların Yükselmesine Neden Oluyor
Araştırmacılar, ''Mevcut iklim, her bölgede çok sıcak koşullarla karakterize ediliyor. Kahve bölgelerinin büyük çoğunluğunun hiçbir zaman çok soğuk büyüme mevsimi sıcaklıkları yaşamadığını" belirtti.
CSIRO'dayken araştırmayı tamamlayan çalışmanın baş yazarı Dr Doug Richardson, serin ve ıslak koşullardan sıcak ve kuru koşullara geçişin "iklim değişikliğinin bir sonucu olduğuna oldukça eminiz" ifadelerinde bulundu.
Ayrıca araştırmacılar, "Tropik bölgelerde sıcaklıklarda devam eden bir artışın muhtemel olduğunu gösteren iklim değişikliği projeksiyonları ile, kahve üretiminin devam eden sistemik şoklar bekleyebileceğini öne sürüyoruz."
"Diğer mahsullerde olduğu gibi, küresel kahve ticareti için sistemik bir risk, senkronize mahsul kıtlığından kaynaklanıyor" diye de eklediler.
Önceki araştırmalar, küresel olarak kahve ekimi için uygun arazi miktarının iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılına kadar yarı yarıya azalabileceğini tespit etmiştir.
Richardson, "Herhangi bir yılda kahve arzında bir şok yaşarsanız, önceki yıllardan depolanan yeterli kahve yoksa, o zaman fiyatın artmasını bekleyebilirsiniz" diye de ifadelerde bulundu.
Araştırmacılar ayrıca, gezegenin yıldan yıla en önemli iklim dalgalanması olan El Niño-Güney Salınımı (Enso) dahil olmak üzere altı farklı iklim etkeninin kahve üretimi üzerindeki etkilerini de analiz etti.
Richardson, "El Niño olayları sırasında, koşulların çok sıcak veya çok kuru olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu durumda La Niña için kabaca tam tersi" dedi.
El Niño'nun küresel etkileri olsa da, dünyanın en büyük arabica fasulyesi yetiştiricisi olan güney Brezilya'da daha az etkiye sahip gibi görünüyor. Richardson, "Enso'dan daha az etkilenmesi büyük şans" dedi. "Umuyoruz ki El Niño olayları sırasında güney Brezilya'daki tedarikçiler, mahsuldeki azalmaları başka yerlerde telafi edebilir." diye de ekledi.
Araştırmacılar, "Brezilya'nın uzak güneydoğusundaki ve Etiyopya'nın güneybatısındaki başlıca arabica bölgeleri, iklim tehlikelerine karşı en az duyarlı bölgeler arasında yer alıyor." diye ifadeleri de paylaştı.
En iyi 12 kahve üreticisi, küresel üretimin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyor. Bunlar Amerika'da Brezilya, Peru ve Meksika. Afrika'da Uganda ve Etiyopya. Güneydoğu Asya'da da Vietnam ve Endonezya.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...