CV, kişinin iş hayatında bir adım öne geçebilmesi için oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Birçok kişi için CV hazırlamak zor ve uğraştırıcı görünebilir ancak ufak ipuçları sayesinde herkes kendi CV’sini kolaylıkla oluşturabilir. İngilizce CV ise sanılanın aksine yalnızca yabancı firmalara başvururken değil, yerel firmalara başvururken de etkili bir izlenim oluşturur. İyi bir İngilizce CV hazırlamanın bazı püf noktaları vardır. Gelin, birlikte yazımızda bu konuyu ele alalım!
Hatalardan Arınmış Bir CV
Bir işverenin, önüne koyulan CV’de dikkat ettiği ilk şey yazım hatalarıdır. Bu durum İngilizce CV’lerde gramer hataları olarak karşımıza çıkar. Hatalardan arınmamış, içerisinde çokça yanlış bulunan CV’ler, işverenler için yetersiz görünür. Tecrübeleriniz ve eğitimleriniz ne kadar iyi olursa olsun, yazım açısından hatalı bir CV sizin için kötü bir ilk izlenim oluşturur.
Mesleğinize Uygun Formatlı Bir CV
CV kalıpları yalnızca basit birer tasarımdan ibaret değildir. Mesleğinizi ve becerilerinizi çağrıştıran CV’ler, iş başvurunuzun etkisini arttırır. CV oluşturulurken hazır CV kalıpları sıkça kullanılır fakat kimileri kendi CV’lerini tasarlamayı da seçebilir. Her koşulda CV’ler uygun formatta olmalı ve bilgiler kronolojik sıra ile oluşturulmalıdır.
İngilizce CV Hazırlanışı ve Örnek CV
İngilizce CV hazırlarken bilgilerin doğru sıralanmış olması gerekir. Başarılı bir CV’nin en fazla 2 sayfa olması önerilirken, ilk sayfa titizlikle hazırlanmalıdır. Kişisel Bilgiler (Personal Details) ile başlayan ilk kısımda yalnızca ad-soyad, doğum tarihi, uyruk, adres, iletişim telefonu ve e-mail’e yer verilmelidir.
İngilizce CV’nizin ikinci kısmında Eğitim Bilgileri (Educational Background) bulunmalıdır. Eğitim bilgilerinin daima ters kronolojik sırayla yazılması gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır. Eğitim bilgilerinizin yer aldığı bu bölümde not ortalamalarınızı veya edindiğiniz başarıları da belirtmeniz fayda sağlayabilir.
Üçüncü kısım İş Deneyimleri (Work Experiences) için ayrılmıştır. Kelimelerin dikkatle seçilmesi gerekilen bu bölümde tecrübeler olabildiğince iyi şekilde aktarılmalıdır. Basit kelimeler yerine daha resmi ve etkileyici bir dil kullanılması önerilir.
İlgi Alanları (Interests) bölümünde klişeleşmiş “kitap okumak, yüzmek” gibi klişe yazılardan uzak durulmalıdır. Bunun yerine kitap okumayı neden sevdiğinizi veya bu alanda ne tür şeylerden hoşlandığınızı belirtmeniz daha etkili olur.
Beceriler (Skills) kısmında yabancı dil becerilerinizden, bilgisayar bilgilerinize kadar her türlü alandaki yetkinliklerinizi sıralayabilirsiniz. İşverenleri etkileyecek önemli bölümlerden biri olan Beceriler’de tüm yaratıcıklarınızı kullanmalısınız.
Referanslar (References), bölümünde en az iki adet referans verilmesi, iş başvurularında önemli bir artı sağlar. Özellikle de yurt dışı başvurularında ilk bakılan şeylerden birisi Referanslar bölümüdür. Burada üniversite hocalarınızdan veya daha önce çalışmış olduğunuz yerlerden aldığınız referanslar kariyerinizi şekillendirmekte en büyük yardımcınızdır.
Umarım yazımız faydalı olmuştur! Sizin önerileriniz neler?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...