İnsan beyninin bu yenilikçi yöntemle incelenmesi çığır mı açıyor? Evet, Pensilvanya Üniversitesi'ndeki bilim insanları, insan beyninin mikroskobik yapılarını incelemek için devrim niteliğinde bir yöntem ortaya çıkardı. Benjamin Creekmore'un Yi-Wei Chang ve Edward Lee'nin laboratuvarlarında yürüttüğü çalışma, Alzheimer ve multipl skleroz da dahil olmak üzere çeşitli beyin hastalıkları hakkındaki anlayışımızı geliştirmeyi vaat ediyor.
Geleneksel olarak bilim insanları, beyindeki hücresel yapıların karmaşık ayrıntılarını keşfetmek ve kavramak için elektron mikroskobundan yararlandı. Ancak bu yöntem için belirtelim. Kimyasalların eklenmesi ve fiziksel doku kesilmesi nedeniyle hücre yapılarının değiştirilmesi gibi zorluklarla dolu. İnsan beyninin bu yöntemle incelenmesi ile ilgili detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: Bilim Adamları 2024 Yılının En Sıcak Yıl Olacağını Söylüyor
Alzheimer Hastalığı Olan Bireylerin Hücreleri ve Beyin Dokusu İçindeki Sağlam Yapıları Gözlemlemede Benzeri Görülmemiş Bir Netliğe Ulaştı
Alternatif bir yaklaşım olan kriyo-elektron tomografisi (kriyo-ET), daha doğal bir durumda daha net görüntüler sunar. Ancak doğal anatomiyi bozabilecek buz kristali oluşumuna yatkın bir süreç olan donmayı gerektirir.
Otopsilerden elde edilen beyin dokusunu doğrudan özel ızgaralar üzerinde sıvı etanla hızla dondurarak, geleneksel dondurma yöntemlerinin tuzaklarından kaçındılar.
Araştırmacılar için belirtelim. Geleneksel doku kesme tekniklerine başvurmadan görüntüleme için ince dilimler kesmek amacıyla ksenon plazma odaklı iyon ışınını (FIB) kullandılar. Creekmore bir basın açıklamasında, "Otopsi sırasında dokuyu korumanın en yaygın yolu, onu dondurucuya koymak ve daha sonra kullanmaktır. Ancak yavaş yavaş dondurup sonra ısıtıp tekrar dondurmak da dokuyu bozar'' diye açıkladı.
Belki de yöntemlerinin en şaşırtıcı yönü, daha önceki 10 mikron sınırlamasına göre önemli bir sıçrama olan, buz kristalleri oluşmadan çok daha kalın numuneleri (250 mikrona kadar) hızlı bir şekilde dondurma yeteneğidir. Ayrıca bu yöntem, yüksek çözünürlüklü görüntüleme için kalın numunelerin daha hızlı işlenmesine olanak tanıyarak daha geniş bir numune aralığının analiz edilmesini sağlar.
Yenilikçi yaklaşımlarını kullanan Creekmore ve ekibi için ekleyelim. Alzheimer hastalığı olan bireylerin hücreleri ve beyin dokusu içindeki sağlam yapıları gözlemlemede benzeri görülmemiş bir netliğe ulaştı.
Yöntem, Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliği olan tau fibrillerini ortaya çıkardı ve bu fibrilleri parçalamaya çalışan hücresel bileşenlere dair bilgiler sağladı. Ek olarak araştırmacılar, multipl skleroz gibi hastalıklarda bozulan önemli bir sinir fonksiyon kılıfı olan miyelini görselleştirdi ve ölçtü.
Creekmore şu ifadeleri de ekledi. "İnsan dokusunu görüntüleme teknikleri tarihsel olarak nispeten düşük çözünürlükteydi ve yerel mimariyi rahatsız ediyordu. Beyin hastalıklarını doğal bağlamlarında modelleyip inceleyebileceğimiz bir yol bulmaya çalışmak istedik"
Ekibin çabaları, insan beyin dokusunun doğal durumuna ilk bakışı sunuyor ve beyinle ilgili çok çeşitli bozuklukların ardındaki hastalığa neden olan mekanizmaları belirlemek için de hayati önem taşıyan benzersiz bilgiler sunma sözü veriyor.
İnsan beyninin üst yapısını doğruluktan ödün vermeden neredeyse doğal haliyle inceleme yeteneği için belirtelim. Çeşitli beyin hastalıklarının karmaşıklıklarını ortaya çıkarmak için potansiyel olarak yeni yollar açabilir ve uzun süredir kapsamlı bir şekilde anlaşılmayan durumlar için yeni terapötik hedeflerin ve tedavi stratejilerinin ortaya çıkarılması sözünü tutar.
Ekibin, araştırmalarını 10-14 Şubat 2024 tarihleri arasında Philadelphia, Pensilvanya'da yapılması planlanan 68. Biyofizik Derneği Yıllık Toplantısında sunacağını da ekleyelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...