Yalnızca programcılarından gelen girdilere güvenmek yerine aslında kendi kendine düşünebilen bir yapay zeka kavramı, eskiden bilim kurgu alanı olarak görülüyordu. Durum böyle olmasına rağmen, ChatGPT gibi Büyük Dil Modelleri kullanan sohbet robotlarının piyasaya sürülmesiyle yapay zeka alanındaki son gelişmeler, düşünen makinelerin başka türlü olabileceğinden daha gerçekçi olduğunu gösteriyor.
Ancak, bu düşünen makineler gerçekte ne zaman var olacak? Detaylar yazımızda.
İlginizi Çekebilir: Cenk Çiğdemli: “Yapay Zeka Küresel Büyüme Dalgasına Yol Açacak”
AI, Zorluklarla Karşı Karşıya
İlk olarak, düşünen bir makinenin gerçekte ne olduğunu tanımlayalım. İlk olarak, Siri ve Alexa gibi sanal asistanların her şey düşünülmüş ve hesaba katılmış olarak bu kategoriye tam olarak uyan Yapay Dar Zekamız var. İkincisi, Marvel Sinematik Evreninden Jarvis adlı kurgusal yapay zekanın buna harika bir örnek olduğu Yapay Genel Zeka denen bir şeye sahibiz.
Esasen insanların çok daha verimli ve etkili bir şekilde başarabileceği her türlü bilişsel görevi yerine getirebilen bir yapay zeka olan oldukça efsanevi bir Yapay Süper Zeka kavramı da vardır. Alan Turing, 1950'de bir yapay zekanın insanlığa ne kadar benzediğini belirlemeye çalışacak bir test öneren ilk kişiydi.
Bunların hepsi söylenmiş ve artık aradan çıkmışken, bunun uzmanların yapay zekanın ne kadar gelişmiş olmayı başardığını ölçmek için kullanabilecekleri birçok kıyaslamadan yalnızca biri olduğunu not etmek de önemlidir. AI görüntü sınıflandırmasının yüzde 91,1'lik bir başarı oranına ulaştığı ve İngilizceyi anlamanın da yüzde 91,3'e ulaştığı ortaya çıktı.
Görsel muhakeme yüzde 84,3 ile biraz geride kalıyor. Ancak bu yine de yüzde 80,78 olan insan ölçütünden daha yüksek. Çoğu insan yalnızca yüzde 89,8'e ulaşabildiğinden, yapay zeka arasındaki İngilizce anlayışı da ortalama bir insanın yeteneklerinin ötesine geçmiş gibi görünüyor.
Dil yetenekleri önemlidir. Çünkü bu, bir yapay zekanın bizim için gerçekten neler yapabileceğini belirleme potansiyeline sahip olabilecek türden bir şeydir. Doğal dil çıkarımı, yapay zekanın halihazırda insan becerilerinin ötesine geçmeyi başardığı başka bir alandır. Doğal dil çıkarımı için insan kriteri şu anda 92,9 civarında, yapay zeka ise yüzde 93,65 başarı oranına ulaştı.
Soru yanıtlamaya gelince, yapay zeka bu görevi vakaların yüzde 90,94'ünde başarıyla tamamlayabildi. İnsanlar, yanıtların yalnızca yüzde 86'sında doğru cevap verebildi. Bu da yapay zekanın önceki nesillerin hayal edebileceğinden çok daha güçlü ve zeki hale geldiğini gösteriyor.
Bahsetmeye değer bir şey, bu puanlardaki artışın tavan yapmaya başladığıdır. 2022'de soru cevaplamada ortalama sadece yüzde 4'lük bir artış elde edildi. Bu, dar AI'nın platoya girdiğini gösteriyor gibi görünüyor, bu da AGI'nin yakın zamanda yapılma olasılığını çok daha düşük hale getiriyor. Bundan sonra işlerin nereye gideceğini görmek elbette ilginç olacak. Çünkü AI, teknolojiyi mutlak sınırlara götürmek ve onu insan gibi düşünebilen bir makine yapmak açısından en büyük zorluklarından biriyle açıkça karşı karşıya.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...