Duke Üniversitesi ve Harvard Tıp Fakültesi'nden bir araştırma ekibi, enjekte edilebilir biyouyumlu bir mürekkebe ultrason dalgaları göndererek insan vücudunun içinde 3D baskı yapmanın yeni bir yolunu geliştirdiklerini söylüyor.
Science dergisinde yayınlanan yeni bir makalede ayrıntılı olarak belirtildiği gibi ekibin araştırması şu özelliklere sahiptir: Daha önce geliştirilmiş, ışık ışınlarına maruz kaldığında sertleşen ve bilim adamlarının karmaşık biyomedikal yapıları yavaşça oluşturmasına olanak tanıyan, ışığa duyarlı bir mürekkep üzerine kuruludur.
Ancak araştırmayla ilgili yapılan açıklamaya göre ışık, belirli bir hastanın dokusuna yalnızca birkaç milimetre nüfuz edebiliyor. Ancak ses dalgaları çok daha uzağa nüfuz edebilir. İnsan vücudunun içinde 3D baskı yapmanın yeni yolu ile ilgili detaylar haberimizde!
İlginizi Çekebilir: Bilim İnsanları, Kanser Hücrelerinin Tespiti için Bakteri Geliştirdi
Daha Fazla Araştırma Yapılması da Gerekiyor
"Derinlemesine nüfuz eden akustik hacimsel baskı" (DVAP) olarak adlandırılan yeni süreç, konsepti daha da ileriye taşıyarak bilim adamlarının kemikleri onarmasına ve hatta arızalı kalp kapakçıklarını onarmasına olanak tanırken, invazif açık cerrahi ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilir.''
Ortak yazar ve Duke biyomedikal mühendisliği doçenti Junjie Yao, açıklamada şu ifadeleri kullandı. "DVAP, ses dalgaları emildiğinde ve mürekkebimizi sertleştirmek için sıcaklığı arttırdığında ortaya çıkan sono-termal etkiye dayanıyor"
Yao şu ifadeleri de sözlerine ekledi. "Ultrason dalgaları, mekansal olarak sınırlıyken ışıktan 100 kat daha derine nüfuz edebiliyor. Böylece ışık tabanlı baskı yöntemleriyle ulaşılamayan yüksek mekansal hassasiyetle dokulara, kemiklere ve organlara ulaşabiliyoruz"
Biyouyumlu "sono-mürekkep" hedef bölgeye ulaştığında belirtelim. Özel olarak tasarlanmış bir ultrason probu, karmaşık yapılar oluşturmak için onu yerinde sertleştirebilir.
Ortak yazar Y. Shrike Zhang ise şu açıklamalarda bulundu. "Mürekkebin kendisi viskoz bir sıvıdır. Bu nedenle hedeflenen alana oldukça kolay bir şekilde enjekte edilebilir ve ultrason baskı probunu hareket ettirdikçe, mürekkepteki malzemeler birbirine bağlanacak ve sertleşecektir"
Zhang, "İşlem bittiğinde, katılaşmamış kalan mürekkebi bir şırınga aracılığıyla çıkarabilirsiniz" diye de ekledi.
Bilim adamları için belirtelim. Dayanıklı kemik benzeri iskelelerden daha yumuşak, daha esnek kalp kapakçıklarına kadar "sono-mürekkebinin" yeni versiyonlarını formüle etmenin yollarını buldular.
Üç testten oluşan bir seride ekip, keçinin kalbinin içindeki bir bölümü kapatarak organın içinde kan birikmesini önleyecek özel bir yapı geliştirdi. Doku sertleşti. Herhangi bir komplikasyon olmadan da dokuya güvenli bir şekilde bağlandı. Ekip ayrıca tavuk budundaki kemik kusurunu da ele aldı.
Ayrıca bilim adamları, özel bir sono-mürekkep hidrojelinin karaciğer içinde kemoterapi ilacını yavaşça salabildiğini de gösterdi.
Ancak her zaman olduğu gibi aynı teknolojinin insanlarda işe yarayıp yaramayacağını kesin olarak söyleyebilmemiz için belirtelim. Daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Zhang, açıklamasında "Bu aracı kliniğe getirmekten hala çok uzaktayız, ancak bu testler bu teknolojinin potansiyelini yeniden doğruladı" ifadelerinde bulundu. "Buradan nereye gidebileceğini görmek için çok heyecanlıyız." diye de ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...