Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleşen savaş tüm etkileriyle birlikte devam ediyor. Savaş gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri ve batı ülkeleri de Rusya'ya karşı birtakım yaptırım kararları aldı. ABD'nin aldığı yaptığım kararlarından bir tanesi ise Rusya'ya yapılan yarı iletken ihracatında bir kısıtlama yapmayı içeriyordu. Yayınlanan iki rapor ise bu kararın oldukça hızlı bir şekilde işleme alındığını gözler önüne serdi. Söz konusu raporlara göre AMD ve Intel, Rusya'ya yaptığı yarı iletken çip satışlarını durdurdu.
Yayınlanan bir rapora göre ise, söz konusu yaptırımlara Tayvanlı çip üreticisi TSMC de dahil olacak. Firmanın böyle bir yaptırıma dahil olması durumunda Rusya çip arzının oldukça önemli bir şekilde kısılacağı düşünülüyor.
Ayrıca Rus medyasına göre söz konusu yaptırım, Rus Geliştiriciler ve Elektronik Üreticileri Derneği (ARPE) tarafından da onaylandı. Ayrıca Çinli iletişim teknolojisi şirketleri de, Intel'den Rusya'ya olan satışların durdurulduğu konusunda bilgilendirildiklerini söyleyerek haberin doğruluğunu bir nevi onaylamış oldular.
Durdurmanın kapsamının ne kadar büyük olduğu ise net olarak bilinmiyor. ABD tarafından belirlenen ihracat kısıtlaması ise öncelikle askeri amaçlı çipler ve hem sivil hem de askeri amaçlar için kullanılabilecek çift kullanımlı çiplere yönelik. Dolayısıyla durdurmanın bu iki alanı içerdiğini tahmin etmek zor olmaz. Bu yüzden daha çok tüketici tarafını hedef alan ürünler bu durdurmadan etkilenmeyebilirler. Fakat firmalar, Rusya'ya yapılan tüm yarı iletken çip satışlarının geçici olarak durdurulmasını planlıyor da olabilir.
İlginizi çekebilir: YouTube Rus Kanallarının Para Kazanmasını Yasakladı!
ABD'nin Rusya üzerinde yaptığı yarı iletken yaptırımları, doğrudan bir ülkeyi bu mahiyette hedef alan ilk yaptırımlar olarak görülüyor. Rusya ise 2014 yılından beri bu yaptırımlara karşı sabırlı bir şekilde hazırlanıyordu. Ülke 8 yıldır elinden geldiğince yarı iletken çip üretimini teşvik ediyor ve olası bir yaptırıma karşı çip stoku yapıyor.
Fakat Rus firmaları tarafından geliştirilen bu çiplerin pek çoğunun önemli parçaları, Tavyanlı çip üreticisi TSMC tarafından üretiliyor. Yayınlanan bir habere göre ise TSMC yaptırımlara dahil olacak. Dolayısıyla Rusya içindeki yerel çip arzı da bu yolla kısılmış olacak.
Rusya Çip Sektöründe Ne Gibi Bir Etkiye Sahip?
Intel ve AMD, Rusya'ya yapılan satışlarda bir durdurmaya gittiklerini söylediklerine, akla ilk gelen sorulardan sonra, zihinlere "Peki firmalar bundan nasıl etkilenecek?" sorusu geldi. Rusya'nın dünyanın en geniş ülkesi olması ve kalabalık bir nüfusa sahip olması, insanların firmaların bu durdurmadan çok kötü etkileneceği şeklinde düşünmesine sebep olabilir. Fakat Yarı İletken Endüstrisi Birliği'nin bildirdiğine göre Rusya hükümeti, küresel çip alımlarının %0,1'inden daha azını karşılarken, bütün Rusya'nın 4,47 trilyon dolarlık küresel yarı iletken pazarından aldığı pay yalnızca yaklaşık 50 milyar dolar.
Yani durumun ne Rusya'yı ne de firmaları çok büyük bir şekilde etkilemeyeceği kolayca tahmin edilebilir. Fakat, kritik haberleşme cihazları veya askeri cihazlar gibi araçlar bozulursa, Rusya bunları tamir edebilmek için yarı iletken çipleri karaborsadan temin etmek zorunda kalabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...