The Internet Archive sitesine Çarşamba öğleden sonra girildiğinde, bir mesajla karşılaşıldı. Bu mesaj, sitenin saldırıya uğradığını iddia ediyordu. Archive kurucusu Brewster Kahle bu ihlali doğruladı ve sitenin bir JavaScript kütüphanesi aracılığıyla oluşturulan bir bildirimle tahrip edildiğini söyledi.
Açılır mesajda şu ifadeler yer alıyordu:
"İnternet Arşivi'nin bir çubuk üzerinde çalıştığını ve sürekli olarak büyük bir güvenlik ihlali yaşamaya çok yakın olduğunu hiç hissettiniz mi? İşte şimdi oldu. 31 milyonunuz HIBP'de!"
HIBP, insanların bilgilerinin siber saldırılardan kaynaklanan veri sızıntılarında yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol edebilecekleri bir web sitesi olan "Have I Been Pwned?"e (HIBP) atıfta bulunuyor. HIBP operatörü Troy Hunt, Bleeping Computer'a yaptığı açıklamada, dokuz gün önce "e-posta adresleri, kullanıcı adları, şifre değişiklik zaman damgaları, Bcrypt ile şifrelenmiş şifreler ve diğer dahili verileri" içeren bir dosya aldığını ve bu dosyanın 31 milyon benzersiz e-posta adresini kapsadığını doğruladı. Hunt, bu verilerin geçerliliğini, bir kullanıcının hesabıyla eşleşen verilerle doğrulayarak teyit etti.
HIBP'den atılan bir tweet'te, hesapların yüzde 54'ünün daha önceki ihlallerden veri tabanında zaten bulunduğu belirtildi. Hunt, kendi hesabından yaptığı paylaşımlarda, 6 Ekim'de IA (Internet Archive) ile bu ihlal hakkında iletişime geçtiğini söyledi.
Mesaj kapatıldıktan sonra site, yavaş bir şekilde de olsa normal bir şekilde yüklendi.
Ardından açılır mesaj kalkmıştı, ancak site de ya tamamen boştu ya da ziyaretçileri "İnternet Arşivi hizmetleri geçici olarak çevrimdışı" mesajıyla karşılayan bir yer tutucu mesajla yönlendiriyordu. Aynı zamanda bu mesaj ziyaretçileri güncellemeler için sitenin X (eski adıyla Twitter) hesabına yönlendiriyordu.
Internet Archive'ın arşivcisi ve yazılım küratörü Jason Scott, sitenin bir DDoS saldırısı altında olduğunu ve Mastodon'da yaptığı paylaşımda "Twitter hesaplarına göre, bunu sadece yapabildikleri için yapıyorlar. Herhangi bir açıklama, fikir veya talepleri yok." ifadesini kullandı.
X'te SN_Blackmeta adlı bir hesap, saldırının arkasında olduğunu iddia etti ve yarın başka bir saldırının planlandığını ima etti. Aynı hesap, Mayıs ayında da Arşiv'e DDoS saldırısı düzenlediğini belirtmişti. Dahası Jason Scott daha önce bu saldırıların İnternet Arşivi'ni hedef almayı amaçlayan girişimler gibi göründüğünü paylaşmıştı.
İlginizi çekebilir: ICC: Sisteme Yapılan Siber Saldırı Casusluk Girişimiydi
İnternet Arşivi, DDoS saldırısı ve veri sızıntısı ile karşı karşıya kaldı; hassas bilgiler HIBP üzerinden ifşa edildi
İnternet Arşivi’ne yapılan son saldırı ve yaşanan güvenlik ihlali, siber güvenlik dünyasının ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu tür saldırılar, sadece hedef aldıkları platformun güvenlik açıklarını ortaya çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıların kişisel bilgilerinin güvende olmadığını da gösteriyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...