İnternetin yaklaşık %85'lik bir kısmının sistemlerini kullandığı ağ ve bilgisayarlı tomografi (BT) alanlarında önde gelen Cisco firmasının genel başkanı ve CEO'su olan Chuck Robbins; yaşanan işlemci sorunlarıyla alakalı ilginç öngörüler paylaştı. Robbins'e göre bilgisayar işlemcilerinde görülen açık bu senenin sonuna kadar devam edebilir.
İşlemci krizi içinde bulunduğumuz zaman itibariyle birçok sektör tarafından hissedilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. İşlemcileri kullanarak üretim yapan birçok firma, ilk olarak geçen senenin son çeyreğinde bildirilmeye başlanan bu açıktan oldukça etkilenmiş halde. Tabii ki bu alandaki üretimlere korona virüsü salgınının da önemli bir darbede bulunduğunu söylemek mümkün.
Bu durumun baş gösterdiği zamanlarda öncelikle birçok işlemci satışı yapan firma aldıkları siparişlerde kısıtlamaya gitmişti. Firmaların böyle bir yolu tercih etmelerinin nedeni ise zamanla talebin düşeceğini düşünmeleriydi. Sonrasında bunu, kullanıcıların satın aldıkları ürünlere ekonomik endişeler nedeniyle yaptıkları erteleme veya iptal talepleri takip etti. Dolayısıyla da üreticiler, ürün kapasitelerinde azalmalara gittiler.
Ancak tabii ki tahmin edebileceğiniz üzere salgın boyunca taleplerde herhangi bir azalma görülmedi. Aksine elektronik cihazlar için gelen talep git gide artmaya devam etti. Buna bir de salgından kaynaklı olarak üretim merkezlerinin kapatılması eklenince farklı çiplerin ve işlemcilerin üretimi neredeyse durma noktasına geldi.
Bir süre sonrasında kısıtlamaların yavaş yavaş kalkmasının ardından bu sefer de devreye başka faktörler girdi ve durumu daha da kötüleştirdi. Özellikle de işlemciler alanında oldukça ciddi bir paya sahip olan Tayvan'da görülen kuraklığın bu noktada önemli sonuçlara yol açtığını söyleyebiliriz.
Öyle ki yaşanan kuraklıkla beraber ülkede birçok endüstriyel merkezden su tedariki konusunda yardım alınmaya çalışıldı. Bu alanların içerisine yarı iletken üretimlerinin yapıldığı yerler de dahil olunca doğal olarak işlemci üretimlerinde görülen aksamalara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Sonuç olarak gelen yoğun talebin karşılanması çok daha zor bir hale geldi ve bugün karşı karşıya kaldığımız öngörülere benzer görüşlerin gittikçe çoğaldı.
Peki, İşlemci Üretimi İçin İyileşme Ne Zaman?
Öncelikle kısa vadede bu durumun atlatılması için yaklaşık altı aylık bir süreye ihtiyaç olduğunu söyleyen Robbins'e göre üreticiler yavaş yavaş kapasitelerini de artırmaya devam ediyorlar. Dolayısıyla ona göre durumun yaklaşık olarak on iki ve on altı ay arasında bir zamanda daha da iyiye gitmesi olası.
Robbins tarafından öne sürülen bu görüş, yine Qualcomm ve Micron CEO'ları tarafından yapılan yorumlara oldukça benzerlik gösteriyor. Onlara göre de bu meselenin
2021 sonlarından önce iyiye doğru gitmesi pek mümkün gözükmüyor.
Diğer taraftan Amerika Birleşik Devletleri merkezli
Yarı İletken Endüstrisi Birliği tarafından yapılan tahminlere göre; küresel çapta üretim kapasitesinin çok büyük bir çoğunluğunu %75 civarında bir oranla Doğu Asya ülkeleri oluşturuyor. Bu alanda başlarda gelen ve sektörde egemen olan iki firma ise Tayvanlı işlemci devi
TSMC ile birlikte Güney Koreli ünlü marka
Samsung olarak karşımıza çıkıyor.
Üstelik görünüşe göre TSMC firması şu anda sahip olduğu dünyanın en büyük parça üreticisi pozisyonuna sıkı sıkıya sarılmaya çalışıyor gibi. Öyle ki firma önümüzdeki üç yıl içerisinde kapasitesini artırmak için tam tamına
100 milyar dolar harcama yapmayı düşünüyor. Hatta işlemci üretimi için ABD veya Çin'e nazaran daha iyi bir pozisyonda olduklarını düşünen firma kurucusu Morris Chang, Tayvan devletine bu konuda daha kararlı olmaları için bir çağrıda da bulunmuş durumda.
Cisco CEO'su Robbins'e göre ise çiplerin nerede üretildiğinin, yeterince kaynağa sahip olunması durumunda fazla bir önemi bulunmuyor. Ancak Intel firmasının yeni CEO'su
Pat Gelsinger özellikle de bu dengesizliğin önüne geçebilmek ve bir çözüm sunmak adına yeni bazı planlar açıklamış durumda. Burada da işlemci üretimi yapacak iki yeni fabrika için yapılması düşünülen 20 milyar dolarlık
yatırım planı oldukça dikkat çekiyor.
Üretim Kapasitesi Artışı Büyük Önem Taşıyor
Robbins tarafından bahsedilen
kapasite artışının oldukça önem taşıdığını söylemekte yarar var. Çünkü özellikle de içinde bulunduğumuz zamanlara ve yakın geleceğe baktığımızda 5G, bulut bilgisayarlar ve bulut sistemler, nesnelerin interneti ve yapay zekalar gibi teknolojik gelişmeler için görülen taleplerde ciddi bir artış söz konusu.
Bununla birlikte dünya çapındaki işlemci üreticileri tarafından yapılan mesainin etkisinin çip yapımında kullanılan malzemeleri üreten firmalar tarafından hissedildiği de gözlemlenebiliyor. Öyle ki son gelen raporlara göre özel ekipmanların üretimi için verilen bekleme sürelerinin bir yıla kadar çıktığını görebilmek mümkün.
Dışarıdan bakacak olursak yaşanan bu çip krizinin genel anlamda daha çok
talep ve
tedarik sorunlarından kaynaklandığını söyleyebiliriz gibi duruyor. Ancak diğer yandan söylediğimiz gibi bu durum, üretim aşamaları için de bazı engeller oluşturmuş durumda. Dolayısıyla muhtemelen bu tip sorunların hepsinin zamanla ve yavaş yavaş çözülmelerini beklemek gerekecek. Bu normalleşme sürecinin ise üst mercilerin görüşlerinde de yansıttığımız üzere belli bir zaman alma ihtimali oldukça yüksek.
Kaynak - Techradar - BBC
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...