Her an her yerde yanı başımızda teknolojik ürünler bulunuyor. Bu ürünlerin en büyük düşmanları arasında sıvı teması bulunuyor. Bilgisayar başında çalışırken kahveniz bilgisayar döküldüğünde üzülüyorduk. Lakin araştırmacılar bu durumu tersine çevirmeyi başardı.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin İlk Uydu Kuluçka Merkezi: Cube Beyoğlu
Araştırmacılar Açıkladı: İşlemciye Kahve Dökülürse Ne Olur?
Japonya'daki İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST) tarafından rapor edilen bilgiye göre; kahvede bulunan bir bileşen yarı iletkenleri hızlandırabilir.
Araştırmacılar, vakumlu biriktirme olarak bilinen bir işlem kullanarak organik yarı iletken içindeki altın elektrot üzerinde ince bir kafeik asit tabakası oluşturdular. Bunun yarı iletken akımını Kelvin prob yöntemi adı verilen bir işlemle ölçülen değerini 100 kata kadar artırdığı bildirildi.
Araştırmaya göre, elektrot yüzeyinde ince bir kafeik asit tabakası oluştuktan sonra, kafeik asit molekülleri kendiliğinden elektrot yüzeyinde dizilerek daha hızlı akıma izin veriyor.
Elbette bu, işlemi hızlandırmak için mobil iş istasyonunuza kahve dökebileceğiniz anlamına gelmiyor. Ancak Japon araştırmacılar bu buluşun bazı pratik uygulamaları olabileceğine inanıyor. Bunlar, biyokütleden türetilen malzemelerden üretilebilen tamamen sürdürülebilir organik yarı iletken cihazların geliştirilmesini içeriyor.
Organik ışık yayan diyotlar (OLED'ler) ve organik güneş pilleri (OPV'ler) gibi organik yarı iletkenler zaten mevcut olsa da, araştırmacılar, okyanus ekosistemleri de dahil olmak üzere bu teknolojilerin geri dönüştürülmesinin çevresel etkilerine işaret ediyor.
Tamamen bitkilerden elde edilebilen kafeik asidin kullanılması, yarı iletken imalatında kararsız kimyasalların kullanımına olan ihtiyacı azaltabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...