İnternet servis sağlayıcı terimi yani; ISP hem kişisel hem de ticari müşterilere internet erişimi sağlayan kurumları ifade eder. ISP’ler, belli bir ücret karşılığında; müşterilerinin internette gezinmesine, çevrimiçi alışveriş deneyimi yaşamasına, iş yapmasına, aileleri ve arkadaşlarıyla bağlantı kurmasına olanak tanır. ISP’ler ayrıca e-posta hizmetleri, alan kaydı, web barındırma ve tarayıcı paketleri dahil olmak üzere başka hizmetler de sağlayabilir. Bir ISP, şirketin sunduğu hizmetlere dayalı olarak bir bilgi hizmeti sağlayıcısı, bir depolama hizmeti sağlayıcısı, bir internet hizmet sağlayıcısı (INSP) veya bu üçünün herhangi bir kombinasyonu olarak da adlandırılabilir.
ISP'nin Tarihi
İnternet hizmeti başlangıçta devlet kurumları ve belirli üniversite bölümleriyle sınırlıydı. Teknoloji, 1980'lerin sonlarında World Wide Web aracılığıyla genel halka erişim sağlamak amacıyla geliştirildi. Başlangıçta tüketiciler, bir telefon hattı kullanarak çevirmeli bağlantı kullanan birkaç ISP aracılığıyla sınırlı erişim elde edebiliyordu. 1990'ların ortalarında ISP'lerin sayısı yükseldi ve patlama yaşamaya başladı. Bağlantı seçenekleri ve hız artışıyla internet ekonomisi kavramı doğmaya başladı. Kurumlar müşterilerin kablo ve dijital abone hattı (DSL) modemleri aracılığıyla geniş bant teknolojisi aracılığıyla yüksek hızlı erişim sağlamasına olanak tanıyan daha ileri teknoloji geliştirdi. Tüm bunların arkasında çok katmanlı bir bağlantı ağı yer alıyordu.
İnternet servis sağlayıcıları, müşterilerinin internete erişmesini sağlarken düz erişim sağlayıcıları sadece kullanıcıyla internet arasındaki trafiği bir bütün olarak yönetir. Ancak, müşterinin konumuna ve kullanım durumuna bağlı olarak paketlenmiş başka hizmetler de sağlayabilir. Bu hizmetlerden bazıları şunlardır: e-posta servisleri, web hosting servisleri, alan adı tescili, tarayıcı ve yazılım paketleri.
İlginizi Çekebilir: Dev İnternet Hizmet Sağlayıcısından Rusya’ya Yaptırım
Bazı ISP Örnekleri
En büyük ISP'lerin çoğu aynı zamanda çok çeşitli hizmetler sunan büyük telekomünikasyon şirketleridir. Örneğin, veri ve geniş bant İnternet hizmetlerine ek olarak, AT&T yerel ve uzun mesafe telefon hizmetleri, yönetilen ağ iletişimi, telekomünikasyon ekipmanı ve sinema filmi, televizyon ve oyun yapım ve dağıtımını sağlar. Verizon Communications (VZ), çeşitlendirilmiş hizmet yelpazesine sahip başka bir ISP'dir. Holding, yerel ve uzun mesafeli sesin yanı sıra geniş bant video, veri merkezi ve bulut hizmetleri ile güvenlik ve yönetilen ağ hizmetleri sunmaktadır. Düşük gelirli ailelerin ve yaşlıların maliyeti karşılamalarına yardımcı olmak için bazı ISP'ler özel programlar sunar. Hükümet ayrıca, ailelere bu hizmetleri alabilmeleri için yardım sağlamak amacıyla 12 Mayıs 2021'de bir Acil Durum Geniş Bant Yardımı (EBB) programı başlattı.
ISP Nasıl Öğrenilir?
ISP hizmetini Türkiye’de Türk Telekom, Superonline, D-Smart Net, Uydunet, Millenicom, Turknet, Vodafone ve Kablonet gibi firmalar sağlamaktadır. Bu firmalar arasından hangisiyle çalıştığınızı öğrenmeye ne dersiniz? Bazı modemlerin arka kısmında internet sağlayıcısı yani ISP’nin adı bulunurken bazılarında bulunamaması da bir ihtimaldir. Bu durumda internet servis sağlayıcısını öğrenmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en kesin olanı fatura kontrolü yapmaktır. Faturada ISP’nin adı yazacaktır. Başka bir yöntem olarak, kullanılan modemin marka ve modelini öğrenerek ara yüze giriş yaparak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Fakat bu bilgilerin öğrenilmesi için IP adresi, kullanıcı adı ve şifre biliniyor olmalıdır. Bu yöntemlerden yararlanarak ISP’nizi kolayca öğrenebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...