Bilim, 20 kollu Antarktika omurgasızı keşfetti! Deniz bilimcilerinden oluşan bir ekip, Antarktika çevresinde yaşayan bir grup yeni türün varlığını doğruladıklarını söylüyor. Bu bariz keşiflerden biri, 20 kollu olmasına rağmen çileği andıran bir omurgasızdır! Bilim adamlarının tümü, San Diego’daki California Üniversitesi’nde bulunan Scripps Oşinografi Enstitüsü’ne bağlıdır. Amaçları, Promachocrinus veya Antarktika tüy yıldızları adı verilen belirli bir deniz hayvanları cinsinin soy ağacını çözmekti. Bunu yapmak için, ilk olarak 2008 ile 2017 yılları arasında Güney veya Antarktika Okyanusu’na yapılan bir dizi keşif gezisi sırasında belgelenen ve toplanan ilgili örnekleri analiz ettiler. Antarktika omurgasızı ile ilgili haberimizin detayları yazımızda!
İlginizi Çekebilir: Müzik Neden Büyülü? Bilim Şimdi de Müziği Araştırıyor!
Orada Keşfedilecek Çok Daha Fazla Bilinmeyen Tür Var

Bu hayvanlar genel olarak denizyıldızı, deniz hıyarı ve diğer derisi dikenlilerle akrabadır. Ancak onlar hakkında fazla bir şey bilinmemektedir. Şimdiye kadar, Promachocrinus kerguelensis adı verilen bu Antarktika omurgasızı cinsine ait sadece bir tür açıkça tanımlanmıştı. Araştırmacılar, canlıların DNA’sını ve vücut şeklini analiz ederek, cinsin daha birçok farklı üyesini doğru bir şekilde kategorize edebildiklerini söylüyor.
Hepsi söylendi. Daha önce bilim adamları tarafından daha önce hiç isimlendirilmemiş dört tür de dahil olmak üzere yedi Promachcrinus türü daha sınıflandırdılar. Belki de yeni keşfedilen en dikkat çekici tür, “Antarktika çilek tüyü yıldızı” lakaplı Promachcrinus fragarius’tur. Bilim adamlarının tanımladığı gibi, hayvanın “çilek benzeri” merkezi gövdesi, ondan uzanan 20 kola sahiptir. Ve doğal rengi “morumsu” ile “koyu kırmızımsı” arasında değişebilir. Su altında 215 fit ila 3.840 fit arasında bir yerde yaşadığına inanılıyor.
Bu arada belirtelim ki,ekibin bulguları bu Temmuz başlarında Invertebrate Systematics dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar bir deniz gizemini çözmüş olsalar da, orada keşfedilecek çok daha fazla bilinmeyen tür var! Yazarlar, Promachcrinus söz konusu olduğunda, çalışmalarının uygulanabilir DNA örnekleri olmadan mümkün olmayacağını belirtiyor. Antarktika’nın sularında kaynayan yaşamı anlamaya başlamak için bile çok daha kapsamlı araştırmalar gerekecek.

Omurgasızlar (Latince: Invertebrata), omurgası olmayan hayvanlara verilen genel bir addır. Omurgasız olarak adlandırılan canlıların yapılarında hiçbir iç iskelet bulunmaz. Bazı omurgasız hayvanların vücudunu destekleyen bir dış iskelet bulunur.
Omurgasız canlılar, en basit çok hücreli canlı olan Trichoplax adhaerens’den itibaren başlayan Metazoa aleminin altında incelenmektedir. Omurgasız hayvanlardan bazıları; çekirge, örümcek, kelebek, sinek, solucan, ahtapot, yengeç, ıstakoz, midye ve denizanasıdır.
Omurgasızlar, Parazoa (Gerçek dokulara sahip olmayan canlılar) ve Eumetazoa (Gerçek dokulara sahip canlılar) olmak üzere iki alt sınıfta incelenirler.
Omurgasız hayvanların kıkırdak doku ve kemik dokudan oluşan iskeletleri yoktur. Bazı omurgasız hayvanların vücutlarında iskelet görevi gören değişik yapılar vardır. Örneğin yengeçlerde bulunan sert kabuk ve böceklerdeki kitin adı verilen örtü iskelet görevi yapar. Omurgasız hayvanların bir bölümü karada bir bölümü suda yaşar. Karada yaşayan omurgasız hayvanların akciğerleri yoktur. Bu hayvanlar trake solunumu ya da deri solunumu yaparlar. Suda yaşayan omurgasız hayvanlar ise solungaçlarıyla solunum yapar.