Tarım girişimleri ile ilgili içeriklerimiz devam ediyor. Şimdi de sizler için Türkiye'de yer alan yüksek teknolojileri kullanarak çeşitli sistemler geliştiren yerli girişimlerden bahsedeceğiz. Bu girişimler, tarımda verimliliği arttırmayı hedefliyor. İşte bu girişimleri sizler için listeledik.
İlginizi Çekebilir: İşte 2023’ün En İyi Tarım Girişimleri!
Takip Edilmesi Gereken Tarım Girişimleri!
Pamuk hasadı sonrasında yere dökülen yüzde 5 ila yüzde 20 seviyesindeki pamukları görüntü işleme ile tespit ediyor. Robotik kollarla da bulunduğu koordinattan toplayan tarım robotu olarak öne çıkıyor. Afara, aralarında mühendis, tekniker ve tasarımcıların bulunduğu 5 kişilik bir ekibin projesi. Odak noktası ne? Türkiye'de 1 yılda yere dökülen 130 milyon dolarlık pamuğun kazanılmasına ve verimliliğin arttırılmasına odaklanıyor.
BeePlant, İTÜ ARI Teknokent bünyesinde yer alan bir girişim. Bu girişim ise insan ve arı sağlığını koruyan, tek tuşla arı sütü üretimi ve larva transferi sağlayan modüler kovan sistemi olarak öne çıkıyor. Geliştirilen algoritma ve petek aktarım sistemi mevcut. Bu sistem aracılığıyla, Türkiye'deki arıcılar tarafından fazla üretilmeyen arı sütünün her arıcı tarafından üretilmesinin sağlanması amaçlanıyor. Yapay zeka kullanılarak geliştirilen otomatik arı sütü üretim makinesi, arı sağlığını da koruyor. Ayrıca 2 kat yüksek verim sağlıyor.
İşte tarım teknolojilerine odaklanan bir diğer yerli girişim! Nesnelerin internetini kullanarak etkin akıllı sulama çözümü sunduğunu belirtelim. 2019 yılında şirketleşti. Şirketin kadrosunu dört mühendis oluşturuyor. Verimlilik nasıl artıyor? Tarımsal, peyzaj ve özel sulama alanları için sensör destekli, etkin, kablosuz, otomatik akıllı sulama çözümleriyle maliyetleri azaltarak verimliliği artıyor. Sistem nasıl işliyor peki? Geniş arazilerde sulamanın zorlaşması, var olan çözümlerin yetersiz olması ve artan su maliyetleri gibi problemlerin önüne geçmeyi hedefeyen bir girişim. Geliştirilen ürünlerin pilli ve kablosuz şekilde çalışmasının da, pratik kurulum ve kolay kullanım imkanı sunduğunu belirtelim.
Teknopark İstanbul bünyesinde yer alan ve 2020 yılında faaliyete geçen bir girişim ''Frux''. Bu girişimin, yapay zeka ve nesnelerin interneti entegreli dikey topraksız tarım sistemleri üzerine uzmanlaşan derin teknoloji girişimi olarak öne çıktığını belirtelim. Dikey tarımda, dijital dönüşümle beraber şehir merkezlerinde sürdürülebilir bir tarım çözümü sunuyor. Aynı zamanda, mevsimden bağımsız yılın 365 günü de minimum kaynak ve sıfır pestisit ile maksimum verimlilikte üretim sağlıyor. Sistem neyi hedefliyor? Su, gübre ve toprak kullanımını azaltarak, şehir merkezlerini tarım arazilerine dönüştürmeyi hedefliyor.
Hedef: Verimliliğin Arttırılması
Görsentam, tarım işletmelerine yapay zekâ destekli tahmin ve erken uyarı sistemi sunuyor. Araziden topladığı iklim verileri ve dijital feromon tuzağından aldığı tuzak görüntülerini derin öğrenme modelleriyle işliyor. Üreticiye de ne zaman ilaçlama yapması gerektiğini bildiriyor. Aynı zamanda, ilaçlama zamanı geldiğinde de hangi pestisiti kullanmasının doğru olacağını mobil aplikasyon aracılığıyla bildiriyor.
Agrio platformunun, tarımsal üretim zincirinde yer alan tüm aktörlere yönelik ödeme, kaynak yönetimi ve üretim destek çözümleri barındırdığını belirtelim. Çiftçiler, sözleşmeli ürün alan tarım firmaları, gübre, yem ya da ilaç bayileri hatta makine ve ekipman tedarikçilerine kadar uzanan tarımsal değer zincirinde de finansman maliyetlerini düşürüyor.
Agriovisio dijital bir tarım platformudur. Uydu ve drone gözlemleriyle, çiftçilerin ve tarım işletmelerinin veriye dayalı kararlar almalarına yardımcı oluyor.
Agrovisio’da, tarım alanlarını uydu görüntüleri kullanarak yıl boyunca gözlemliyor. PCT patentli yapay zeka algoritmalarıyla, tarım işletmelerine risklerini yönetmede ve karlılıklarını arttırmada yardımcı oluyor.
Orta-büyük ölçekli işletmeler ürün takibini kendi saha ekipleriyle sağlıyor. Ancak, güvenilir takip için saha ekiplerinin tüm tarlaları, sıklıkla ziyaret etmeleri üretim maliyetini arttırıyor. Ayrıca boylanan ürünler, ekini bozmadan iç kesimlerin incelenmesini zorlaştırıyor. Böylece, tarlanın iç kısımlarındaki sorunların sıklıkla gözden kaçırılmasına sebep oluyor. Uydudan gözlemle geniş alanlar sürekli ve tüm noktalarda detaylı olarak taranıyor. Ekipler de sorunlu bölgelere nokta atışıyla yönlendirilerek maliyet ve iş gücünden tasarruf ediliyor.
Edinilen bilgiye göre, Ne Para, Ne Lazım, Ne Biçer, Ne İş, Ne Eksek ve Köy Kahvesi gibi ürünleriyle tarımsal hizmet veren çiftçinin iş ortağı bir girişimdir. Köy kahvesi ile çiftçileri dijital ortamda buluşturan bir platformdur. Hangi konularda çiftçilere çözüm ortağı oluyor peki? Makine kiralama, tarım girdileri tedariki, akıllı tarım çözümleri ve daha birçok konuda çiftçilere çözüm ortağı oluyor.
Agrotics, sürdürülebilirliği ve yenilebilir tarımı destekliyor. Çiftçilerin de sanal asistanı olarak çalışan bir tarım teknolojisi platformudur. Değişen iklim koşullarında en iyi iç görüyü sunmak için 7/24 veri topluyor. Verileri de anlamlandırmakta, hafıza oluşturmakta ve kullanıcısının en doğru karaları vermesine yardımcı oluyor.
3pmetrics, şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişimsel risklerini analiz edip hesaplayabilmeleri için yazılımlar geliştiriyor. Aynı zamanda, anlık raporlar üretip aksiyon alabilmeleri için de yazılımlar geliştiriyor. Karbon ayak izi (ISO14064), su ayak izi hesaplama ve raporlama (ISO14046) yazılımları, ESG analizi ve skorlama yazılımları başlıca hizmetler arasında!
Hedef: Sürdürülebilir Tarım
MOVE ON, sürdürülebilir tarım için yapay zeka tabanlı otonom teknolojiler geliştiriyor. 2020 yılında çiftçi ve yüksek bilgisayar mühendisi Ömer Faruk Koç tarafından kuruldu. Bu arada, şu bilgiyi belirtmekte fayda var. Dünya üzerinde yapay zeka tabanlı otonom traktör kitleri geliştiren beş şirketten biri olarak konumlanıyor. Bu kitler, traktörlerin otonomisi ve tarımın yapay zeka ile dijitalizasyonu için bulut temelli yazılımlarla da entegre teknolojiler sunuyor.
ForFarming yerli tarım teknolojisi şirketi. SaaS çözümleri ile üreticilerin üretim verimliliğini ve kalitesini arttırmak için erişilebilir ve akıllı çözümler sunuyor. Bugüne kadar elde edilen büyük verinin işlenmesi ve üretim koşullarını önerebilen algoritması sayesinde de Forfarming geleneksel tarımdan kaynaklanan sorunların çoğunu ortadan kaldırıyor. En verimli üretim koşullarını da sağlıyor. Geliştirdiği tesis yönetimi ile de bitkilerde hastalık tanıma ve gıda izlenebilirliği uygulamalarıyla 8 farklı ülkede yaklaşık 16.000 üreticiye hizmet veriyor.
Yerli tarım teknolojileri girişimi, Baran Baykut Emiroğlu, Vehbi Çağrı Güngör ve Cem Ayyıldız tarafından kuruldu. Meyve ve sebzelerin depolama ömürlerini uzatan bir girişim. Yapay zeka ve nesnelerin interneti teknolojilerini kullanıyor. Böylelikle meyve, sebze, mantar ve kesme çiçek gibi ürünlerin depolama ömürlerini uzatan, raf ömürlerini tahminleyen ve kayıpları engelleyen teknolojiler geliştiriyor. Bu arada, Freshsens şu an 4 farklı ülkeden birçok müşteriye de hizmet veriyor. Coğrafi altyapı uygunluğu sebebi ile Avrupa, Amerika Kıtası ve Asya’da faaliyetlerini sürdürmeyi hedefliyor.Ayrıca bu konuda da adımlar atan bir girişim!
Türk çiftçisine her daim destek olmak için faaliyetlerini sürdüren yerli bir girişim daha! Geliştirilen makine öğrenmesine dayalı tarımsal risk skorlama modelini kullanarak, Türk çiftçilerinin gübre, tohum ve yem gibi tüm tarım girdilerine uygun fiyatlar ve hasatta ödeme fırsatları ile ulaşmalarını sağlıyor. Mobil uygulaması ile çiftçilerin bulunduğu bölgelerdeki en güncel gübre, yem ve diğer tarım girdilerindeki fiyatları karşılaştırmalı olarak sunuyor. Aynı zamanda da, çiftçilerin en uygun fiyatları bulması için onlara farklı alternatifler gösteriyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...