Düşünmeyi reddettiğiniz şeylerin zihninizi olduğundan daha çok meşgul ettiği oldu mu? Sanki o şeyi düşünmemeye çalıştığınızda aklınız onu hatırlamak için fazladan çaba sarf ediyor gibi hissettiniz mi? Bu sorulara cevabınız “Evet” ise sizi “beyaz ayı problemi” ile tanıştıralım. Peki bu adı nereden alıyor, diye merak edebilirsiniz. İşte bunun hikayesi Tolstoy’a dayanıyor.
Düşünmemek İsterken Düşünmek
Psikologların beyaz ayı problemi olarak adlandırdığı, düşünmek istenilmeyen konunun sık hatırlanması durumu, birçok kişinin günlük yaşantısını etkilemektedir. Bu psikolojik duruma verilen ad, Tolstoy’un günlüklerinde bahsettiği bir çeşit oyuna dayanmaktadır. 1840 yılında Tolstoy ile kardeşinin oynadıkları bu oyun, bir odanın köşesinde ayakta dururken beyaz bir ayıyı düşünmemektir. Ancak iki kardeş elbette bunu asla başaramamıştır.
Bu konuyu daha sonra Dostoyevski de bir romanında işlemiştir. Sosyal psikolog Prof. Dr. Daniel Wegner ise bu konuyu psikoloji bilimi ile açıklık getirmeye çalışmıştır. Harvard Üniversitesi’deki çalışmaları sonucunda “ironik işleme teorisi” denilen sonuca ulaşmıştır. Bu teori, zihne düşünmeyi yasaklanan bir konu verildiğinde, onu daha sık hatırlama ihtimalini arttırdığını açıklamaktadır.
Düşüncelerden Kurtulmanın 5 Farklı Çözümü
Prof. Dr. Daniel Wegner, araştırmasının devamında bu psikolojik süreçten kaçınmanın beş önerisi bulunmaktadır.
İlk öneri, düşünmekten kaçındığınız şeyi unutmak için zihninizi farklı bir düşünceyle meşgul etmenizi söylüyor. Bu sayede aklınıza takılan düşünceden kurtularak dikkatinizi yeniden toparlayabilirsiniz.
İkinci öneri, düşünmekten kaçındığınız şeyi düşünmeyi ertelemenizi söylüyor. Örneğin; aklınıza takılan bir soru varsa bunu bir hafta sonra düşüneceğim, diyerek kendinizi şartlayın. Böylece zihniniz o düşünceyi belirlenen süreye gelene dek size hatırlatmayı bırakacaktır.
Üçüncü öneri, düşünmekten kaçınılan şeylerin sık hatırlanmasındaki sorunlarından biri olarak “birden fazla iş yapma”yı gösteriyor. Araştırmalara göre birden fazla iş ile meşgul olan insanlar rahatsız edici düşüncelere daha fazla maruz kalıyor.
Dördüncü öneri, düşünmekten kaçınılan şeyleri düşünmeniz gerektiğini söylüyor. Dr. Wegner’ın “en acılı yöntem” olarak nitelendirdiği bu önerisi, kontrolsüz düşünceleri kontrollü bir şekilde düşündüğünüzde zihninizi meşgul etmeyi bırakmasını vadediyor.
Beşinci ve son öneri ise yalnızca 7’ye kadar saymanızı söylüyor. İçinizden 1,2,3 diye sayarken nefes alın; 4,5,6,7 derken nefesinizi yavaşça verin. Bir tür meditasyon olan bu yöntem sayesinde zihninizi kurcalayan düşüncelerden kurtulmanız mümkün hale geliyor.
Peki, siz daha önce "beyaz ayı problemine" benzer bir durum yaşadınız mı? Sizin çözümünüz ne oldu?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...