GSM mobil jammer, sinyalleri aynı frekansa ileten bir cihazdır. Sinyal kesici açıksa cep telefonu sinyal alanı devre dışı bırakıldığında, alıcı ve sistem arasındaki iletişimi bozar. İlk jammer cihazı, ordu tarafından iletişim amacıyla geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Günümüzde mobil kullanıcı sayısı her geçen gün artmakta, bu nedenle cep telefonu jammer cihazları, belirli konumlardaki mobil sinyalleri devre dışı bırakmak için elektronik cihazlara kıyasla sivil hale gelmektedir.
Jammer Uygulaması Nedir?
Cep telefonu bozucusu veya engelleyicisi, sinyalleri cep telefonlarıyla aynı radyo frekanslarında kasıtlı olarak ileten, telefon ile cep telefonu baz istasyonu arasındaki iletişimi bozan, sinyal bozucunun menzili içindeki cep telefonlarını etkin bir şekilde devre dışı bırakan ve bunların karışmasını engelleyen bir cihazdır. Jammer'ların kullanım alanı oldukça geniştir. Meşru cep telefonu servislerinin işleyişini bozdukları için, bu tür engelleme cihazlarının kullanımı, özellikle lisans olmadan birçok yargı bölgesinde yasa dışıdır. Çalışırken, bu tür cihazlar acil servislere erişimi de engeller.
Jammer uygulamasının bileşenleri 3 bölümden oluşur. Bunlar, güç kaynağı, devre yapısı ve anten bölümleridir. Güç kaynağı, mobil Jammer'daki tüm bölümlere mevcut voltajlarla güç sağlamak için kullanılır. Güç kaynağı 6 temel bölümden oluşur. IF bölümü sadece bir üçgen veya testere dişi dalga üretecidir ve 3 ana bölümden oluşur. Bu bölümler; gürültü üreteci, karıştırıcı, üçgen dalga üreteci olarak sıralanır. RF bölümü, mobil bozucunun kalbidir, çünkü RF bölümünün çıkışı mobil ile etkileşime girer.
İlginizi Çekebilir: Dikkat Edilmesi Gereken Siber Tehditler
Jammer Uygulaması Ne İşe Yarar?
Jammer uygulaması günümüzde toplu sınavlarda kopyayı engellemek, toplu ortamlarda yüksek sesle televizyon veya radyo dinlemelerini engellemek gibi amaçlarda kullanılır. Üst teknolojiyle üretilmiş cihazlar daha fazla frekansı engellerken daha alt teknolojiyle üretilenler belli aralıktaki frekansları önler. Günümüzdeki uygulamalar arasında üniversite, okul ve ülke çaplı sınavlarda kopya girişimlerini engellemeye yöneliktir. Sinyal kesici uygulamasının kullanıldığı yerler genellikle cep telefonu kullanımının sakıncalı görüldüğü ve kısıtlanmak istendiği alanlardır. Jammer uygulaması için kanunlar ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Kişisel amaçlar için yasaklanırken askeri veya devlet işlerinde kullanılabilir. Örneğin sinema veya konser alanları cep telefonunu engelleme,cami gibi ibadet edilen yerlerde telefonun önlenmesi, toplantı veya konferanslarda mobil cihazları önleme ve Uzaktan kumandalı bomba patlatmaları engelleme gibi alanlarda kullanımları mevcuttur. Ayrıca, teröristlerin veya suçluların birbiriyle iletişimi kesme, tesislerin kimyasal depolama alanlarının korunması ve güvenlik kameralarını engelleme gibi amaçlarla da kullanılabilir.
Jammer Uygulamasının Etki Alanları Nelerdir?
Jammer uygulamasının etki alanları baz istasyonlarının konumuna göre şekillenir. Düşük güce sahip olan jammerların etki alanı 9 metrelik yarıçap olarak belirlenmiştir. Yüksek güce sahip olanlar daha fazla alana etki ederek sinyalleşmeyi engelleyebilir. Jammer uygulamasının menzil gücü ve konumu etki alanı oluşturmasında önem taşır. Cep telefonları jammer uygulamasının en sık kullanıldığı alandır. Genellikle radyo sinyallerini kullanarak çalışır. Cep telefonunda haberleşme sağlanması için baz istasyonlarından sinyal alınması gerekir. Telefonla hareket halinde ilerleyen birisi farklı baz istasyonuna geçmiş olabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...