Bir iş yapmak ya da bir hizmet sunmak amacı ile harekete geçen kişilere girişimci diyoruz. Hayatlarını devam ederken hayaller kuran, hedefler koyan ve hayat düzeni çizen ve bu hayalleri gerçekleştirmek için harekete geçen kadınlara kadın girişimci diyoruz. Pek çok yetenekli kadın sahip olduğu yetenekleri ile ev ekonomisine katkıda bulunmak ister. Geçmiş yıllara oranla kadın girişimcilerin sayısı gün gün artmıştır. Hem bireysel hem toplumsal hem de ekonomik açıdan kadınların iş hayatında yer alması kritik önem taşır. Farklı yetkinliklere, ilgi alanlarına ve yaşadığımız dönem de en önemlisi belirli bir bütçeye sahip olan kadın girişimcilerin uygulayabileceği pek çok farklı iş kolu bulunur.
Türkiye’de girişimciler iş fikirlerini hayata geçirme ile ilgili maddi olarak sıkıntı yaşayabilir. Kadın girişimcileri desteklemek için pek çok özel ve sivil kurum ya da kuruluş iş fikirlerini desteklemek amacı ile maddi olarak destek sağlar. Girişimci olma fikri bazen korkutsa da korkularının üstüne giderek planlı hareket sonucunda istediklerini başaran pek çok kadın var.
Kadın Girişimci Olarak Ne Yapmalıyım?
İlk olarak iş olarak hizmet vermek istediğiniz tutkunuza ya da hayalinize karar verin. Sadece para kazanmayı hedeflememelisiniz. Asla sıkılmadan her gün aynı heyecan ile çalışabileceğiniz alanı bulmak çok önemlidir. Çünkü girişimci olmak demek gece gündüz çalışmak demektir.
Teknolojik gelişmeleri takip ediyor olmanız girişiminiz için en büyük yardımcınız olacaktır. Teknoloji ile girişiminizi birleştirmek iş yükünüzü oldukça azaltır aynı zamanda pazarlama yapmanızda da fayda sağlar.
Girişimci olmaya karar verdiğiniz de bu durumun deneme yanılma yolu ile yürütüldüğünü unutmamak gerek. Özellikle hiç denenmemiş bir hizmet sunacaksanız, bu hizmetin eksiklerini, hatalarını uygulamaya geçtikten sonra anlarsınız. Bu sebeple başarısız olduğunuzu düşünmek yerine eksikleri fark ederek bu eksikleri ortadan kaldırmalı ardından yeniden düzenlemelisiniz.
Kişisel gelişiminize durmadan katkı yapmalısınız. Online eğitimlere, kurslara katılarak kendinizi durmadan geliştirmelisiniz. Eksik ve zayıf yönlerinizi iyi analiz etmelisiniz. Ne kadar çok tecrübeye sahip olursanız hata payınız o derece azalacak ve var olmak istediğiniz alana ya da işe daha rahat karar verebileceksiniz.
Hangi zamanda ne yapacağınızı bilmelisiniz. Planlamalar beklenmedik riskten korunmanıza yardımcı olur.
İlginizi çekebilir: Girişimcilik Fikirleri Nasıl Bulunur? Fikir Örnekleri
Kadın Girişimci Olarak Ne İş Yapabilirim?
Satış ortaklığı alanında yeteneği olan kadın girişimciler internet sitesi kurarak etkili içerikler üretip ziyaretçi kazanabilirler. Ardından bu ziyaretçiler satış ortaklığı ile farklı platformlara yönelip para kazanma imkanını elde ederler. Satış ortaklığı, global de milyonlarca girişimci için minimum sermaye ile yapabilecekleri son derece yüksek potansiyelli iş fikirleri arasındadır.
Kadın girişimciler için karlı iş ilanı arasında bir de şirket etkinlikleri vardır. Açılışlar, kongreler, kurumsal organizasyonlar, doğum günü, düğün gibi etkinlikleri planlama ve organizasyon hizmeti sağlamaktır. İlginin yüksek olduğu büyük şehirlerde etkinlik organizasyonu büyük potansiyele sahiptir.
Son zamanların gözde çalışma türlerinden biri olan freelance az sermaye ile yüksek kazançlar sağlamak için düşünülmesi gereken işlerdendir. Freelance alanında para kazanmak, tamamen uzmanlaştığınız işin kalitesi ve stratejiniz ile ilgilidir. Sosyal medya ve Freelance platformlarını kullanmak hizmetinizin tanınırlığını artıracaktır.
Bu işlerin yanı sıra takı tasarımı, danışmanlık, e-ticaret, dijital pazarlama, SEO uzmanı, akrilik düğme imalatı gibi pek çok farklı alanın kadın girişimcilere ihtiyacı var.
İlginizi çekebilir: Online Girişimcilik Nedir? Özellikleri Neler?
Kadın Girişimcilik Örnekleri
Türk kadın girişimci ve iş insanı Gamze Cizreli ODTÜ İşletme Bölümü mezunu olduktan sonra 2007 yılında Ankara’da BİG CHEFS girişimini kuruyor. 2007 ve 2009 yılları arasında Ankara’da dört farklı yere ulaşmasının ardında, 2009 yılından bugüne kadar Türkiye’de 48, yurtdışında 9 şubeye ulaşıyor.
Özden Pusat ODTÜ Sosyoloji bölümünü bitirdikten sonra bankalarda kurumsal bankacılık yaptı. Anne olmasının ardından kurumsal iş hayatını sonlandırarak kadın girişimcilik hareketleri denince akla gelen ilk projelerden biri olan Tutumlu Anne girişimini kurdu. Tutumlu Anne, puset, bebek telsizi, tekstil, kitap, oyuncak gibi anne, bebek ve çocuğu ilgilendiren ebeveynlerin az kullanılmış iyi durumdaki bebek ve çocuk eşyalarının çevrimiçi satışının yapıldığı platformdur.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...