Modern dünyanın güçlü kadınları, yakın bir geçmişten bu yana iş hayatının hemen her alanında ön planda olarak ispat edilmiş başarı hikâyelerine imza atmışlardır. Kadınlar, el attığı tüm alanlarda olduğu gibi "erkekler kadar ben de yaparım’’ diyerek iş yaşamına adım attı. Devlet desteği ile birlikte kadın girişimciler bir adım önde.
Kadın Girişimciler Hangi Desteklerden Yararlanabilir?
Günümüzde artık sektör ayırmaksızın tüm iş alanlarında kadınlar başarılı kariyerlerine devam ediyor. Kadının bu azimli ve çalışkan yapısı da, devletin birçok kaynağı başta olmak üzere, kamu ve özel desteklerle de taçlandırılıyor. İş hayatında beklenen-beklenmeyen, ön görülen-görülmeyen aksilikler, tahmin edilemeyen harcama ve harçlar çoğu zaman işletmeleri zorlamaktadır. Hatta girişimciyi daha iş hayatına atılmadan yıldırmakta, yılmayanları da kara kara düşündürmektedir. İşte bu noktada girişimciler sihirli bir değnek arayarak, onlara şifahi bir el dokunsun isterler.
Girişimcilere Devlet Desteği
Yaklaşık son 20 yıldır ülkemizde teşvik, hibe, faizsiz kredi desteği, vergi muafiyeti, indirimler gibi küçük dokunuşlar ile girişimciler desteklenmekte, iş hayatına katılımları artırılmaktadır. Devlet Planlama Teşkilatının, Avrupa Birliği uyum süreci kapsamıyla Kalkınma Ajanslarına ayrıştırılması, illeri mahallî ve çevresel bazda buluşturmaları, bu desteklerden faydalanmayı maksimum seviyeye çıkarmıştır. Üretim ve fabrika statülerinde Kalkınma Ajansları ile nefes alan girişimci ve işletmeciler, küçük, orta ve büyük işletmelerde de KOSGEB destekleri ile can suyu almış, hayata geçmiş, hayatta olanlar da büyümüşlerdir.
Buraya kadar bahsi geçen ve saydığımız bu girişimci nimetleri genel kapsamda faydalanması ön görülen tüm girişimcileri içine alan bir süreçken, girişimcinin kadın olduğu durumlarda ise, sihirli değneği elinde tutan destek perisi oldukça bonkör davranıyor. Bu bonkörlüğü American Express’in kadınlara ait işletmelere göre çıkardığı inceleme ve istatistik raporunda da ilham verici şekilde açıklanmıştır. Rapora göre yakın bir geçmiş olsa da 1997 ve 2013 yılları arasında kadınlara ait işletmelerin sayısı sadece Amerika’da 8.6 milyonu geçmiş ve en trend 13 sektörün arasında 8’i sektörden daha hızlı büyüme gösterdiği belirtilmiştir. İşte bu noktada dikkate şayan bir nokta şudur ki kadının iş hayatında oluşu yalnızca kadına değil, sektörlere de can katıp geliştirmektedir.
Hani derler ya ‘’ kadın eli değmiş’’, tam olarak da öyle. Kadının aynı zamanda iş hayatının işçi neferi olduğu dönemlerdeki çalışkanlığı, yönetimsel eksiklikleri görüşü gibi etkenler de kendi işletmelerini yönetecek kadınların başarılarını kaçınılmaz hale getirmektedir. Şimdi burada başarıları, annelik ve kadının gelişmiş duyuşsal zekâsı, empatide erkeklere oranla artıları gibi şeyler ile uzun uzadıya sizlere kadını anlatacak değiliz diyor ve kadın olan girişimcilere ne gibi avantajlar var; sözü bu kısma bırakıyoruz.
KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Destek Programı
Ülkemizde kadın erkek ayırmaksızın en fazla destek sunan kaynak kurumlardan biri de hiç şüphesiz ki KOSGEB. Ancak iş hayatına atılmada aday girişimci kadın olunca yine avantajları ile bu kurum da öne çıkıyor. Girişimcilik destek programı ve kredi desteği ile kadın girişimci adaylarına, normal verilen kredi ve desteklerden 5 bin TL daha fazla bir destek payı veriliyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Faizsiz Kredi Desteği
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı da kadın girişimcilere destek olmak adına kesenin ağzını açıyor desek yeridir. Üst destek limitinin 15.000 TL’yi bulduğu faizsiz kredinin geri ödeme süresi için de 8 yıllık bir süreçle bunalmadan geri ödeme imkânı gibi bir avantaj sunuyor. Aynı zamanda yalnızca girişimci kadınlar değil, proje geliştirici, ar-ge fikirli kadınlara da kredi sağlıyor ve ilk iki yıl ödeme almıyor. Sonraki altı yılda ise geri ödeme miktarlarını da eşit halde yapılmasına olanak sunuyor.
İş Bankası ve Diğer Bankalardan Kadın Girişimci Kredileri
Maddi ve nakdi destek deyince ülkemizde ilk akla gelen kurumlar ise bankalardır. İstenilen rakamlarda kredilerin sunulması, sunulan kredinin geri ödeme evresinde vade uzunluğu ve taksitlerin minimal rakamlar olması da girişimci adaylarının bankalardan haliyle en büyük beklentisi. Ülkemizdeki bankalar da iş kuracak kadın girişimcilere 96 aya kadar uzanabilen vade ile uygun şartlarda kredi imkânı sunuyor. Günümüz itibariyle kadın girişimcilere kredi desteği veren bankalar listesi şöyle:
Kadiger Desteği (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği)
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği de kadınların iş hayatına atılmaları, var olmaları ve sektörlerde kadının fayda unsurunu kazanmayı hedeflemekte. Bu hedef ve planla ilerleyen Kadiger; kadınların kendi imkânları ve fikirleri ile oluşmuş faaliyetleri kapsayan projeleri de değerlendiriyor. Bu projeleri ise bir skalaya koyduğunda önceliği tarım, teknoloji, ticaret alanlarını ön planda değerlendiriyor. Ortaya çıkan projelerin, öncelikle yapım aşamasında olduğu kadar, sonrasında da projelerin sergilenmesi ve tanıtılmasına da imkân sunuyor.
KGF (Kredi Garanti Fonu)
Bir iş kurulması arifesinde girişimcilerin gerek kadın, gerekse de erkek adaylar olsun hemen hepsinin ihtiyacı olan şeylerin en kaçınılmazı kredilerdir. Fakat banka veya kredi kuruluşlar her zaman sizlerin değerlendirilmesi adına ilgili çalışamayabilir. İşte bu noktada kredi kaynağı ile aranızda bir aracı arar, köprü bir bağ kurma ihtiyacı duyarsınız. Tam da bu ihtiyaca karşılık gelen kurum ise Kredi Garanti Fonudur. Hangi fon kaynağından kredi ve kaynak talebinde olursanız olun (KOSGEB, TOBB, TESK veya bankalar) ihtiyacınız olan kredi ve desteği almanızı sağlayan kurum olarak Kredi Garanti Fonu yanınızda oluyor.
Üstelik bu fon ile elde ettiğiniz kredinin ilk 2 yıl geri ödemesi yapılmıyor ki bu da zaten iş hayatında emeklemekten yürümeye geçmek için size iki yıl avans veriyor. Söz konusu fondan yararlanan bir kadın girişimci ise; alınan kredinin vadesini 5 yıl yaparak, üste meblağı da yaklaşık 130 bin TL gibi bir rakam sunarak birçok derde derman hale geliyor.
Tabi bunların yanında iş hayatına atıldıktan sonra Kadın girişimcileri vergi ve SGK tabanında da birçok indirim de beklemektedir. Bu girişimcinin gireceği sektör ve işletmenin yasal statüsüne göre değişken olduğunda detay vermeye uygun olmasa da bu alanda zaten muhasebecileriniz rakamsal değerlerinizi koruduğu gibi bu avantajlarınızı da gözeteceklerdir.
Evden Çalışma ve E-Ticaret
Ancak bu noktada malum pandemi sürecinde oluşumuzdan kaynaklı evden çalışmanın yaygın olduğu e-ticaret alanındaki küçük avantajlardan bahsetmek gerekir. 15/3/2019 tarihli ve 30715 sayılı 306 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. Bu tebliğ ile kadınların evlerinde ürettikleri ürünleri internetten satarak, yıllık toplam 30.000 TL'ye kadar esnaf muafiyeti / esnaf vergi muafiyeti tanınmıştır. Yayımlanan tebliğe ve yapılan düzenlemelere göre ev hanımı kadınların aşağıda belirtilen ürünleri üretmeleri ve internetten satmaları durumunda esnaf muafiyeti / esnaf vergi muafiyeti kazanmış olacaklar.
Tebliğin 3. Bölümünde yer alan 4. maddeye göre; İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Yapılan Satışlarda Esnaf Muaflığı / esnaf vergi muafiyeti aşağıdaki ürün ve alanlarda geçerlidir. Buyurun listeye bir göz atın hanımlar; Evde imal edilen havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamüller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünler" bu listeyi oluşturmaktadır. Dileyen tebliğin detaylarına
https://www.gib.gov.tr/node/137674 linkinden ulaşabilirler.
İşte siz değerli kadın girişimcilere kaynağa giden yolda açtığımız pencereleri şimdilik bu şekilde sıralayabiliriz. Girişimcilik ruhu, adı üzerinde girişmek ve amaç doğrultusunda kolları sıvamak ile başlar. Siz de kendinize en uygun finansal desteği bularak iş hayatına atılabilir, iş dünyasına katılabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...