Kenya'da yeni bir yasa tasarısı sunuldu ve bu tasarıya göre kripto para ve NFT'lerden yüzde 3 vergi alınacak.
Ayrıca, internet üzerinden kazanılan her türlü gelir için de yüzde 15 vergi uygulanması öngörülüyor. Bu vergi, çevrimiçi içerik oluşturma, reklamcılık veya satış gibi faaliyetlerden elde edilen kazançları da kapsayacak.
İlginizi Çekebilir: Alibaba, Avalanche Aracılığıyla Metaverse Launchpad’i Oluşturuyor
Kripto Varlıklara Vergi: Kenya'nın Kripto Düzenlemesi
Kenya parlamentosuna sunulan 2023 Finans Yasası, dijital varlıkların transferi veya alım-satımından elde edilen gelirler için vergi uygulanmasını amaçlıyor. Tasarı, meclis tarafından beş kez gözden geçirilecek ve komitelerden geçerek raporlanacak. Kabul edilmesi halinde, Başkan'ın onayına sunulacak.
Eğer yasa yürürlüğe girerse, hem kripto para borsaları hem de kripto ve NFT alım-satım işlemleri yapanlar, transferlerin devlete ödenecek değerinin %3'ünü keserek vergiyi tahsil etmekle yükümlü olacak. Kenya'da kayıtlı olmayan borsaların da vergi düzenlemesi kapsamında kayıt yaptırmaları gerekecek.
Tasarı, aynı zamanda çevrimiçi ürün ya da hizmetleri tanıtmak ve reklamını yapmak için ücret alan içerik üreticilerinden yüzde 15 vergi toplamayı amaçlıyor.
Kenya'nın yeni kripto ve NFT vergilendirme yasa tasarısı, kripto topluluğu içinde farklı görüşler yarattı. Bazı kripto topluluğu üyeleri, kripto ve NFT'lerin artık ülkede resmi olarak kabul edilmesinin olumlu bir adım olduğunu düşündüklerini belirtti. Hatırlanacağı üzere, Kenya Merkez Bankası daha önce kripto kullanımı konusunda uyarıda bulunmuştu, ancak herhangi bir yasak getirilmemişti.
Kenyalı bir araştırma ve piyasa analisti olan Rufas Kamau, kripto para birimleri üzerinden alınacak yüzde 3'lük vergilendirme sistemini eleştirdi.
Kenya'daki kripto destek grubu Cryptocurrency Kenya, bu vergilendirme sisteminin sadece kriptolara uygulanmasının haksız bir taciz olduğuna dikkat çekerek, dijital olarak kabul edilen her şey için vergi uygulanması gerektiğini belirtti. Grup, önerilen yüzde 3'lük vergi oranının, borsalar tarafından alınan yüzde 0,10'luk işlem ücretlerine göre daha yüksek olduğuna da vurgu yaptı.
Geçtiğimiz kasım ayında Kenya hükümeti, kripto varlıkların düzenlenmesi için ilk adımlarını attı. Sermaye piyasası yasalarında yapılan değişiklikle birlikte kripto varlıklara sahip olan veya kripto alım satımı yapanların faaliyetleri hakkında bilgi paylaşmaları gerektiği belirtilmişti.
Kenya, kripto varlıkların benimsenmesi konusunda dünya genelinde ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Blok zincir analiz şirketi Chainalysis, Eylül 2022'de yayınladığı bir raporda, Kenya'yı kripto benimsemesi konusunda 19. sıraya yerleştirmişti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...