Kod yazmak, toplumun her gün kullandığı teknolojik ürünleri oluşturmanın bir parçasıdır. Cep telefonlarından, NASA uydusuna kadar tüm ürünlerin temelidir. Bilgisayarların yaygınlığı nedeniyle kod yazmayı öğrenmek, modern çalışanın en çok aranan becerilerden biri haline geldi. Bu yazımızda kod yazmanın püf noktalarına değineceğiz.
Kod Yazmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Hedef Belirlemek
Kod yazmaya başlamadan önce, hedeflerinizi düşünmek için biraz zaman ayırın. Hedefleriniz, kodlamayı nerede ve nasıl öğreneceğiniz ve bu arayışa ne kadar zaman ayırmanız gerektiği konusundaki kararlarınızı etkileyecektir.
Bir Dil Seçiniz
Hedeflerinizi belirledikten sonra öğrenmek için bir programlama dili seçmek olacaktır. Seçtiğiniz dil üzerine araştırma yapın ve o dilin temel yapılarını ve programlama mantığını öğrenin. Çok çeşitli projeler için kullanılan bir sürü programlama dili vardır. Web sitesi kodlamak istiyorsanız HTML, CSS, JavaScript gibi yapıları bilmeniz gerekir. Analiz veya yapay zekâ programlar oluşturmak istiyorsanız Python dilini öğrenmeniz gerekir. Kişisel web uygulamaları veya masa üstü uygulamaları için C# gibi temel bir dil iyi seçim olacaktır.
Size uygun programlama dilini bulmak için biraz deneme yapmanız ve kendi araştırmanızı yapmanız gerekir.
Kaynak Bulun
Hedefiniz belirlediniz, dilinizi seçtiniz bundan sonraki aşama o dil hakkında kaynak bulmak olacaktır. Kod yazmak isteyen bireyler için onlarca çeşit kaynak seçeneği mevcuttur. Bir üniversite eğitimi alarak veya kendi ortamınızda çevrimiçi eğitim programlarıyla başlayabilirsiniz. Üniversite olarak ister Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojileri, Web Tasarım ve Kodlama gibi ön lisans bölümleri okuyabilirsiniz. İsterseniz de Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği gibi lisans bölümlerini okuyabilirsiniz. Eğer çevrimiçi platformlardan öğrenmek istiyorsanız Youtube ve Udemy gibi platformlarda sizin için en iyi kaynaklar olacaktır.
Kodlamayı ister bir üniversite okuyarak öğrenin, isterseniz de çevrimiçi platformlar aracılığıyla öğrenin sonuç olarak öğrenmek, sizin bireysel öğrenme çabanıza ve pratikliğinize bağlı olacaktır.
Bir Kod Editörü Kurun
Kişisel bilgisayarınızda kod yazmak için bir editör programa ihtiyacınız olacaktır. Kod editörü nedir?
Kod Editörü; IDE olarak da bilinen programla dilinin yazılması ve test edilmesi gibi gerekli tüm araçların bulunduğu yazılım türüdür.
Birçok programlama dilinde o dil için özel olarak oluşturulmuş editörler bulunmaktadır. Sizin için en iyi program, bütçenize ve seçtiniz dile göre değişmektedir. En yaygın kullanılan editörler şunlardır;
Pratik Yapmaya Başlayın
Dersleri alarak ve çevrimiçi eğitimleri izleyerek bazı becerileri edindiniz. Artık bundan sonraki aşama bilgilerinizi pratiğe dökmek olacaktır. Kodlama öğrenmenin belki de en can alıcı noktası burasıdır. Başlamanın ve pratik kazanmanın en iyi yolu bitirebileceğini düşündüğünüz basit projeler yapmaktır. Bu bir HTML ile statik web sitesi yapmak olabilir veya C# ile basit hesap makinesi olabilir. Bu tamamen size kalmış bir şeydir.
Çeşitleri diller kullanılarak yapılan projelerin nasıl tamamlanacağını açıklayan sayısız video ve makale mevcuttur. Kaynaklarınızı kullanarak, süreci kendi başınıza tamamlayacak kadar iyi öğrenene kadar projeniz için kod yazma alıştırması yapın. Ardından daha da karmaşık projeler üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Unutmayı kod yazmak tekrar ile gelişen bir beceridir. Ne kadar çok pratik yaparsınız işler sizin için o kadar kolay olur.
Öğrenmeye Devam
Kodlama becerileriniz arttıkça projeleriniz ile hizmetlerinizin reklamını yapmaya ve bunun etkisi ile iş teklifleri almaya başlayacaksınız. Kodlama becerilerinizi geliştirme yollarını bulmaya çalışırken, öğrenmeye devam etmeniz önemlidir. Bilgisayar endüstrisi, düzenli olarak icat edilen ve uygulanan yeni programlar ve tekniklerle her yıl gelişmekte ve çağa uyum sağlamaktadır. Rekabetçi ve bilgili kalmak için becerilerinizi geliştirmeye devam etmeniz gerekecektir. Kod yazmak önümüzdeki yıllarda ilerlemeye ve gelişmeye devam edecektir.
Kod Yazmanın İpuçları
Bir programcının bilmesi gereken ipuçları;
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...