Koku ve renkler çalışması nasıl bir sonuca vardı? Koku, gördüğümüz renkleri nasıl etkiliyor? Bir duyusal veya bilişsel yolun aktivasyonunun diğerinde istemsiz deneyimlerle sonuçlandığı algısal bir fenomen olan sinestezinin bir örneği, "koku rengi" veya kokuları renklerle birleştirme fikridir. Bu durumda, sinestezinin özel bir biçimi olan "koku-renk sinestezisi" yaşayanlar, kokuların karşılık gelen renklere sahip olduğunu düşünebilir.
Şimdi yeni bir çalışma mevcut. Bu olgunun da aslında önceden beklenenden daha yaygın olabileceğini ortaya koyuyor. İngiltere'nin Liverpool kentindeki Liverpool John Moores Üniversitesi'nde kıdemli öğretim görevlisi olan baş yazar Dr Ryan Ward, yeni araştırma hakkında açıklama yaptı. "Burada, farklı kokuların varlığının, insanların renkleri nasıl algıladığını etkilediğini gösteriyoruz"
Yaşları 20 ile 57 arasında değişen 24 yetişkin kadın ve erkek, koku-renk korelasyonunun varlığını ve gücünü belirlemek amacıyla Ward ve meslektaşları tarafından bir teste tabi tutuldu. Denemeler süresince katılımcılar, dikkat dağıtıcı duyusal uyaranlardan arındırılmış bir alanda bir ekranın önünde oturtuldu. Hiçbiri renk körü olduklarını ya da koku alma duyularının zayıf olduğunu iddia etmedi. Ayrıca deodorant ya da parfüm de kullanmıyorlardı. Daha fazla detay haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Yer Kabuğu ile İlgili Bu Çalışma, Jeolojik Geçmişe Işık Tutuyor!
Bu Çalışma, Koku ve Renkler Arasında Bir Korelasyon Olduğunu Kesin Gösteriyor
Havadaki tüm kokuların giderilmesi için izolasyon odasında dört dakika boyunca hava temizleme cihazı kullanıldı. Daha sonra, beş dakika boyunca ultrasonik bir difüzör, karamel, kiraz, kahve, limon ve nane arasından rastgele seçilen altı kokudan birini ve kontrol olarak kokusuz suyu boşluğa saldı.
Daha sonra katılımcılardan, algıladıklarına inandıkları renge ulaşana kadar aralığı ayarlayarak ekranda sunulan rengi değiştirmeleri istendi.
Bulgular, bireylerin renkleri nötr griden uzaklaştırma konusunda istatistiksel olarak anlamlı bir eğilim sergilediğini ortaya çıkardı. Örneğin, kahve kokusuna maruz kaldıklarında "gri" renginin gerçek nötr griden ziyade kırmızı-kahverengi olduğu yönünde yanlış bir değerlendirme yaptılar. Benzer şekilde karamel kokusuna maruz kaldıklarında mavi açısından zengin bir rengi gri sandılar.
Ward, "Bu sonuçlar, gri algısının, beş kokudan dördü, yani limon, karamel, kiraz ve kahve için beklenen çapraz modal karşılıklara doğru yöneldiğini gösteriyor" dedi.
"Bu 'aşırı telafi', duyusal girdinin işlenmesinde çapraz modlu ilişkilerin rolünün, burada kokular ve renkler arasında, farklı duyulardan gelen bilgileri nasıl algıladığımızı etkileyecek kadar güçlü olduğunu öne sürüyor."
Kokunun renk algısını nasıl etkilediğini tam olarak değerlendirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ancak yeni çalışma, ikisi arasında bir korelasyon olduğunu kesin olarak gösteriyor. Bu, sinestezinin aslında oldukça yaygın olduğu, daha önce hiç incelenmediği anlamına geliyor.
Bu arada bu araştırmanın Frontiers in Psychology dergisinde yayınlandığını da belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...