Kripto para ve BlockChain terimleri, halk tarafından iyi derecede bilinmeye başlansa da kripto para cüzdanı hakkında bilgi sahibi olanların sayısı oldukça az durumda. Kripto paralara yönelik siber saldırıların her geçen gün artması, yatırımcıları tedirgin ederken, kripto paralarını güvende tutmayı isteyen insanların akıllarında, kripto para cüzdanları hakkında sorular bulunuyor.
Kripto para cüzdanları kısaca, açık ve özel anahtarları yöneten uygulamalardır. Bu uygulamalar esasında sizin paranızı saklamaz, paranıza erişim sağlamanıza yarayan özel anahtarlarınızı saklar.
Açık Anahtar ve Özel Anahtarlar
Bir kripto para kullanımının iki adet kriptografik denilen anatara ihtiyacı vardır. Açık anahtar, kasanın kapısı niteliğindedir ve herkese açık cüzdan adresidir. Bu anahtar ile başkaları hesaba coin gönderebilir. Özel anahtar ise kasayı açan kilidin anahtardır ve kasadan başkalarına coin aktarımında kullanılır.
Var olan tüm cüzdanların dosyalarının içerisinde kayıtlı olan özel anahtarlar bulunur. Cüzdanlar tarafından üretilen anahtarların, Bitcoin adresleri ile matematiksel ve çok güçlü ilişkileri vardır. Özel anahtara sahip olan kişi, fon üzerinde her türlü kontrolün sahibi olur.
Kimi cüzdanlar özel anahtarlarınızın sahibi olabilir. Fakat özel anahtarlarınıza sahip olan cüzdanlar her seferinde erişim hakkında sahip olamaz. M-cüzdan denilen yazılım sayesinde, özel ve genel bütün anahtarlarınıza erişim sağlayabilir, varlıklarınızı gözlemleyebilir, para akışı ve diğer işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kripto Para Cüzdanlarının İşleyişi Nasıldır?
Kripto para cüzdanlarının çalışma biçimi, değerli varlıkların saklandığı ve güvende tutulduğu bir kasa gibidir. Kripto para cüzdanlarının geleneksel kasalardan en büyük farkı, saklanılan şeylerin fiziksel paralar veya değerli eşyalar olmamasıdır. Kripto para cüzdanları, dijital varlıkların saklandığı bir kasa niteliğindedir.
Fiziksel kasaların anahtarları olduğu gibi kripto para cüzdanlarının da kendi anahtarları bulunur. “private key” denilen anahtarların doğru biçimde saklanması ve güvende tutulması çok önemlidir. Zira kripto para cüzdanları, anahtar bulunmadan kesinlikle açılamaz. Dolayısı ile içerisinde tutulan varlıklara erişilemez ve bu varlıklar kullanılamaz hale gelir.
İlginizi çekebilir:
Kripto Paralar Geleceğin Para Birimi Olabilir Mi?
Kripto Para Cüzdanlarının Çeşitleri
Masaüstü Cüzdanlar
Bu tip cüzdanlar, dizüstü veya masaüstü bilgisayarlara indirilip, kurularak kullanılabilen cüzdanlardır. Masaüstü cüzdanlarda bulunan varlıklara yalnızca, kurulumu sağlanmış olan masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar üzerinden erişim sağlanabilir. Masaüstü cüzdanların, güvenlik açısından çok güvenli olmadığı söylenebilir.
Web (Online) Cüzdanlar
Bulut üzerinden çalışan ve çevrim içi olunan bütün cihazlar ile erişim sağlanabilen cüzdanlara web(online) cüzdanlar denir. Her cihaz üzerinden kullanılabilimesi büyük bir kolaylık sağlar fakat özel anahtarın cüzdan sahibinde olmaması, bu cüzdan türünü diğer kripto para cüzdanları arasında riskli bir konuma koyar.
Mobil Cüzdanlar
Bu cüzdan türü, çantalarda veya ceplerde taşınan cüzdanların dijitalleşmiş versiyonu olarak da nitelendirilebilir. Mobil cüzdanlar, kripto para ile alışveriş yapılmasını kabul edilen yerlerde kolay bir şekilde işlem yapılmasını sağlar.
Paper Wallet (Kağıt Cüzdanlar)
Kullanımı basit ve güvenli olan kağıt cüzdanlar, esasında açık ve özel anahtarların kağıda basılması işlemidir. Böylelikle kripto para alışverişlerinde çevrim içi olma zorunluluğu ortadan kalkar. Yalnızca kağıt üzerinde yer alan kare kod ile yapılması istenilenler halledilebilir. Örneğin
bit.address.org üzerinden oluşturulabilen coin hesabından sonra “papper wallet” sekmesi ile bu cüzdan tipi oluşturulabilir.
Donanım Cüzdanlar
Donanım cüzdanlar, özel anahtarları güvende tutmak için tasarlanan cihazlardır. Kripto para cüzdanları arasında, varlıkların saklanması için en güvenli cüzdanlardan birisi olan bu cüzdan türünün internete bağlanma zorunluluğu yoktur. Bu özelliği ile kötü amaçlar doğrultusunda saldırıda bulunabilecek kişilerin önüne geçmekte büyük bir avantaja sahiptir.
Bir donanım cüzdanın iyi olup olmadığı, anahtarların cihazdan ayrılmayacağını garanti etmesinden anlaşılabilir. Özel anahtarlar genellikle donanım cüzdanı cihazının özel bir yerinde durur. Özel bölüm anahtarın kaldırılmasını kesinlikle önler.
Donanım cüzdanları, çevrimdışı kullanıldığı için daima başka bir cihaz ile beraber kullanılmalıdır. Virüs bulaşmış kişisel bilgisayarlara veya telefonlara takılarak kullanılsa bile, özel tasarımları gereği donanım cüzdanlarda bulunan özel anahtarların dışarıya sızması durumu asla gerçekleşmez.
Bir cihaza takıldığında, kullanıcının varlık durumunu görüntülenmesine veya işlem yapılabilmesine yarayan yazılımlar uygulamaya geçer. Kullanıcı işlemini oluşturduktan sonra bu bilgiyi donanım cüzdanına iletir. İşlemin tamamen gerçekleşebilmesi için cihazdaki özel anahtarın imzalaması ve onay vermesi gerekir.
Dikkatinizi çekebilir:
Kripto Para Piyasası ve Kripto Para Birimleri İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kripto Para Cüzdanları Her Kripto Parayı Desteklemez
Kripto para cüzdanları, birbirlerinden farklı kriptoları destekler. Hatta bazı cüzdanlar yalnızca bir kripto parayı destekleyebilir. Bu sebeple bir kripto para cüzdanı kullanmaya karar vermeden önce varlıklara uygun şekilde seçim yapılması gerektiği bilinmelidir. Daha fazla bilgi edinmek için
Bitcoin Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler içeriğimizi okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...