Kripto para, güvenlik açısından kriptoloji bilimini kullanan matematik tabanlı şifreli bir dijital ve sanal para birimidir. Aslında, internet ortamında yaptığımız her işlemi yıllardır kullandığımız sanal para veya banka kartları ile yapıyoruz.
Çünkü para fiziksel olarak bankaların kasalarından çıkmaz ve sanal olarak harcadığımız para bir şekilde kripto para birimleridir, çünkü sadece bankaların sistemlerinde sayısal değişiklikler meydana gelmez, aynı zamanda fiziksel olarak para işlemi yoktur.
Yeni nesil kripto para birimleri de klasik para birimi mantığıyla hemen hemen aynıdır. Dünyadaki diğer klasik para birimlerinin bu kadar dikkat çekmesinin nedeni, aksine, organik bir yapıya sahip olmalarıdır. Başka bir şey, herhangi bir hükümet veya otorite tarafından yönetilememesidir.
Kripto Para Nasıl Ortaya Çıktı?
Lidyalıların bugün kullanılan klasik para sisteminin temeli olduğunu biliyoruz. Peki, kripto para nasıl ortaya çıktı? İnternet dünyasındaki en büyük sırlardan biri, ilk kripto para birimi olan bitcoin'i kim ortaya çıkardı? Bitcoin'in kurucusunun kaynaklara göre "Satoshi Nakamoto" olduğu söylense de, bu ismin kim ya da neyi temsil ettiği bilinmemektedir. Kripto para birimlerinin atası olarak bilinen Bitcoin, Sahoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi veya grup tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir yazılımdır. Birçok söylenti dolaşıyor olsa da, şu anda bu ismin eşdeğerinin kim veya kim olduğu halen belli değildir.
Kripto Para Nasıl Üretilir?
Kripto para birimleri merkezi bir otoriteye veya hükümete bağlı olmadığından, bu madeni paraların üretimi, varlıkları gibi tamamen kullanıcı tabanlı bir modele sahiptir. Öncelikle, her kripto para biriminin belirli bir üretim sınırına sahip olduğunu bilmemiz gerekir. Örnek olarak bitcoin'i ele alırsak, dünyada sadece 21 milyon adet bitcoin üretmeye izin vardır. Bu nedenle, bu paraya olan talep her geçen gün artmaktadır, çünkü bulmak gittikçe zorlaşmakta ve daha küçük parçalara ayrılmaktadır.
Üretim sürecine geri dönersek, kripto para birimi üretim süreci kelimenin tam anlamıyla madencilik biçimindedir. Başka bir deyişle, altın bulmak için kazılar yapıldığı gibi, kripto para birimlerini bulmak için yazılım tarafından matematik problemleri çözülmeye çalışılmaktadır. Ve herkesin çözme ve üretme hakkı olduğu için, en çok çalışan kişinin daha fazla ürettiğini söyleyebiliriz. Evet, gerekli teknolojik sistemlere sahipseniz bu üreticilerden biri de siz olabilirsiniz.
Kripto Para Güvenli Mi?
Kripto para, özellikle merkezi bir otorite ile yönetilemediğinden güvenlidir. Karşılaştıkları en büyük risk, fiziksel bilgisayarlardaki madenlerinizin, yani kripto para birimlerinizin, sanal bir cüzdana aktarılmadıkları takdirde bu bilgisayarların çökmesi sonucu kaybolabilmesidir. Başka bir tehdit ise hacklenme riskidir. Milyarlarca doları aşan işlem hacmi nedeniyle, kripto para birimleri çok fazla siber saldırı ile karşı karşıya gelebilir. Kripto para birimlerinin güvenliği" blockchain" adı verilen bir teknolojiye dayanmaktadır.
Blockchain Nedir?
Teknolojik tanımı "şifreli işlem takibi sağlayan dağıtılmış bir veri tabanı sistemi" en yaygın olarak bitcoin olarak bilinen
blockchain, aslında “veri" olan her yerde kullanılabilen bir teknolojidir. Bitcoin'de, bloklar kripto para birimi değişimi hakkında bilgi içerebilirken, başka bir kullanım alanı sağlık sektöründeki hastaların en küçük tıbbi bilgilerini taşıyabilir. Bu sistem bloklarda kullanıldığından ve dağıtıldığından, takip edilmesi imkânsızdır. Sizden gelen bilgilere, karşı tarafa ulaşana ve kodlar eşleşene ve bu bilgiler ortaya çıkana kadar kimse tarafından erişilemez, yönetilemez veya yönlendirilemez bir yapıdadır.
Bitcoin'de kullanılan blockchain teknolojisini alırsak, para alışverişi ile ilgili bilgiler bloklara taşınır ve her işlemin doğruluğu, kripto para madenciliği yapan kişiler tarafından sağlanır. Bu şekilde, işlemin doğruluğu tamamlanır.
Hükümetler Neden Endişeli?
Kripto para birimlerinin devletler tarafından bir tehdit olarak algılanmasının nedeni, kara para aklama, vergi kaçakçılığı gibi yasadışı faaliyetler için çok uygun bir şekilde kullanılabilmeleridir. Bu paralar sanal defterlerde saklandığından ve bu defterler milyonlarca kullanıcının bilgisayarlarında bölünmüş bir şekilde bulunduğundan, merkezi bir otorite tarafından izlenemezler. Bu sebepten ötürü bankalar ve sivil toplum kuruluşları bu konuda hükümetleri baskı altına almaktadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...