Çalışma hayatımız boyunca, bir apartman merdivenlerini çıkarcasına aşamaları bir bir kat ederiz. Başlar, anlar, öğrenir, uygular ve uzmanlaşırız. Kimi zaman başlangıç ile uzmanlık arasındaki süreçte, emeğimizle yükselir, kimi zaman da beklentilerimize kavuşmakta biraz zorlanırız.
Alanında doyuma ulaşmış, liyakatin ve ustalığının sağlamasını yapabilmiş her çalışan günün birinde o beklenen yol ayrımına gelir ve kendi kendine şu sorunun cevabını arar; ‘’ artık kendi işimi yapmanın vakti gelmedi mi?’’. Hayal kurmak ve geleceği planlamak insanın en tipik motivasyon eylemi iken, bu motivasyon ‘’kendi işini yap, yoksa para karşılığı başkalarının hayallerini gerçekleştirmekten öteye gidemezsin’’ gazı ile de birleşince, kendi işimizi kurma hayali ertelenemez bir hal alıyor. Kendi işimizi kurmadan evvel bir bakalım;
Kendi İşimizin Faydaları
Ve yukarıda aklımıza gelmeyen birçok faydayı edebilirsiniz. Bugün içerisinde çalıştığımız işlerden vazgeçip, kendi işimizi kurmak için şüphesiz ki ilk aklımıza gelen sermaye. Sermaye, iş hayatında işletmemizin büyüklüğünü, girişimin ciddiyetini, kazanç beklentisindeki skalamız gibi durumları belirleyen bir yön verici değerdir. Ancak girişimlerdeki sermaye değeri, artık günümüzde işin kazancı ve büyüklüğü hakkında belirleyiciliğini yitirmiştir. Zira küçük sermayeler ile büyük işlere imza atanlar deyince hemen hepinizin aklına mutlaka bir isim gelir. İşte bu yazımızda biz de sizler için bu duruma bir el attık ve sizlere sermayesi düşük ancak kazancı büyük olmaya hazır 10 iş fikrini araştırdık. Buyurun başlayalım.
Danışmanlık Hizmetleri
Danışmanlık hizmetleri bu gün tüm sektörlere hizmet verebilecek şekilde harmanlanmış bir iş koludur. Kırk mesleği bir araya toplamışlar adına danışmanlık demişler desek yeridir. Her iş çarkının dönüşünü sağlayan finans değeri yani para, yönetim metotları,iş planı hazırlama, girişimcilere yol gösterme, finansal değerleri iş yerleri ve girişimciler adına takip etme, iş fikirlerini projelendirme, proje koordinasyon ve yürütme, anket ve analiz faaliyetleri, raporlamalar gibi birçok hizmet şekli ile işyerlerinin muhasebe elemanı kadar vazgeçilmez bir hizmet alım noktası olabilirsiniz. Sermayesi ise oldukça uygun olup yalnızca temel ofis ve ekipmanlarından ibarettir. Düzenli bir ofis, bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, arşiv elemanları (harddisk veya diğer depolama elemanları), internet ağı, gibi uygun masraf kalemlerinden oluşan bir maliyet ile bu işi hayata geçirebilirsiniz.
Turizm Acentesi
Turistik faaliyetlerin maliyeti ancak ve ancak turistin kendisinedir. Yani turist gezerek harcamaya hazır bir müşteri ise, tur acenteleri ise onları ve harcamalarını onlar adına yönlendirip, onlara bu harcama sürecini –ki biz buna gezi diyoruz, planlayan kurumlar turizm acenteleridir. Turizm Acenteleri hemen hepimizin dışarıdan baktığında lüks ve açılması zor görünen iş yerlerinden gibi görünebilir. Ancak bu sadece bir göz yanılmasıdır. Danışmanlık işinde verdiğimiz örnek gibi turizm acentesi de aynı şekilde ofis ve içerisindeki maliyetler ile kolayca kurulabilir. Tabii ki bir iki farkı var. Bunlardan biri, açacağınız acente mutlaka Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğine (TÜRSAB) bağlı olmalıdır. Bunun için de size sermayenin yanında bir de bu birliğe üyelik masrafı çıkmaktadır ki bu da alacağınız bir bağlılık sertifikası karşılığında verilecek harçtır. 2020 itibariye bu rakam 15.000 TL idi. Zaman zaman değişse bu rakam etrafında döner durur. İkincisi ise bünyenizde mutlaka bir enformasyon elemanı bulundurmanız gerekir. Bu da size sadece bir personelle başlamanız gereğini ortaya çıkarır. Ancak zaten amaçlarımızdan biri de neydi? İstihdama katkı sağlamak. İşte bunları da yerine getirdiğinizde işiniz hazır. Artık siz insanların ceplerindeki para ile onlara programlı bir tatil sunan kişilersiniz.
Birebir Destek Hizmetleri
Sermayesi neredeyse yok denilecek kadar az olan bir iş kolu da birebir destek hizmetleridir. Bugün pandemi gereği ile başlayan online ya da bir başka tabirle evden/uzaktan çalışmalı işler oldukça revaçta. Yalnızca pandemi değil, bundan sonraki süreçlerde de bu sistem devam edecek gibi görünüyor. Çünkü hayatımızda yerleşti, yerleşmekle de kalmayıp insanların uyumunu da kazandı. Bu iş ile gerek evden, gerekse yine temel bir ofis mantığı ile makale, tez, temize çekme, sunum hazırlama, tercüme, çeviri, bilgisayar tabanlı hizmetler, roman, kitap, kişisel spor eğitmenliği veya temini, bulmaca hazırlama, özel ders, rehberlik, anket hazırlama, sosyal medya yürütücülüğü gibi hizmetleri arayanlarına sunabilirsiniz. Evden çalışmaya imkân verse de çoğu zaman müşteri olarak adlandırılan tüketici guruplar karşılarında kurumsal bir muhatap bulmak istediklerinden dolayı ofis ve ticari kimlikle bunu hayata geçirmek sizi bunu bireysel yapanlardan bir adım öne taşıyacaktır.
Fotoğrafçılık ve Görsel Sanat Uzmanlığı
Hayatımızın hemen her anı yaşamaya ve hatırlanmaya değerdir. Anı yakalamak, bunu yaparken de kaliteli bir şekilde yapmak ise oldukça önemli. Çünkü işin kalitesi, aynı zamanda işin ömrünü belirler. Bugün her ne kadar hepimizin fotoğrafı, videosu, stüdyosu cebimizde olsa da, iş kalite arandığında biraz şekil değiştiriyor. Evlilik, düğün, davet, organizasyon, doğum, mezuniyet, ilk balo, son tango vs. derken önemli tüm anlarımızı profesyonellere emanet etmek bizi bu konuda iç ferahlığına itiyor. Bulanık çıkmış, ses kısık, güneş yetersiz, hafıza dolu gibi parametreleri hayatlarında barındırmayan ve müşterisine tüm aşamaları ile bu hizmetleri sunan bir işletme sahibi olmak da yine sermayesi düşük işlerden. İlk üç işimizde olduğu gibi bir ofis ve içerisinde mini bir stüdyo, akabinde aynı ofis ekipmanları, tabi yanında fotoğrafçılık donanımları ile birçok iş koluna oranla, fotoğrafçılık ve görsel sanat uzmanlığı, sermayesi düşük işler listesinde dördüncü sıradan size göz kırpıyor.
Dropshipping
Kelime anlamı ve açıklaması ile girişimcinin herhangi bir ürüne dair stok oluşturmadan, ihtiyacı olanı tedarik ve satış süreçlerini kapsayan bu iş kolu günümüzde bir çok Avrupa ülkesinde şimdiden yaygınlaşmaya başladı. Kuracağınız bir internet sitesi veya sistem ağı ile ürünleri ve tedarikçileri belirleyebilir, ardından satış aşaması ile kar elde edebilirsiniz. Kuracağınız sistemin aşamalarında ise izlemeniz gereken yolları açıklayacak olursak; Ürünün Satıcısı yani tedarik edeni bulunur – ürün tanımı ve uygunluğu yapılır - ürün bir mecrada listelenir – sipariş alınır – ödeme tedarikçiye yapılır – ürün tedarikçi tarafından alıcıya aktarılır. İşte bu süreçte siz de kar sağlarsınız. Herhangi bir stokun gerekmediği, ürün, mekan ve zaman açısından kolaylık sunan ve riskin minimum olduğu bu alanda avantajlı bir ticaret yapmanız mümkün.
Catering Hizmeti
Ülkemizde 80’li yıllardan bu yana yerini koruyan bir diğer iş kolu da catering yani yemek hizmetleridir. Eğer kendinizde pazarlayabileceğiniz derecede bir yemek mahareti veya bu maharete sahip bir iki çalışanla bu işi kolayca kurup, sektöre girmeniz mümkün. Okullar, iş yerleri, hastaneler, üniversiteler, davetler ve organizasyonlar gibi kalabalık yemek içme ihtiyaçlarının olduğu yerlerde, ekonomik ve pratik olmasından ötürü son derece ihtiyaç duyulan bir açıktır. Bu alanda kuracağınız bir şirkette bu kurumların yemek ihalelerine girip hizmeti onlara sunmanız, sizde kazanç çarkının dönmesini sağlayacaktır. İşinizin kurulumdaki sermaye ise maharetli çalışanların yanı sıra vereceğiniz yemek öğün ve miktarları ile orantılı bir şekilde belirlenecek değişken rakamlar olsa da takriben 15.000 TL– 40.000 TL arasında gidip gelecektir.
Mantar Yetiştiriciliği
Sermayesi en düşük işlerden ancak yetiştirilen kaliteli ürün ile çok kazandıracak işlerden biri de mantar yetiştiriciliği. Mantar kendine has tadı, kullanım alanları ve besin değeri sebebiyle hemen her ülkede kullanılmaktadır. Kültür, trüf ve istiridye mantar yetiştiriciliği, ihtiyaç duyulan Akdeniz ikliminin ülkemizde de bulunmasından dolayı tercih edilebilir ve kolay yapılır bir iş halini almıştır. Mesela 50 – 100 metrekarelik bir alanda mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen bir girişimcinin başlangıç sermayesi ortalama 5.000 TL – 10.000 TL civarındadır. Bu denli düşük maliyetler ile yapılabilen mantar yetiştiriciliği, pazar alanının geniş ve pazarlamasının kolay olması, mantarın bir lüks tüketim besin olarak varsayılması, büyük ekim alanı gerektirmemesi gibi avantajları da girişimciye sunması açısından hızlı bir ivme ile büyüyerek iş hayatındaki yerini koruyor.
Reklam Ajansı
Danışmanlık gibi özel sektördeki tüm mesleklerin bir diğer ihtiyacı da reklam ve tanıtım faaliyetleridir. İş hayatına giriş, varoluş ve kazancın anahtarı, iş yerinin ve verdiği hizmetlerin tanıtılmasıdır. Çünkü arzın endamı, talebe göre şekillenir. Tutacağınız bir ofis ve temel donanımları ile, iş yerleri için tabela, kartvizit, insert, billboard, kırlangıç bayraklar, promosyon ürünleri, reklam filmleri, spot fikir ve filmler, afişler, internet siteleri ve aklınıza gelecek tüm reklam tanıtım ve görünürlük faaliyetlerini firmalar adına yaparak cüzdanınızı yavaş ancak emin hamleler ile doldurabilirsiniz.
Çocuk Aktivite Merkezi İşletmeciliği
Pandemi’den önce de çalıştık, sonra da çalışıyoruz. Çalışacağız ve yine çalışacağız. Peki, biz bu dünyaya çalışmaya mı geldik? Evet. Oysa ki ailemiz ve çocuklarımıza da aynı oranda enerji harcayıp vakit ayırmamız gerektiği bilinci hepinizin malumudur. Ancak her ikisi aynı anda olmuyor. Bu zaman diliminde de çocuklarımızı hayli ihmal ettiğimiz de oluyor. Bu noktada bir girişimci konumunda iş size düşüyor. Ailelerin, çocuklarının güzel ve kaliteli zaman geçirebilecekleri, güvenli bir ortamda oyun ve arkadaş imkânı sunabilecek bir işletme her zaman talep edilen bir müessese olacaktır. Benzer merkezlere, AVM’ler içerisinde de denk gelmişsinizdir. Ancak sizin yapacağınız girişim tamamen bu alanda çalışan ayrı bir çatı olacağından, kazancı da belirgin oranda olacaktır. Burada yine sermaye olarak bir mekân ve içerisine bolca oyuncak, gerisi güven ve huzur.
Tasarım ve Kişiye Özel Ürünler Hizmeti
Her çocuk özeldir de her yetişkin değil midir? Tabi ki herkes özeldir ve özel hissetmeye layıktır. Müşteri veya alıcı dediğimiz hedef kitle hangi sektörde olursa olsun, her alışveriş anında kendini özel hissetmek ister. Çünkü para veriyorlar. Verilen paranın karşılığının yanı sıra, hizmeti alışının da özel oluşu insanları bir sonraki alış verişin müdavimi kılar. Herkesin kendini özel hissetmesi ve kendine has şeyler ile mutlu edilmesi de ayrı bir memnuniyet unsurudur. Bu noktada bir girişimci olarak gerek ülkemizde gerekse yurtdışında, insanlara özel yapılan materyalleri araştırıp, geliştirmek, uyarlamak ve bunlardan oluşan bir portföy ile işletmemizi hizmete açmaktır. Sermayesi ise yine size ve ürünlerinize bağlı olarak değişecek düşük sermayeli bir iş kolu olarak, onu sahaya sürecek girişimcisini beklemektedir.
İş ne kadar zor olursa olsun, sermaye denen olgu aslında bir engel değil, şekillendirilebilecek bir başlangıç aşamasıdır. Ortada rakamsal ifadenin olduğu tüm kavramlarda değişkenlik yapmak oldukça basittir. Yani sermaye ne zaman esneklik gösterse, yapacağınız iş o kadar değişir. Ve her sermaye karşılığında yeni bir iş fikri sunar. Kim bilir belki de bu değişim sizi asıl yapacağınız işlere doğru bir adım daha yaklaştırır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...